Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης εντείνει τις ενέργειές του στον δρόμο της βιωσιμότητας

by admin
1 views

To Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, λίγο μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του 3ου Evia Film Project, της αναπτυξιακής δράσης περιβαλλοντικού προσανατολισμού, και έχοντας επίγνωση της κρίσιμης κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο πλανήτης, συνεχίζει την ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου να μειώσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα και να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τους στόχους της βιωσιμότητας.

Αξιοποιώντας την εμπειρία και τη γνώση που αποκτήθηκε από το Evia Film Project,  το Φεστιβάλ έχει ως στόχο να γίνει πιο πράσινο και βιώσιμο, επανεξετάζοντας μέσα από μια οικολογική προοπτική την πολιτιστική του αποστολή, τις μεθόδους λειτουργίας του και τις καθημερινές του δραστηριότητες. Φιλοδοξεί να δείξει πώς οι τέχνες και ο πολιτισμός μπορούν να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής και της καταστροφής του περιβάλλοντος, αλλά και πώς μπορούμε να εμπνεύσουμε προς την ίδια κατεύθυνση το κοινό.

Μετά από μια σειρά πιλοτικών πράσινων δράσεων, το Φεστιβάλ υιοθέτησε μια συνολική περιβαλλοντική πολιτική, η οποία συμπληρώνει και επαναπροσδιορίζει τη γενικότερη πολιτιστική αποστολή και τις αξίες του οργανισμού, ως απάντηση στη μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας, την κλιματική και περιβαλλοντική κρίση.

Η πολιτική αυτή εκφράζει τη δέσμευση να συμβάλουμε στις παγκόσμιες προσπάθειες για ένα πιο βιώσιμο μέλλον, να στηρίξουμε τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού και της Πράσινης Συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να υποστηρίξουμε τον ρόλο της Θεσσαλονίκης ως μία από τις «100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις» της ΕΕ και να λειτουργούμε με βάση την ελληνική περιβαλλοντική νομοθεσία και τους εθνικούς στόχους για το κλίμα.

Το σχέδιο δράσης του Φεστιβάλ αναθεωρείται και επαναξιολογείται τακτικά, ενώ θα συνεχίσει να αντανακλά και να υποστηρίζει την περιβαλλοντική μας φιλοδοξία κατά τα προσεχή έτη, όσο θα επιδιώκουμε την επίτευξη των στόχων μας: να κατανοήσουμε και να ελαχιστοποιήσουμε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της δραστηριότητάς μας, να εφαρμόσουμε νέες πρακτικές στον τρόπο που εργαζόμαστε και να μειώσουμε το ανθρακικό αποτύπωμα του οργανισμού.

Μεταξύ άλλων:

  • Το Φεστιβάλ έχει αναθέσει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τη διεξαγωγή μελέτης ανάλυσης του ανθρακικού αποτυπώματός του και ενεργειακού ελέγχου, με τα αποτελέσματα να αναμένονται εντός του 2024. Η μελέτη θα συνοδεύεται από προτάσεις για συγκεκριμένες ενέργειες, δράσεις και παρεμβάσεις, που θα οδηγήσουν σε μείωση της κατανάλωσης, των εκπομπών ρύπων και του αποτυπώματος του Φεστιβάλ. Επιπλέον, η μελέτη θα εμπλουτίσει περαιτέρω την περιβαλλοντική στρατηγική και το σχέδιο δράσης του Φεστιβάλ και θα αποτελέσει τη βάση για περιβαλλοντικές πιστοποιήσεις σύμφωνα με διεθνή πρότυπα.
  • Πραγματοποιήθηκαν στο Ολύμπιον – τη μόνιμη έδρα του Φεστιβάλ – εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης, βελτιώνοντας την ενεργειακή κλάση του κτιρίου από Δ σε Β.
  • Το Φεστιβάλ συνεργάζεται με ειδικό σύμβουλο σε θέματα βιώσιμης πολιτιστικής διαχείρισης, ενώ στέλεχός του έχει αναλάβει τον ρόλο του Green Officer (Υπευθύνου/Συντονιστή περιβαλλοντικής πολιτικής) και έχει συγκροτηθεί η Green Team, με τη συμμετοχή προσωπικού από όλους τους τομείς του οργανισμού.
  • Έχουν διοργανωθεί τρία εισαγωγικά εκπαιδευτικά σεμινάρια, σχετικά με περιβαλλοντικά ζητήματα και πρακτικές βιώσιμης πολιτιστικής διαχείρισης για τους εργαζόμενους, τους συνεργάτες και τους εθελοντές. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν εξατομικευμένα συμβουλευτικά και εκπαιδευτικά εργαστήρια για την Green Team, τους εργαζόμενους και συνεργάτες, ενώ θα συνεχιστούν στη διάρκεια των επόμενων μηνών.
  • Το Φεστιβάλ έχει συνυπογράψει το Green Charter for Film Festivals (Πράσινη Χάρτα για τα Φεστιβάλ), μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία του Δικτύου Φεστιβάλ Moving Images – Open Borders. Με τη συμμετοχή τους, τα φεστιβάλ δεσμεύονται «να μειώσουν σταδιακά στο ελάχιστο τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις δραστηριότητές τους και να λειτουργούν με σεβασμό προς το περιβάλλον και τους ανθρώπους». Η Χάρτα περιλαμβάνει ένα εργαλείο υπολογισμού του ανθρακικού αποτυπώματος, στο οποίο τα δεδομένα σχετικά με την ενέργεια, τις μεταφορές, τα τρόφιμα, τα απόβλητα κ.ά. μετρούνται και υποβάλλονται για κάθε διοργάνωση, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα παρακολούθησης των επιδόσεων και της προόδου των διοργανώσεων από χρόνο σε χρόνο.
  • Θα επιχειρήσει να κάνει όσο πιο «πράσινα» γίνεται τα υλικά και τις υπηρεσίες του, επανεξετάζοντας, παράλληλα, την ποιότητα των προμηθειών του, σε συνεργασία με τους συνεργάτες και τους προμηθευτές του. Στόχος είναι η μείωση των αρνητικών επιπτώσεων των καθημερινών δραστηριοτήτων σε ό,τι αφορά τη χρήση των πόρων.
  • Έχει κάνει σημαντικά βήματα για τη μείωση των απορριμμάτων που καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής, συνάπτοντας συνεργασίες με ειδικούς, βελτιώνοντας συνεχώς τις διαδικασίες εσωτερικής συλλογής και διαλογής, καθώς και του συνολικού συστήματος διαχείρισης αποβλήτων. Κατά τη διάρκεια των διοργανώσεων, το Φεστιβάλ συνεργάζεται με εξειδικευμένες εταιρείες για να εξασφαλίσει την καθημερινή συλλογή, διαλογή και κυκλική διαχείριση των αποβλήτων που παράγονται, παρέχοντας ξεχωριστούς κάδους ανακύκλωσης για διαφορετικές ροές απορριμμάτων, ώστε να μπορέσουν τα υλικά να ανακυκλωθούν, να κομποστοποιηθούν ή να επαναχρησιμοποιηθούν.
  • Λειτουργεί ως πηγή ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το κοινό, μέσα από το πρόγραμμά του. Πολλές από τις ταινίες που προβάλλονται στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τον Νοέμβριο, και στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, τον Μάρτιο, εξερευνούν θέματα που αφορούν την εύθραυστη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον. Επιπλέον, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, έχουν διοργανωθεί αφιερώματα για τις συνέπειες της υπερκατανάλωσης και της υπερβολικής εκμετάλλευσης του πλανήτη.
  • Προωθεί τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία και την περιβαλλοντική υπευθυνότητα μέσα από τις δράσεις της Αγοράς, η οποία προσφέρει ένα δυναμικό και βιώσιμο περιβάλλον για τους επαγγελματίες της κινηματογραφικής βιομηχανίας.
  • Διοργανώνει τo Evia Film Project, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2022, με σκοπό να στηρίξει τη Βόρεια Εύβοια ύστερα από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην περιοχή και με απώτερο στόχο να την αναδείξει σε παγκόσμιο κέντρο για το «πράσινο σινεμά». Το Evia Film Project λειτουργεί ως μια πλατφόρμα αφύπνισης για τις συνέπειες της περιβαλλοντικής καταστροφής και της κλιματικής αλλαγής, αλλά και ως έναυσμα για την αναγέννηση μιας περιοχής που κουβαλά βαθιές πληγές, τόσο σε συμβολικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο.
  • Στόχος του Φεστιβάλ είναι να επικοινωνεί σε τακτική βάση τις πράσινες πρωτοβουλίες του και να μοιράζεται τις γνώσεις που αποκτά με το κοινό, τους συνεργάτες του, την τοπική κοινωνία και τη διεθνή κοινότητα.
  • Έχει καθιερώσει περιβαλλοντικό τέλος (green fee) σε όλους τους διαπιστευμένους στη διάρκεια των τριών διοργανώσεων (ΦΚΘ, ΦΝΘ και Evia Film Project), το οποίο διατίθεται για μέτρα, δράσεις, ενέργειες και πρωτοβουλίες για τη μείωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος και για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης.
  • Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επιλέχθηκε για τις καλές πρακτικές του από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και παρουσίασε την περιβαλλοντική πολιτική του στις 25-27 Ιουλίου 2024, στην πόλη Klaipeda της Λιθουανίας. Η παρουσίαση έγινε στο πλαίσιο συνάντησης των εταίρων του ευρωπαϊκού έργου MINEV, το οποίο αφορά στην «Ελαχιστοποίηση απορριμμάτων σε μεγάλες εκδηλώσεις – Waste Minimization in Large Events» και συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Interreg Europe 2021 -2027 και Εθνικούς Πόρους. Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές σχετικά με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα από τις περιοχές της Ευρώπης που συμμετέχουν ως εταίροι στο έργο, δηλαδή από τη Μάλαγα της Ισπανίας, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Κλάιπεντα της Λιθουανίας, τη Μπολόνια της Ιταλίας, την Κρακοβία της Πολωνίας.
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ