Στ. Πέτσας: Δοκιμασία που πρέπει να κερδίσουμε οι ανοιχτές παραλίες (video)

by admin
2 views

Μοιράσου το άρθρο:

«Όλος ο κόσμος παρακολουθεί την Ελλάδα. Το άνοιγμα των παραλιών αυτό το Σάββατο θα είναι ένα τεστ, ας το κερδίσουμε», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου.

«Αξιολογώντας τις μετεωρολογικές προβλέψεις για υψηλές θερμοκρασίες, τα επιδημιολογική δεδομένα αλλά και την εισήγηση της Επιτροπής των Επιδημιολόγων, αποφασίστηκε το άνοιγμα των 515 οργανωμένων παραλιών της χώρας. Θα υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες και θα ελέγχεται η εφαρμογή τους», τόνισε ο κ. Πέτσας.
Υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι «αυτό είναι ένα σημαντικό τεστ που πρέπει να περάσουμε με επιτυχία. Όλος ο κόσμος παρακολουθεί την Ελλάδα γιατί μέχρι σήμερα έχει επιδείξει υποδειγματική αντιμετώπιση της πανδημίας. Τώρα καλούμαστε να δείξουμε ότι με κανόνες και ωριμότητα μπορούμε και αυτό το καλοκαίρι να απολαύσουμε τις ομορφιές της πατρίδας μας με ασφάλεια. Αυτό θα είναι το καλύτερο διαβατήριο για επανεκκίνηση όχι μόνο του εσωτερικού αλλά κυρίως του εξωτερικού τουρισμού. Ας το σφραγίσουμε λοιπόν αυτό το Σαββατοκύριακο».
«Καταρτίζουμε ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στον τουρισμό, που θα είναι μεγάλες»
«Έχοντας τώρα στα χέρια της το κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο, η κυβέρνηση είναι έτοιμη και θα παρουσιάσει το συνολικό σχέδιό της για την επανεκκίνηση του τουρισμού». Ενημέρωσε επίσης πως «ενόψει της απελευθέρωσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων από τη Δευτέρα, αύριο θα ανακοινωθούν λεπτομερώς τα υγειονομικά πρωτόκολλα που αφορούν τις αεροπορικές, τις ακτοπλοϊκές και τις οδικές μεταφορές. Έτσι, τόσο οι ταξιδιώτες όσο και οι επαγγελματίες του χώρου θα γνωρίζουν τους κανόνες που θα πρέπει να ακολουθούν». Επίσης, τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί το σχέδιο για την στήριξη του τουρισμού, που περιλαμβάνει τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα ταξιδιωτικά πρωτόκολλα, τα εργασιακά και τα θέματα της οικονομικής στήριξης.
«Πρώτη η Ελλάδα έθεσε το ζήτημα στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού δημοσίου διαλόγου. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε κατ’ επανάληψη, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε Συνόδους Κορυφής, ότι η Ενιαία Αγορά έχει ως πυλώνα την ελεύθερη μετακίνηση προσώπων, η οποία αποτελεί μια από τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες στις οποίες οικοδομήθηκε η ΕΕ.
Συνεκτικός κρίκος του πλαισίου είναι η αρχή της μη-διάκρισης, που διευκολύνει τη μετακίνηση μεταξύ χωρών και περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με παρόμοια επιδημιολογικά χαρακτηριστικά και όχι με βάση τη γεωγραφική απόσταση, ή το μέσο μεταφοράς. Και αυτό είναι μείζονος σημασίας, καθώς η Ελλάδα, χάρη στην ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι από τις χώρες με τη χαμηλότερη διασπορά του ιού».
Μέσα στο Μάιο το νέο Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων
Αναφορικά με τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων ο κ. Πέτσας επεσήμανε πως «συγκροτήθηκε από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα -και θα είναι στη διάθεση των επιχειρήσεων μέσα στο Μάιο- το νέο Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19.
Προσέθεσε επίσης ότι «ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη, συνεχίζεται αύριο και θα ολοκληρωθεί της επόμενη εβδομάδα η καταβολή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε περίπου 90.000 επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Το ποσό που εγκρίνεται για κάθε επιχείρηση εξαρτάται από τον αριθμό των εργαζόμενο. Ήδη μέχρι χθες ο συνολικός αριθμός οριστικοποιημένων αιτήσεων ήταν 36.453. Σημειώνεται ότι θα ακολουθήσει και δεύτερος γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής, τον Ιούνιο με επιπλέον 1 δισεκατομμύριο ευρώ».
Στη συνέχεια υπενθύμισε ότι:
– Παρατείνονται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, η προθεσμία για την καταβολή -από πληττόμενες επιχειρήσεις, από εκμισθωτές που λαμβάνουν μειωμένο κατά 40% ενοίκιο και από εργαζομένους των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή- των οφειλών τους προς την εφορία που έληξαν ή λήγουν εντός Μαΐου, καθώς και των ρυθμισμένων δόσεων που αντιστοιχούν στην περίοδο αυτή.
– Έχει παραταθεί έως την Κυριακή 24 Μαΐου η προθεσμία για όσους δικαιούχους δεν έχουν καταχωρήσει ακόμα IBAN για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ για μακροχρόνια ανέργους. Υπενθυμίζεται ότι από τις 5 Μαΐου έχουν ξεκινήσει οι πληρωμές με τους δικαιούχους μακροχρόνια ανέργους να είναι 168.000.
– Έχει, επίσης, παραταθεί μέχρι τις 31 Μαΐου η δυνατότητα αγοράς πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
– Μέχρι αύριο μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να πάρουν την ειδική ενίσχυση των 600 ευρώ οι δικαιούχοι επιστήμονες.
– Μέχρι την Κυριακή, μπορούν να υποβάλλουν δήλωση για να πάρουν την έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ ειδικές κατηγορίες εργαζομένων όπως οικοδόμοι, φορτοεκφορτωτές, τουριστικοί συνοδοί, αποκλειστικοί νοσοκόμοι κ.ά., καθώς και μισθωτοί του τουριστικού-επισιτιστικού κλάδου, των οποίων το επίδομα ανεργίας έληξε τον Δεκέμβριο.
– Από την προσεχή Δευτέρα έως και τις 31 Μαΐου οι εργοδότες των επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή όλο τον Μάιο, πρέπει να υποβάλουν δηλώσεις, ώστε να καταβληθεί στους εργαζόμενους η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ για τον τρέχοντα μήνα. Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που επαναλειτουργούν, θα λάβουν ειδική αποζημίωση 18 ευρώ για κάθε μέρα αναστολής της εργασίας τους».
«Από τη Δευτέρα επιτρέπονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις καθώς και οι μετακινήσεις από και προς την Κρήτη. Την ίδια μέρα επανέρχονται στις τάξεις και οι μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου αλλά και του Γυμνασίου. Τη Δευτέρα ανοίγουν τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι, επαναλειτουργούν οι αρχαιολογικοί χώροι, ξεκινούν οι πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα πάντα με αυστηρούς κανόνες προστασίας», προσέθεσε. «Είναι αυτονόητο και δε σταματάμε να το υπογραμμίζουμε ότι η πορεία για τη νέα κανονικότητα ακολουθεί τους κανόνες ασφαλείας», είπε χαρακτηριστικά.
«Ασυνέπεια και εφησυχασμός μπορεί να προκαλέσουν πισωγύρισμα»
Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι από την Κυριακή ξεκινάει η τέλεση της Θείας Λειτουργίας καθώς και ιερών μυστηρίων στις εκκλησίες μας με την παρουσία πιστών. «Πάντοτε βέβαια με σεβασμό στις συστάσεις των ειδικών για τον αριθμό των πιστών σε κάθε χώρο και τις αναγκαίες μεταξύ τους αποστάσεις», τόνισε.
«Τη στιγμή αυτή καθώς η οικονομία βρίσκει σιγά σιγά το βηματισμό της, η κυβέρνηση στρέφει το ενδιαφέρον της στην προστασία των εργαζομένων με μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε με κοινωνικούς εταίρους και στελέχη του υπουργείου Εργασίας, η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων του lockdown δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να γίνει σε βάρος της υγείας των εργαζομένων, οι οποίοι επιστρέφουν στους χώρους εργασίας κάτω από νέες πιο δύσκολες συνθήκες. Με αυτό το γνώμονα ο πρωθυπουργός έχει δώσει ως γενική κατεύθυνση τη χρήση τηλεργασίας όπου είναι δυνατόν, την παράταση της άδειας ειδικού σκοπού και την αναβάθμιση του ρόλου του γιατρού εργασίας».
Επισήμανε επίσης ότι «στο μεταξύ συνεχίζονται οι προσπάθειες για την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ήδη κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ έχουν ξεκινήσει τη διενέργεια τεστ σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Οι ΜΕΘ αυξάνονται και γίνονται νέες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τους επικεφαλής των νοσηλευτικών προσωπικών από 12 νοσοκομεία αναφοράς, η κρίση του κορονοϊού έδωσε το έναυσμα για να αντιμετωπιστούν χρόνια προβλήματα του Συστήματος».
Αναφορικά με την πρόοδο των προσλήψεων στον τομέα της Υγείας, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι ολοκληρώθηκαν συνολικά 4.150 προσλήψεις εκ των οποίων 495 ιατροί, 2.085 νοσηλευτές και 1.570 λοιπό υγειονομικό προσωπικό.
Για την επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι για τα δημοτικά έχει προγραμματιστεί να ανοίξουν την 1η Ιουνίου εφόσον η πορεία της επιδημίας συνεχίζει να είναι καθοδική. «Παρακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και αναμένουμε την εισήγηση της επιτροπής των ειδικών προκειμένου να δράσουμε αναλόγως. Αυτή τη στιγμή προτεραιότητα είναι να κυλίσει ομαλά η επανέναρξη των μαθημάτων της Γ’ Λυκείου, να ξεκινήσουν από Δευτέρα οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και του Γυμνασίου. Θα αξιολογήσουμε τα δεδομένα και θα αποφασίσουμε για το άνοιγμα ή μη των δημοτικών σχολείων» είπε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας στις σημερινές δηλώσεις του κ. Χαρίτση ότι οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης είναι ανεπαρκείς για την ανάσχεση της ύφεσης, σημείωσε ότι όταν δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει η υγειονομική κρίση δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τα χρήματα που θα χρειαστούν για να στηριχθεί η οικονομική δραστηριότητα. «Εκπονήσαμε ένα σχέδιο, από τα μεγαλύτερα στην ΕΕ, το οποίο ξεδιπλώνεται Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο και αν χρειαστεί θα δούμε τι άλλη στήριξη θα χρειαστεί η πραγματική οικονομία. Κρατούμε εφεδρείες για τη επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας για να έχουμε το ταχύτερο δυνατό την επιθυμητή ανάπτυξη. Δεν θα ήταν σώφρον να έχουμε ξοδέψει από την αρχή όλα τα χρήματα που ζητούσε η αξιωματική αντιπολίτευση και τώρα να μην ξέρουμε τι να κάνουμε. Επίσης υπάρχει σχέδιο για την απώλεια των εσόδων και γι’ αυτό δεν έχει άποψη η αξιωματική αντιπολίτευση, αντίθετα αγνοούσε ότι έχουμε απώλεια εσόδων λόγω αναστολής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων» είπε.
Αναφερόμενος σε διακρατικές συμφωνίες για τον τουρισμό υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό το ότι έχουμε το κοινό πλαίσιο των κατευθυντηρίων γραμμών, που παρουσιάστηκε χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και αυτό θα αξιοποιηθεί στο έπακρο τους επόμενους μήνες. Επίσης υπογράμμισε ότι ταυτόχρονα εξετάζει η κυβέρνηση το ζήτημα των διμερών συμφωνιών, ιδίως για χώρες εκτός ΕΕ.
Επισήμανε ότι είναι ευτυχής συγκυρία για όλους τους Έλληνες ότι η Ελλάδα κατάφερε να αντιμετωπίσει με επιτυχία την πρώτη φάση της πανδημίας και «επειδή έχουμε αυτή την πολύ καλή εικόνα όλο αυτό το διάστημα είμαστε σε καλύτερη αφετηρία έναντι άλλων χωρών για να υποδεχθούμε αυξημένο αριθμό τουριστών του εσωτερικού και κυρίως του εξωτερικού», είπε. «Προϋπόθεση είναι η άρση των στρεβλώσεων που υπάρχουν και η εξομάλυνση των μεταφορών. Θα έχουμε τουρίστες φέτος, δεν ξέρουμε τον αριθμό. Φυσικά δεν θα είναι το φετινό καλοκαίρι ίδιο με το περσινό, θα έχουμε ένα πλήγμα αλλά σκοπός είναι να περιορίσουμε τις απώλειες στο μικρότερο δυνατό επίπεδο και να προετοιμαστούμε από τώρα ώστε η χώρα μας να είναι φάρος ώστε να έχουμε μεγαλύτερη τουριστική περίοδο και να προετοιμάσουμε και την επόμενη τουριστική περίοδο. Χτίζουμε πάνω στη πολύ καλή αντιμετώπιση της πανδημίας στην πρώτη φάση» προσέθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Πάντως σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε πως τα νησιά του Αργοσαρωνικού εντάσσονται στις μετακινήσεις που θα απελευθερωθούν στις 25 Μαΐου και όχι στις 18.
Απαντώντας στους χαρακτηρισμούς του Ταγίπ Ερντογάν για την Ελλάδα και τις περιφερειακές συμμάχους της ως δυνάμεις του κακού τόνισε: «Η προκλητικότητα σταματά στην αποφασιστικότητα, το δείξαμε αυτό στις αρχές Μαρτίου και θα το κάνουμε πάντα γιατί είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να διαφυλάξουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». «Όπλο μας ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, οι σύμμαχοί μας και η δυνατότητά μας να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να διαφυλάξουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Από εκεί και πέρα προσδοκούμε ότι θα σταματήσει αυτή η ρητορεία και θα σεβαστεί και η Τουρκία τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου και τους κανόνες καλής γειτονίας» σημείωσε ο κ. Πέτσας.
Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

Μοιράσου το άρθρο:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο