Το ρολόι του τελευταίου αυτοκράτορα της Κίνας πωλήθηκε 5,1 εκατ. δολάρια

by admin
14 views

Ένας Ασιάτης συλλέκτης, κάτοικος του Χονγκ Κονγκ, πλειοδότησε τηλεφωνικά και απέκτησε το σπάνιο ρολόι Patek Philippe του Αϊσίν Γκιόρο Που Γι, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών. Στην τιμή δεν περιλαμβάνεται η αμοιβή του οίκου.

Ο Τόμας Περάτσι, ο επικεφαλής του τμήματος ρολογιών του οίκου δημοπρασιών Phillips Asia, είπε στο πρακτορείο Reuters ότι είναι το υψηλότερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ για ρολόι χειρός που ανήκε σε αυτοκράτορα. Η αρχική εκτίμηση ήταν 3 εκατ. δολάρια.
Είναι μόλις το όγδοο γνωστό ρολόι Patek Philippe Reference 96 Quantieme Lune και το δώρισε ο Που Γι στον Ρώσο διερμηνέα του όταν ήταν φυλακισμένος στη Σοβιετική Ένωση.

Στο παρελθόν έχουν πουληθεί σε δημοπρασία και άλλα ρολόγια που ανήκαν κάποτε σε αυτοκράτορες. Το 2017 ένα Patek Philippe του τελευταίου αυτοκράτορα της Αιθιοπίας Χαϊλέ Σελασιέ πουλήθηκε για 2,9 εκατ. δολάρια και την ίδια χρονιά ένα Rolex του τελευταίου αυτοκράτορα του Βιετνάμ Μπάο Ντάι έπιασε 5 εκατ. δολάρια.

Ο Που Γι γεννήθηκε το 1906 και ανακηρύχθηκε αυτοκράτορας της Κίνας σε ηλικία μόλις 2 ετών. Μετά την ήττα της Ιαπωνίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αιχμαλωτίστηκε στο αεροδρόμιο Σενιάνγκ της Κίνας από τον Κόκκινο Στρατό. Θεωρήθηκε αιχμάλωτος πολέμου και φυλακίστηκε για πέντε χρόνια στο Χαμπαρόφσκ της Ρωσίας.

Ο οίκος δημοπρασιών ανέφερε ότι χρειάστηκαν τρία χρόνια ερευνών, σε συνεργασία με ειδικούς στα ρολόγια, ιστορικούς, δημοσιογράφους και επιστήμονες για να επαληθευτεί η ιστορία και η προέλευση του ρολογιού.

Ο δημοσιογράφος Ράσελ Γουόρκινγκ, που πήρε συνέντευξη από τον διερμηνέα του Που Γι, τον Γκεόργκι Περμιακόφ, το 2001, είπε ότι ο τελευταίος αυτοκράτορας του χάρισε το ρολόι την τελευταία ημέρα της παραμονής του στη Σοβιετική Ένωση, πριν από την έκδοσή του στην Κίνα.

Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ