Σχεδόν 5.000 θάνατοι προκλήθηκαν από μη θερμαινόμενα σπίτια τον περσινό χειμώνα σε Αγγλία, Ουαλία και Σκοτία

by admin
0 views

Τα μη θερμαινόμενα σπίτια έγιναν ο τάφος σχεδόν 5 χιλιάδων περισσότερων ανθρώπων σε σύγκριση με τις συνήθεις ετήσιες μετρήσεις θανάτων στη Βρετανία.

Ο End Fuel Poverty Coalition (Συνασπισμός Σταματήστε τη Φτώχια των Καυσίμων) θα καταθέσει την Τετάρτη (6/9/23) το πρωί τα στοιχεία που συγκέντρωσε στην Επιτροπή Ενεργειακής Ασφάλειας και Καθαρού Μηδέν (μηδενικών εκπομπών) της Βουλής των Κοινοτήτων.

Οι δυσοίωνοι αριθμοί, που συγκεντρώθηκαν από τον End Fuel Poverty Coalition χρησιμοποιώντας επίσημα στοιχεία, δείχνουν ότι οι 4.706 υπερβάλλοντες θάνατοι το χειμώνα 2022/23 προκλήθηκαν από τη διαμονή σε ένα κρύο υγρό σπίτι στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή αρχίζει τις εργασίες της στα πλαίσια των προετοιμασιών της κυβέρνησης για το χειμώνα.

Την ίδια στιγμή, έκθεση της εκστρατείας Warm This Winter (Ζεστοί Αυτόν τον Χειμώνα) σχετικά με την πρόοδο της κυβέρνησης έναντι 8 βασικών μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης των λογαριασμών ενέργειας, όπως για παράδειγμα περισσότερη οικονομική υποστήριξη σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και απεξάρτηση του Ηνωμένου Βασιλείου από τις ακριβές εισαγωγές φυσικού αερίου, αποκάλυψε ότι στα μισά από αυτά τα μέτρα οι Υπουργοί δεν σημειώνουν καμία πρόοδο.

«Εν τω μεταξύ, αυξανόμενα στοιχεία υποδηλώνουν ότι ένα νέο ταξικό σύστημα αναδύεται στη Βρετανία, βασισμένο στην πρόσβαση στην ενέργεια,» αναφέρει η έκθεση της οργάνωσης.

Εν τω μεταξύ, λιγότερα από 5 εκατομμύρια από τα 28 εκατομμύρια νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου μένουν ανεπηρέαστα από την τρέχουσα κρίση των λογαριασμών ενέργειας, συμπεραίνει η έκθεση. Ταυτόχρονα, περίπου 8 εκατομμύρια νοικοκυριά πρέπει να δανειστούν χρήματα για να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας και πάνω από 1 εκατομμύριο έχουν αποσυνδεθεί από τις παροχές ενέργειας για διαφορετικές περιόδους φέτος.

Ο υπόλοιπος πληθυσμός υπόκειται επίσης σε υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας, οι οποίοι έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία τρία χρόνια. Μεταξύ αυτής της ευρύτερης ομάδας, οι πολίτες έχουν εξαντλήσει τις οικονομίες τους και έχουν περικόψει τα απαραίτητα για να διατηρήσουν τα φώτα και τη θερμότητα αναμμένα.

Οι επιπτώσεις στην υγεία της ζωής σε σπίτια με κρύο και υγρασία είναι σοβαρές. Εκτός από τη συμβολή σε υπερβάλλοντες θανάτους το χειμώνα, μια νέα πανευρωπαϊκή μελέτη διαπίστωσε ότι τα δύο τρίτα των ανθρώπων που βρίσκονται σε φτώχεια καυσίμων βιώνουν εξουθενωτική κατάθλιψη ή άγχος.

«Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο σε σπίτια με κρύο και υγρασία και πολύ περισσότεροι πολίτες απευθύνονται στο NHS καθώς οι υπάρχουσες συνθήκες υγείας επιδεινώνονται λόγω της διαβίωσης σε τέτοιες συνθήκες. Η φτώχεια των καυσίμων είναι μια κρίση δημόσιας υγείας, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με οικονομικές και οργανωτικές λύσεις, σημείωσε ο Συντονιστής του End Fuel Poverty Coalition, Σάιμον Φράνσις ο οποίος θα καταθέσει στην κονοβουλευτική επιτροπή.

Η Τέσσα Καν, εκτελεστική διευθύντρια της Uplift, η οποία αποτελεί μέρος της καμπάνιας Warm This Winter, πρόσθεσε: «Η ενέργεια είναι πλέον μόλις και μετά βίας προσιτή για την πλειονότητα των νοικοκυριών στο Ηνωμένο Βασίλειο, και εκατομμύρια άνθρωποι είναι επιβαρυμένοι με ενεργειακά χρέη ή αναγκάστηκαν να αποσυνδεθούν (από παροχή ενέργειας) εξαιτίας των τιμολογίων της σημερινής αγοράς ενέργειας.»

Λονδίνο, ΕΡΤ: Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ