Το ολοκαίνουργιο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων απέχει μόλις εννέα μήνες, αλλά κανείς δεν φαίνεται να γνωρίζει πώς ακριβώς θα διεξαχθεί. Το ετήσιο τουρνουά της FIFA, μια συνάντηση των καλύτερων συλλόγων σε όλο τον κόσμο, έχει ανανεωθεί και επεκτάθηκε, ωστόσο σε αυτό το σημείο, υπάρχουν περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις.
Οι τοποθεσίες των γηπέδων εντός των Ηνωμένων Πολιτειών πρόκειται να ανακοινωθούν το Σάββατο (28/9) σε μια εκδήλωση στη Νέα Υόρκη, αλλά πέρα από αυτό, η FIFA αγωνίζεται να εξασφαλίσει συμφωνία τηλεοπτικών δικαιωμάτων και χορηγία για ένα τουρνουά με νέα εμφάνιση, για τη διαμόρφωση του οποίου πίεσε τόσο πολύ.
Με τις ανησυχίες των παικτών σχετικά με την ευημερία και τον αριθμό των αγώνων που διεξάγονται σε αντιπαράθεση με το αναπόφευκτο ενδιαφέρον για μερικούς από τους μεγαλύτερους συλλόγους του κόσμου να αγωνίζονται σε μια ήπειρο με συνεχώς αυξανόμενη όρεξη για ποδόσφαιρο, αυτή η κορυφαία διοργάνωση αντιμετωπίζει ήδη ένα αβέβαιο μέλλον, παρά το γεγονός ότι η σέντρα απέχει ακόμη πολύ.
Ενώ η FIFA κατέχει τα δικαιώματα του μεγαλύτερου ποδοσφαιρικού τουρνουά στον κόσμο, του Παγκοσμίου Κυπέλλου, από τα γραφεία της στην Ελβετία αναδύεται ένας αέρας ζήλειας σχετικά με την επιτυχία του Champions League που ανήκει στην UEFA και πώς συγκρίνεται σε δημοτικότητα με το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων της FIFA.
Το ενδιαφέρον για το τουρνουά έχει μειωθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία περίπου, με τους Ευρωπαίους φιλάθλους, ιδίως, να δείχνουν ελάχιστο ενδιαφέρον ακόμη και όταν συμμετέχουν οι δικοί τους σύλλογοι. Ο χρόνος διεξαγωγής του τουρνουά -συνήθως τον Δεκέμβριο- σημαίνει ότι κρύβεται από τις εγχώριες αναμετρήσεις, ενώ οι οπαδοί των ευρωπαϊκών συλλόγων που συμμετέχουν τείνουν να μην ταξιδεύουν στον ίδιο αριθμό με τους αντίστοιχους από τη Νότια Αμερική, την Ασία και αλλού.
Ως εκ τούτου, καταρτίστηκε η νέα μορφή του Παγκόσμιου Κυπέλλου Συλλόγων. Αντί για την ελαφρώς περίπλοκη διοργάνωση των επτά ομάδων που διεξήχθη τα τελευταία χρόνια, η μορφή των 32 ομάδων και των οκτώ ομίλων των τεσσάρων ομάδων είναι πολύ πιο οικεία στους οπαδούς από όλο τον κόσμο. Όπως και το Παγκόσμιο Κύπελλο, θα διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια και θα περιλαμβάνει πρωταθλητές ηπείρων από όλη αυτή την περίοδο. Το γεγονός ότι θα διεξαχθεί επίσης το ευρωπαϊκό καλοκαίρι, σημαίνει ότι δεν θα παλεύει για τα βλέμματα με τον ίδιο τρόπο.
Από τους 2025 συμμετέχοντες, οι 12 είναι από την Ευρώπη, με τη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Μάντσεστερ Σίτι – και παγκόσμια αστέρια όπως ο Κιλιάν Εμπαπέ και ο Έρλινγκ Χάαλαντ – να είναι οι πρωταγωνιστές. Η Τσέλσι, η Μπάγερν Μονάχου, η Μπαρτσελόνα και η Παρί Σεν Ζερμέν θα είναι επίσης παρούσες, ενώ οι οπαδοί της διοργανώτριας χώρας θα μπορούν να υποστηρίξουν τους Σιάτλ Σάουντερς, καθώς και την πιθανή προσθήκη wildcard του Λιονέλ Μέσι και της Ίντερ Μαϊάμι. Αναμφίβολα θα υπάρξει μεγάλη υποστήριξη και για τις ομάδες της Liga MX Monterrey, Λεόν και Πατσούκα, ενώ ενδιαφέρον θα έχει και το πώς θα τα πάνε οι πρωταθλητές της Saudi Pro League που ξοδεύουν πολλά χρήματα, η Aλ Χιλάλ, απέναντι σε κορυφαίους αντιπάλους.
Ο πρώην προπονητής της Άρσεναλ, Αρσέν Βενγκέρ, ο οποίος έκτοτε έχει αναλάβει ρόλο στη FIFA, ίσως συνόψισε με τον καλύτερο τρόπο τι ελπίζει να επιτύχει το τουρνουά: «Στην Ευρώπη είμαστε τυχεροί», είπε πέρυσι, »αλλά είναι σημαντικό να κάνουμε το ποδόσφαιρο πραγματικά παγκόσμιο, και αυτό δημιουργεί την ευκαιρία σε άλλους συλλόγους να προοδεύσουν. Αυτός είναι ο πραγματικός στόχος».
Εκτός γηπέδου, υπάρχουν ακόμη περισσότερες ανησυχίες από την άποψη της FIFA. Το παγκόσμιο διοικητικό όργανο προσπαθεί εδώ και μήνες να εξασφαλίσει μια παγκόσμια συμφωνία τηλεοπτικών δικαιωμάτων για το τουρνουά, αλλά δεν μπόρεσε να συμφωνήσει σε μια συμφωνία που να ανταποκρίνεται στις εκτιμήσεις του. Η Apple φέρεται να προσέφερε 1 δισεκατομμύριο δολάρια για μια παγκόσμια συμφωνία δικαιωμάτων, αλλά αυτό υπολείπεται σημαντικά από τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια που ζητούσε η FIFA.
Στις 19 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, ο οποίος φέρεται να είχε αρνηθεί να εμπλακεί σε βάθος, κινήθηκε να καλέσει μια σειρά από σημαίνοντα πρόσωπα από τον κόσμο του ποδοσφαίρου και της ραδιοτηλεόρασης για να καταλήξουν σε μια συμφωνία. Ωστόσο, περισσότερο από μια εβδομάδα αργότερα, δεν έχει ανακοινωθεί καμία συμφωνία – και δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για το αν κάτι είναι κοντά όσον αφορά τα δικαιώματα μετάδοσης και ροής.
Δεν είναι μόνο οι αποτιμήσεις που προκαλούν ανησυχία. Οι ευρωπαϊκές ραδιοτηλεοπτικές εταιρείες ήταν διστακτικές λόγω της χρονικής επικάλυψης με το Γουίμπλεντον και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυναικών, σύμφωνα με το The Athletic. Στις ΗΠΑ, τα πράγματα είναι ακόμη πιο σκοτεινά. Αναφέρθηκε ότι «μια μεγάλη αμερικανική εταιρεία μέσων ενημέρωσης με σημαντικό αθλητικό χαρτοφυλάκιο δεν είχε πειστεί τόσο πολύ για τα πλεονεκτήματα της διοργάνωσης, ώστε υπολόγισε ότι τα δικαιώματα της Βόρειας Αμερικής θα άξιζαν περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια».
Τα δικαιώματα μετάδοσης και ροής στο ποδόσφαιρο είναι συχνά διασκορπισμένα μεταξύ πολλών παρόχων σε παγκόσμια κλίμακα – για παράδειγμα, η Premier League πούλησε δικαιώματα σε 40 μέσα ενημέρωσης σε 97 διαφορετικές χώρες από το 2022 έως το 2025. Από την άλλη πλευρά, η Apple δέσμευσε τουλάχιστον 2,5 δισ. δολάρια για 10 χρόνια για παγκόσμια δικαιώματα για το MLS.
Όπως και να έχει, φαίνεται, ότι τα αναμενόμενα έσοδα της FIFA από τα δικαιώματα μπορεί να μην είναι τόσο σημαντικά όσο ήλπιζε.//Λ.