Τις επόμενες μέρες μπαίνει σε λειτουργία το Ταμείο Εγγυοδοσίας για τις επιχειρήσεις (video)

by admin
3 views

««Από σήμερα έως και την επόμενη Κυριακή 17 Μαΐου, μπορούν να υποβάλλουν δήλωση για να πάρουν την έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ ειδικές κατηγορίες εργαζομένων όπως μισθωτοί του τουριστικού-επισιτιστικού κλάδου, των οποίων το επίδομα ανεργίας έληξε τον Δεκέμβριο, οικοδόμοι, φορτοεκφορτωτές, τουριστικοί συνοδοί, αποκλειστικοί νοσοκόμοι κ.α.» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτρας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Επίσης, τόνισε ότι «θα διατηρείται το επίδομα εργασίας για όσους ανέργους επιλέξουν να απασχοληθούν σε αγροτικές εργασίες«.

Οι εργοδότες των επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή όλο τον Μάιο, πρέπει να υποβάλλουν από τις 18 Μαΐου έως και τις 31 Μαΐου δηλώσεις, ώστε να καταβληθεί στους εργαζόμενους η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ για τον τρέχοντα μήνα. Η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί από 5 Ιουνίου έως 10 Ιουνίου και οι εργαζόμενοι δεν απαιτείται να κάνουν καμία αίτηση.

Υπενθυμίζεται ότι, οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που επαναλειτουργούν, θα λάβουν αναλογική ειδική αποζημίωση ανάλογα με τις μέρες που μένουν σε παράταση αναστολής, με βάση υπολογισμού το ποσό που αντιστοιχεί στις 30 ημέρες και ανέρχεται στα 534 ευρώ. Η καταβολή αυτή θα πραγματοποιηθεί από 10 Ιουνίου έως και 12 Ιουνίου.

Έως αύριο θα καταβληθεί η επιστρεπτέα προκαταβολή σε 90.000 δικαιούχες επιχειρήσεις, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων τους.

Παρατείνεται μέχρι την Παρασκευή 15 Μαΐου η προθεσμία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης από τους δικαιούχους επιστήμονες για την ειδική ενίσχυση των 600 ευρώ.

Πρόσθεσε δε, ότι «μέσα στις επόμενες μέρες μπαίνει σε λειτουργία το Ταμείο Εγγυοδοσίας για τις επιχειρήσεις «.

Θα έχει διαθέσιμους κοινοτικούς πόρους ύψους 2,25 δισ. ευρώ με τους οποίους θα υπάρξει άμεση στήριξη των επιχειρήσεων, μέσω της παροχής δανείου για κεφάλαιο κίνησης εγγυημένο κατά 80%.

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν, και οι αυτοαπασχολούμενοι, καθώς και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη γεωργία και την υδατοκαλλιέργεια».

Για την επανεκκίνηση του τουρισμού ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι «η κυβέρνηση επεξεργάζεται την σταδιακή επανεκκίνηση εσωτερικού και εξωτερικού τουρισμού και συμπλήρωσε ότι «η κυβέρνηση περιμένει την ευρωπαϊκή οδηγία για την επανεκκίνηση των μεταφορών». Πρόσθεσε επίσης ότι «εξετάζονται επιπλέον μέτρα για τις επιχειρήσεις εστίασης».

«Είμαστε σε μια πορεία που οδηγεί σταδιακά στην επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, με αναφορά στην επαναλειτουργία επιχειρήσεων, καταστημάτων λιανικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών «πάντοτε με συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας ως προς τον αριθμό των ατόμων σε κάθε χώρο και τις αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται».

Ειδική αναφορά έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο ότι σήμερα στις 16.00 «στην Αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή, πραγματοποιείται η πρώτη κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Αξιολόγησης Ποιότητας της Νομοπαρασκευαστικής Διαδικασίας και της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης.

Η Επιτροπή Αξιολόγησης Ποιότητας, θα εξετάζει τα νέα σχέδια νόμων πριν από την κατάθεση στη Βουλή, προκειμένου να διασφαλισθεί η τήρηση των αρχών της καλής νομοθέτησης. Η Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίησης θα αναλάβει τον συντονισμό της διαδικασίας κωδικοποίησης της υφιστάμενης νομοθεσίας. Οι δύο Επιτροπές υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων της Προεδρίας της Κυβέρνησης, η θεμελιώδης αποστολή της οποίας έγκειται στην αποτελεσματική εφαρμογή των αρχών και εργαλείων της καλής νομοθέτησης. Στις επιτροπές συμμετέχουν καθηγητές πανεπιστημίου, δικαστές, μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και διακεκριμένοι νομικοί και οικονομολόγοι.

Σημειώνεται ότι ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν αναρτηθεί δύο Εγχειρίδια που εκπονήθηκαν στη βάση των καλύτερων διεθνών πρακτικών και διασφαλίζουν βέλτιστη ποιότητα νομοθεσίας: το Εγχειρίδιο Νομοπαρασκευαστικής Μεθοδολογίας και το Εγχειρίδιο Ανάλυσης Συνεπειών Ρύθμισης».

Τόνισε ότι «από σήμερα 11 Μαΐου το ένα τρίτο περίπου των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που είχαν τεθεί σε αναστολή έχουν επιστρέψει στις δουλειές τους, επέστρεψαν στα θρανία τους οι μαθήτριες και οι μαθητές της Γ Λυκείου που έχουν μπει στην τελική ευθεία της προετοιμασίας για τις πανελλαδικές εξετάσεις που θα ξεκινήσουν στις 15 Ιουνίου. Οι σκέψεις όλων μας είναι στα παιδιά αυτά που δίνουν τον αγώνα σε πρωτόγνωρες καταστάσεις».

Εξήγησε ότι «σε ό,τι αφορά τους κανόνες λειτουργίας, οι τάξεις χωρίζονται στα δύο και οι μαθητές θα πηγαίνουν στα σχολεία εκ περιτροπής ώστε να μην υπερβαίνουν τους 15 σε κάθε αίθουσα και φροντίζοντας να υπάρχει απόσταση ενάμιση μέτρου μεταξύ τους».

Πρόσθεσε ότι επιστρέφει στην εργασία του το 70% των δημοσίων υπαλλήλων με όλα τα απαραίτητα μέτρα που έχει υποδείξει η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων. Είπε ότι η προσέλευσή τους γίνεται σταδιακά ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Αναφέρθηκε όμως και στο ότι «επιτρέπεται η μετακίνηση προς τα νησιά ή μεταξύ των νησιών των ιδιοκτητών και των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν. Οι μετακινήσεις επιτρέπονται και για τους αυτοπασχολουμένους με έγγραφη δήλωση των ιδίων».

Στο δεύτερο αυτό βήμα προς τη νέα κανονικότητα τόνισε ο κ. Πέτσας «πιστεύουμε ότι θα πρυτανεύσει, όπως έγινε μέχρι σήμερα, η ατομική ευθύνη και η συλλογική ωριμότητα«.

Ολοκληρώνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως ο πρωθυπουργός «έχει θέσει ως προσωπική του προτεραιότητα το ζήτημα των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων. Ήδη, ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες έχει καταρτιστεί ευρωπαϊκό σχέδιο μετεγκατάστασης που προβλέπει την μεταφορά συνολικά 1.600 ασυνόδευτων ανηλίκων σε κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Σήμερα το πρωί, αναχώρησε από την Αθήνα για το Ηνωμένο Βασίλειο ομάδα 16 ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων και 34 ενηλίκων για επανένωση με τις οικογένειές τους.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο μετεγκατάστασης άρχισε να εφαρμόζεται από την Μ. Εβδομάδα όταν 12 ασυνόδευτα παιδιά αναχώρησαν για το Λουξεμβούργο και άλλα 50 για τη Γερμανία. Υπάρχει επίσης συμφωνία με τη Φινλανδία να δεχθεί, μέχρι τα τέλη Μαΐου, 100 ασυνόδευτα παιδιά, αλλά και 30 ενήλικες πρόσφυγες και μετανάστες για επανενώσεις οικογενειών. Επιπλέον 22 άτομα θα μετεγκατασταθούν στην Ελβετία».

Στο κλείσιμο ο κ. Πέτσας έκανε αναφορά στη σημερινή επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στον Υμηττό και την ενημέρωσή του για το σχεδιασμό της αντιπυρικής προστασίας αλλά και τη συνολική οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας με ξεχωριστή μνεία σε όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός για τη νέα φάση στην αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Για τις ουρές έξω από καταστήματα της ΔΕΗ ο κ. Πέτσας είπε ότι «Ήδη εδώ και αρκετές ημέρες τόσο ο κ. Χατζηδάκης όσο και η διοίκηση της ΔΕΗ είχαν ενημερώσει με κάθε τρόπο τους πολίτες ότι καταρχήν δεν κόβεται το ρεύμα, ότι μπορούν να τακτοποιούν τις υποχρεώσεις τους με ηλεκτρονικό τρόπο ή τηλεφωνικά. Επιπλέον κυκλοφόρησαν μια σειρά από έντυπα τα οποία παρουσίαζαν και τις διαφορετικές υπηρεσίες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν εξ’ αποστάσεως οι πολίτες και επεσήμαναν τη σήμανση η οποία είναι απαραίτητη στα καταστήματα της ΔΕΗ, ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις. Σήμερα είδαμε μια ομαλή εικόνα στα περισσότερα καταστήματα της ΔΕΗ και μια προβληματική εικόνα στο κατάστημα της Αριστείδου. Οι άνθρωποι της ΔΕΗ προσπάθησαν από πολύ νωρίς το πρωί να πείσουν τους πολίτες ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους. Επίσης τους έστελναν στο κατάστημα της Ομόνοιας όπου δεν υπήρχε ουρά για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν χωρίς συγχρωτισμό. Παράλληλα ζήτησαν και πήραν τα στοιχεία σε περισσότερα από 100 άτομα που περίμεναν στις ουρές προκειμένου να τους εξυπηρετήσουν τηλεφωνικά. Σιγά σιγά ομαλοποιήθηκε η κατάσταση και θα παραμείνει ανοιχτό το υποκατάστημα της Αριστείδου μέχρι όσο χρειαστεί για να εξυπηρετηθεί και ο τελευταίος πελάτης» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας .

«Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι να τακτοποιούμε τις υποθέσεις μας, ας κάνουμε χρήση αυτών, ας αποφύγουμε το συγχρωτισμό. Θέτουμε σε κίνδυνο την ατομική μας υγεία, των ανθρώπων που αγαπάμε και του κοινωνικού συνόλου. Πρέπει αυτό να γίνει βίωμα, πρέπει να συνεχίσουμε την υπεύθυνη συμπεριφορά και το κράτος θα είναι δίπλα στους πολίτες με ψηφιακά εργαλεία» πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν εξετάζεται το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των μέτρων λόγω των φαινομένων συνωστισμού, είπε ότι δεν εξετάζεται καμία αυστηροποίηση.

«Αυτό που εξετάζεται είναι τα στοιχεία τα οποία συλλέγονται από την επαναδραστηριοποίηση της οικονομικής δραστηριότητας, με τα οποία η επιτροπή θα κάνει τις εισηγήσεις της και ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει. Το σχέδιο αξιολογείται καθημερινά και επαναπροσδιορίζεται. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιος λόγος αυστηροποίησης. Θα έχουμε γενικές συστάσεις και θα δρούμε τοπικά αν αυτό χρειάζεται» σημείωσε.

Για την αναβολή της άσκησης «Καταιγίδα 2020» είπε ότι «κρίθηκε σκόπιμο και οι Ένοπλες Δυνάμεις να δώσουν το παράδειγμα καθώς βρισκόμαστε εν μέσω της πανδημίας, να αποφύγουμε οποιαδήποτε ενέργεια η οποία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την επιχειρησιακή ικανότητα. «Άρα είναι το ζήτημα της προσβολής ή της έκθεσης του προσωπικού στον κορονοϊό. Δεν ακυρώνεται τίποτα όλα θα γίνουν στην ώρα τους με βάση και την εξέλιξη της πανδημίας και με γνώμονα την επιχειρησιακή ετοιμότητα και την επιχειρησιακή ικανότητα. Δεν υπάρχει θέμα ακύρωσης αλλά ένας νέος σχεδιασμός» τόνισε.

Για τη ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος στα σχολεία και τις αιτιάσεις της ΟΛΜΕ ότι κάτι τέτοιο αντιτίθεται στην προστασία των προσωπικών δεδομένων σημείωσε: «Όλοι έχουμε ευαισθησία στα προσωπικά δεδομένα και η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είναι πολύ αυστηρή ανεξάρτητη Αρχή. Με την Αρχή υπήρξε διαβούλευση και έχουμε τη σύμφωνη γνώμη της και γραπτώς – όπως διευκρίνισε – για τη διαδικασία η οποία έχει προκριθεί. Επομένως δεν υπάρχει ζήτημα παραβίασης προσωπικών δεδομένων των παιδιών και έχουν δοθεί κατευθύνσεις για το πώς θα γίνετε η μετάδοση των μαθημάτων». «Πρέπει να υπάρχει ο εξοπλισμός αλλά και η διάθεση από όλους να συνδράμουμε στο νέο έργο που πρέπει να φέρουμε σε πέρας που είναι να ενσωματώσουμε όλες τις νέες τεχνολογίες στη διδασκαλία των μαθητών εν μέσω πανδημίας που μας υποχρεώνει να τηρούμε αποστάσεις» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι η εξαμηνιαία αξιολόγηση υπάρχει με βάση τα χρονοδιαγράμματα και τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί και τόνισε ότι δεν υπάρχει στο μυαλό του πρωθυπουργού καμία σκέψη για ανασχηματισμό και εκλογές.

Σχολιάζοντας τουρκικά δημοσιεύματα που κατηγορούν και τον Οικουμενικό Πατριάρχη ότι βοήθησε τον Φετουλάχ Γκουλέν στο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν σημείωσε: «δεν θέλουμε να μπούμε στα εσωτερικά θέματα της Τουρκίας και φυσικά δεν μπορεί να χρησιμοποιεί κανείς πρόσωπα όπως του Πατριάρχη».

Τέλος για το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της εστίασης νωρίτερα, αν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι το σχέδιο επαναξιολογείται καθημερινά, συλλέγονται τα δεδομένα και το μεγάλο στοίχημα είναι στις 18 Μαΐου, που θα υπάρξει μεγαλύτερη απελευθέρωση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο