Τι είπε ο Κ. Μητσοτάκης στην ΕΡΤ για το πολιτικό του μέλλον και το όραμά του

by admin
1 views

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 6» με τον Δημήτρη Κοτταρίδη. Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε για το πώς βλέπει το πολιτικό του μέλλον ενώ μίλησε και για το όραμά του για την Ελλάδα αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι ανάμεσα στους στόχους του είναι «να γίνουμε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Να έχουμε μια ποιότητα ζωής αντίστοιχη αυτών των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών. Να πρωταγωνιστούμε ως Ελλάδα στην Ευρώπη, εκεί που μπορούμε να πρωταγωνιστούμε. Δεν θα μπορούμε να πρωταγωνιστούμε παντού, αλλά υπάρχουν τομείς στους οποίους μπορούμε να πρωταγωνιστούμε. Να μην ξαναγυρίσει ποτέ το φάσμα μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας. Να είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι μια σταθερή δημοσιονομικά χώρα, η οποία πορεύεται στο μέλλον με ασφάλεια».

Στο αν σκέφτεται ότι πρέπει να αλλάξουν ορισμένα πράγματα στην κυβέρνηση τόνισε « Πάντα θέλω να γινόμαστε καλύτεροι. Μπορούμε καλύτερα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό, αλλά αυτή ήταν η αρχή μου πάντα δεν συμβιβάζομαι με το καλό, θέλω το καλύτερο. Αναμετριέμαι κάθε μέρα με αυτό που έχω κάνει, με τα λάθη μου και σκέφτομαι τι παραπάνω μπορούμε να κάνουμε για να γίνουμε καλύτεροι. Γιατί το λέω αυτό; Η δεύτερη τετραετία πρέπει να είναι μια τετραετία μεγάλων αλμάτων. Δεν συμβιβάζομαι με την εκλογική νίκη. Δεν κάθομαι πίσω θα έλεγα να απολαύσω τα καλά της εξουσίας. Είναι εντολή ευθύνης για εμένα αυτό το 41% το οποίο πήραμε. Και βεβαίως πιέζω κι εγώ τους υπουργούς και όλη την κυβερνητική μηχανή μονίμως να κάνουμε περισσότερα και γρηγορότερα. Αλλά θέλω να βάλω όμως και ένα πλαίσιο ως προς την υλοποίηση αποφάσεωνΔεν πατάμε ένα κουμπί και αλλάζει η Ελλάδα. Είδατε οι παρεμβάσεις στην Υγεία για τις οποίες σας μίλησα, αν θέλουμε να φτιάξουμε ένα τμήμα επειγόντων περιστατικών σε ένα νοσοκομείο, θέλουμε 18 μήνες. Δεν μπορεί να πατήσουμε ένα κουμπί και να γίνει αύριο. Γι’ αυτό και μιλάω πάντα για ορίζοντα τετραετίας. Τρέχουν πολλά πράγματα και η κυβέρνηση είναι συντονισμένη σε μια μεταρρυθμιστική λογική μεγάλων αλλαγών, χωρίς να λογαριάζουμε το βραχυπρόθεσμο πολιτικό κόστος».

Στην ερώτηση του Δημήτρη Κοτταρίδη αν ξεκινούσε από την αρχή έχοντας την εμπειρία κι έχοντας βιώσει αυτά που έχει βιώσει ως πρωθυπουργός, τι θα έκανε διαφορετικό ανέφερε «είναι δύσκολο να σας το πω γιατί κανείς δεν εισέρχεται στο πρωθυπουργικό γραφείο γνωρίζοντας κατ’ ανάγκη αυτό που μπορεί να γνωρίζω σήμερα. Όμως η εμπειρία έχει μια αξία.
Γι’ αυτό και θεωρώ ότι και σήμερα είμαι σίγουρα πιο αποτελεσματικός από ό,τι ήμουν πριν από πριν από πέντε χρόνια. Θα έλεγα ακόμα καλύτερη προτεραιοποίηση στόχων, μεγαλύτερη επιμονή στην παρακολούθηση των πολιτικών. Δεν αρκεί μερικές φορές να ψηφίζεται κάτι πρέπει να είναι κανείς από πάνω για να είναι σίγουρος ότι αυτή η πολιτική τελικά θα υλοποιηθεί μεγαλύτερη λογοδοσία των θα έλεγα των υπουργών, αλλά και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους υπουργούς, άπαξ και δίνεται μια κατεύθυνση να μπορούν να υλοποιούν την πολιτική και στη συνέχεια το κυβερνητικό επιτελείο να παρακολουθεί το αποτέλεσμα[…]».

«Προσπαθώ πάντα να μαθαίνω από τα λάθη μου και να μην τα επαναλαμβάνω»

Για το αν έκανε λάθη αυτά τα πέντε χρόνια ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε « Προφανώς. Δεν το έχω κρύψει και μερικές φορές κατηγορήθηκα γιατί ζήτησα συγγνώμη για λάθη ζήτησα συγγνώμη, δεν ζήτησα συγγνώμη για κάτι το οποίο κάναμε καλά. Αλάνθαστος είναι αυτός που δεν κάνει τίποτα, αλλά θα έλεγα πρόχειρος είναι αυτός που δεν μαθαίνει από τα λάθη του. Προσπαθώ πάντα να μαθαίνω από τα λάθη μου και να μην τα επαναλαμβάνω».

Σε άλλο σημείο ερωτηθείς για το αν θα εξαντλήσει τη δεύτερη θητεία κι αν θα επιδιώξει και τρίτη τόνισε «Θα εξαντλήσω τη δεύτερη θητεία και ως ΝΔ θα επιδιώξουμε και τρίτη θητεία και στον βαθμό που είμαι πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και εν ενεργεία πρωθυπουργός, η απάντηση είναι γιατί όχι; αλλά γιατί να μας απασχολεί το ζήτημα αυτό τώρα; γιατί με βλέπετε διστακτικό να μιλήσω για κάτι το οποίο μπορεί στην πορεία να είναι απολύτως προφανές, γιατί το βρίσκω και λίγο αλαζονικό δέκα μήνες μετά τις εκλογές να συζητούμε για το τι θα κάνει Μητσοτάκη του 2027[…]».

«Η προσοχή μου είναι εστιασμένη στο πώς θα υλοποιήσουμε το έργο για το οποίο μας εμπιστεύθηκαν οι πολίτες»

Σε συμπληρωματική ερώτηση για το αν έχει να κάνει με το αν έχει θέσει κάποιους στόχους και σε προσωπικό επίπεδο και σε πολιτικό και αν θεωρεί πως θα κλείσει έναν κύκλο ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι « Έχει να κάνει με το πόσο χρήσιμος και δημιουργικός αισθάνομαι. Είναι μια κουραστική δουλειά και δύσκολη δουλειά. Δεν παραπονιέμαι γι’ αυτό. Είναι για μένα η πιο τιμητική θέση που μπορούσα ποτέ να φανταστώ και γι’ αυτό και απέκρουσα από την πρώτη στιγμή οποιοδήποτε σενάριο με ήθελε να μετακινούμαι στην Ευρώπη. Δεν πρόκειται να γίνει αυτό, διότι τιμώ την εμπιστοσύνη με την οποία με περιέβαλαν οι Έλληνες πολίτες. Τιμητικό είναι να ακούγεται το όνομα ενός Έλληνα πρωθυπουργού για μια μεγάλη ευρωπαϊκή θέση, αλλά δεν με αφορά το θέμα αυτό. Θα παραμείνω εκεί που με έταξαν οι Έλληνες πολίτες, αλλά το 2027 είναι ακόμη μακριά. Και αυτή τη στιγμή η προσοχή μου είναι εστιασμένη στο πως θα υλοποιήσουμε το έργο για το οποίο μας εμπιστεύθηκαν οι πολίτες».

«Δεν θέλω να ξανασηκώσει κεφάλι ο λαϊκισμός»

«[…]Θα σας πω ποιοι είναι οι στόχοι τους οποίους έχω θέσει. Να γίνουμε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Να έχουμε μια ποιότητα ζωής αντίστοιχη αυτών των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών. Να πρωταγωνιστούμε ως Ελλάδα στην Ευρώπη, εκεί που μπορούμε να πρωταγωνιστούμε. Δεν θα μπορούμε να πρωταγωνιστούμε παντού, αλλά υπάρχουν τομείς στους οποίους μπορούμε να πρωταγωνιστούμε. Να μην ξαναγυρίσει ποτέ το φάσμα μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας. Να είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι μια σταθερή δημοσιονομικά χώρα, η οποία πορεύεται στο μέλλον με ασφάλεια. Να έχουμε μειώσει τις κοινωνικές ανισότητες οι οποίες υπάρχουν σήμερα και να δίνουμε ευκαιρίες, πραγματικές ευκαιρίες στους ασθενέστερους να μπορούν να διακριθούν και να κάνουν πράξη τα όνειρά τους και τις προσδοκίες τους. Έχω μιλήσει πολλές φορές γι’ αυτούς τους στόχους. Δεν τους έχουμε υλοποιήσει προφανώς ακόμα. Μπορεί να προσεγγίζουμε σε κάποιους, αλλά έχουμε πολλή δουλειά ακόμα να κάνουμε. Και βέβαια ποτέ δεν κλείνει ένας κύκλος μιας χώρας.

»Οι χώρες προοδεύουν, συγκρίνονται με άλλες χώρες, εξελίσσονται, αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Εμείς κάναμε ένα πολύ μεγάλο πισωγύρισμα. Δεν θέλω ποτέ να ξεχνούν οι Έλληνες – επειδή λέμε τώρα ότι είμαστε η δεύτερη φτωχότερη κατά κεφαλήν στην Ευρώπη- μα γίναμε η δεύτερη φτωχότερη επειδή χρεοκοπήσαμε. Δεν γίναμε επί Νέας Δημοκρατίας. Ξεχνάμε τι πάθαμε. Χάσαμε το 25% του πλούτου μας. Η μεγαλύτερη απώλεια πλούτου μεταπολεμικά σε οποιαδήποτε χώρα του ΟΟΣΑ έγινε στην Ελλάδα κι έγινε για συγκεκριμένους λόγους και δυστυχώς η κρίση παρατάθηκε επειδή υποκύψαμε στον λαϊκισμό. Και ένας από τους λόγους που δίνω πολιτικό πρόταγμα σε αυτή τη μάχη είναι γιατί δεν θέλω να ξανασηκώσει κεφάλι ο λαϊκισμός. Διότι όλα αυτά τα οποία ακούμε από την αντιπολίτευση, είτε από την δήθεν πατριωτική γιαλαντζί αντιπολίτευση στα δεξιά μας, είτε από την αντιπολίτευση στα αριστερά μας, είναι όλα ένα déjà vu αυτών τα οποία ζήσαμε και μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Γι’ αυτό και το πολιτικό μήνυμα των ευρωεκλογών έχει μια μεγάλη σημασία. O λαϊκισμός και ειδικά αυτός ο τοξικός λαϊκισμός, ο ακοστολόγητος λαϊκισμός, ο λαϊκισμός των προσωπικών επιθέσεων δεν πρέπει να ξανά σηκώσει κεφάλι στην Ελλάδα. Το πληρώσαμε πάρα πολύ ακριβά».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ