Το νερό νεράκι λένε και στη Γαλλία – Καβγάς οικολόγων και αγροτών

by onvolos
5 views

Απαγορεύεται η χρήση υδρομασάζ, το πότισμα των κήπων, το πλύσιμο των αυτοκινήτων και το ντους στην παραλία. Είναι μερικά από τα μέτρα της γαλλικής κυβέρνησης για τη λειψυδρία που αντιμετωπίζει η χώρα, η οποία βίωσε τον πιο ξηρό χειμώνα από το 1959.
Τα μέτρα προκαλούν αντιδράσεις, ειδικά σε μικρές κοινότητες.
Οι καβγάδες στα τοπικά δημοτικά συμβούλια και τα παράπονα από τους κατοίκους σε μέρη όπως το Ελν των Πυρηναίων στη νότια Γαλλία είναι μια ακόμα επίπτωση της κλιματικής αλλαγής, επισημαίνει δημοσίευμα των Times.
Το φθινόπωρο, το Σεντ-Σολίν της δυτικής Γαλλίας έγινε σκηνικό βίαιων συγκρούσεων μεταξύ της αστυνομίας και ακτιβιστών που αντιτίθενται στην κατασκευή μιας δεξαμενής για την άρδευση των γεωργικών εκτάσεων.
Οι οικολόγοι υποστηρίζουν ότι οι ταμιευτήρες αποθηκεύουν το νερό πάνω από το έδαφος, όπου εξατμίζεται, και ότι ενθαρρύνουν την εντατική γεωργία. Στο Βολβίκ της κεντρικής Γαλλίας η μεγάλη βιομηχανία τροφίμων Danone κατηγορήθηκε από τους οικολόγους ότι «λεηλατεί» τους υδάτινους πόρους της περιοχής για να γεμίσει μπουκάλια με το τοπικό μεταλλικό νερό. Στο 75% των γαλλικών υδροφορέων (υπεδάφιος γεωλογικός σχηματισμός με πετρώματα που συγκρατούν το νερό), η ποσότητα του νερού βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο.
Ο υπουργός Γεωργίας προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει στους Γάλλους να γεμίζουν τις πισίνες τους, οι οποίες φτάνουν τα 3,2 εκατομμύρια σε όλη τη χώρα. Στην περιοχή των Ανατολικών Πυρηναίων, όπου η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, ήδη απαγορεύεται, από τον Μάιο, να γεμίζουν τις πισίνες.
Τέσσερα χωριά έμειναν χωρίς νερό τον Απρίλιο, κάτι πρωτοφανές για την περιοχή, όπου το ύψος των βροχοπτώσεων σε έναν χρόνο ήταν μόλις στο ένα τρίτο του μέσου όρου, το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα μπορούσε να γίνει ο κανόνας για τα επόμενα χρόνια. Η ξηρασία, βέβαια, εντείνει την ανησυχία για δασικές πυρκαγιές, που το περυσινό καλοκαίρι κατέκαψαν μεγάλες εκτάσεις στη Γαλλία. Ηδη έχουν σταλεί ενισχύσεις για τους πυροσβέστες και έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα


Καθώς τα ποτάμια έχουν ξεραθεί, οι αγρότες ανησυχούν για τις καλλιέργειές τους. Οπου έχει απομείνει λίγο νερό οι Αρχές έχουν ζητήσει να μειωθεί η κατανάλωση, ενώ οι εκτιμήσεις για τη φετινή σοδειά είναι δυσοίωνες.
Ο θυμός τους είναι έντονος, ανέφεραν οι Times. Οι αγροτικές ενώσεις πραγματοποίησαν δύο διαμαρτυρίες κατά των περιορισμών στην άρδευση φέτος, ενώ οι ιδιοκτήτες των αγροτεμαχίων είναι επίσης εκνευρισμένοι, αφού πολλοί βρήκαν την παροχή νερού κομμένη.
Υπάρχουν φωνές ακόμα και εναντίον των τεσσάρων εκατομμυρίων τουριστών που επισκέπτονται την περιοχή, οι οποίοι αυξάνουν την κατανάλωση νερού κατά 10%. Για την ενημέρωσή τους, οι τοπικές Αρχές διανέμουν φυλλάδια σε ξενοδοχεία και κάμπινγκ.
Οι ειδικοί ζητούν από την κυβέρνηση να βελτιώσει τις υποδομές και κυρίως τους σωλήνες της χώρας, καθώς από διαρροές χάνεται τουλάχιστον το 20% του νερού που περιέχουν. Η κυβέρνηση θέλει επίσης να κατασκευάσει περισσότερες δεξαμενές για τους αγρότες, αλλά οι οικολόγοι αντιδρούν έντονα.
Αν δεν βρέξει πολύ και παρατεταμένα, όμως, κάτι που δεν προβλέπεται, οι Αρχές φοβούνται ότι οι ταμιευτήρες θα έχουν αδειάσει στο τέλος του καλοκαιριού. Επιπλέον, όταν το έδαφος είναι τόσο ξερό, δεν μπορεί να απορροφήσει τον μεγάλο όγκο μιας έντονης βροχόπτωσης, προκαλώντας πλημμύρες.
Πηγή: Protagon.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ