Στ. Κασσελάκης στο ΕΡΤNews: Και άλλες ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης

by admin
0 views

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης, στο ΕΡΤNews και τον Γιώργο Κουβαρά.

Για τον τελικό του Conference League, στον οποίο παραβρέθηκε ο κ. Κασσελάκης, ανέφερε «Είμαι πολύ περήφανος για την Ελλάδα. Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ καλό το να έχουμε επιτυχίες στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η ανταπόκριση του κοινού ήταν φανταστική. Πέρασα πάρα πολύ καλά με τους φιλάθλους στη θύρα. Από εκεί και πέρα εύχομαι να έχουμε πολλές περισσότερες επιτυχίες.

Σε ερώτηση για το αν είναι Ολυμπιακός απάντησε «Στις 9 Ιουνίου έχουμε το ίδιο χρώμα και εμείς κόκκινο και άσπρο έχουμε στο κόμμα μας. Από εκεί και πέρα δεν είναι οι καταβολές μου από τον Πειραιά ομαδικά, αλλά ήμουν πάρα πολύ χαρούμενος χθες το βράδυ και με μεγάλη χαρά να παρευρεθώ και σε μελλοντικά παιχνίδια του Ολυμπιακού».

«Και άλλες ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να αναγνωρίσουν τώρα το κράτος της Παλαιστίνης»

Αναφορικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, την επίσκεψη του στα Παλαιστινιακά εδάφη και σε τι διαφέρει από τον Κ. Μητσοτάκη στο ζήτημα αυτό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Καταρχάς δείχνει μια μεγάλη ανησυχία εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας το ότι πριν καλά καλά πάω σε εμπόλεμη ζώνη, παρακαλώ, άρχισαν την καραμέλα περί σέλφι.

Εάν θεωρεί ο κύριος Μητσοτάκης ότι όταν φτάνεις σε μια περιοχή που το πρωί έρχονται ρουκέτες από τη Χαμάς στο Ισραήλ και αργότερα το Ισραήλ δολοφονεί 45 αμάχους, παιδιά σε έναν καταυλισμό και στέλνει τα τανκς μέσα, αν αυτή η περιοχή είναι περιοχή για σέλφις, μάλλον έχει λάθος ορισμό των προορισμών διακοπών.

Προφανώς ο ίδιος έχει εμπειρία από την Όαση Σίβα, που πήγε με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος.

Η Παλαιστίνη πρέπει να αναγνωριστεί άμεσα. Αυτό που κάνει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση Νετανιάχου, μετά από χρόνια που προκαλεί όχι μόνο τον παλαιστινιακό λαό αλλά και τον δυτικό κόσμο με τους εποικισμούς στη Δυτική Όχθη και τώρα όχι μόνο έχει προχωρήσει σε μια βάναυση σφαγή στη Γάζα, αλλά καταπατά και τις συμφωνίες στη Δυτική Όχθη.

Πιέζει πάρα πολύ την PLO και την κυβέρνηση της Παλαιστίνης. Kυριολεκτικά παρακρατά χρήματα που στέλνει η κυβέρνηση στους Παλαιστίνιους στη Γάζα, ένα δισεκατομμύριο δολάρια για ανθρωπιστική βοήθεια μου είπε η κυβέρνηση της Παλαιστίνης, ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουν φτάσει σε χέρια Παλαιστινίων.

Το 75% της Γάζας έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Πώς αυτό είναι αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Εγώ θα έλεγα πρόκειται για μια εθνοκάθαρση, αν όχι για μια γενοκτονία.

Μου λέτε γιατί δεν πήγα να συναντήσω την κυβέρνηση του Ισραήλ. Δεν μπορώ να συναντήσω αυτή τη στιγμή μία κυβέρνηση η οποία συνειδητά, προκαλεί δεκάδες χιλιάδες θανάτους αμάχων, δολοφονεί με αυτό τον τρόπο. Είναι μία ανεπτυγμένη βιομηχανικά δημοκρατία, έχει καταδικαστεί η συμπεριφορά της και από τους εποικισμούς και από το Διεθνές Δικαστήριο και από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ, άρα λοιπόν, πώς κάθεται κάποιος να αμνηστεύσει αυτό που κάνει αυτή τη στιγμή;

Ο κ. Κασσελάκης υπογράμμισε πως κινείται «100%» στην γραμμή του Ζοζέπ Μπορέλ και συμπλήρωσε: «όχι μόνο αυτό, αλλά δεν μπορούμε τη μία φορά να θέλουμε το Διεθνές Δικαστήριο και την άλλη να μην το θέλουμε.

Είναι καλό η Ευρωπαϊκή Ένωση να σηκώσει ανάστημα και να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να αναγνωρίσουν τώρα το κράτος της Παλαιστίνης, όπως έχει κάνει η Ισπανία, Ιρλανδία και Νορβηγία.

Λέει ο Κ. Μητσοτάκης για οδικό χάρτη. Ποιον οδικό χάρτη; Αφού έχει καταστρέψει τελείως το λαό της Παλαιστίνης ως κύριος Νετανιάχου; Τον οδικό χάρτη του κυρίου Νετανιάχου και της ακροδεξιάς κυβέρνησης που έχει αυτή τη στιγμή.

Νομίζω είναι καιρός η Ευρώπη, να σταθεί στο ύψος της ιστορίας, να πει ναι στα ιδεώδη της και στον ανθρωπισμό και όχι στα συμφέροντα. Αυτό πρέπει να γίνει, να είμαστε ξεκάθαρα με το μέλλον της Παλαιστίνης. Αυτή είναι η σωστή μεριά της ιστορίας και η Ελλάδα πρέπει να είναι στη σωστή μεριά της ιστορίας, όπως ήταν επί Ανδρέα Παπανδρέου με τις σχέσεις που καλλιεργήθηκαν με τον Γιάσερ Αραφάτ.

«Εάν όντως διαφωνεί με τη συμφωνία (των Πρεσπών, ο Μητσοτάκης), είμαι σίγουρος ότι θα βρει ευήκοα ώτα στην τωρινή κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας»

Αναφορικά με τη Βόρεια Μακεδονία και τις προκλήσεις στο θέμα του ονόματος που συνεχίζονται, αλλά και γιατί ζητάει τώρα την ακύρωση των μνημονίων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει: «Αυτή την ερώτηση πρέπει να την απευθύνετε στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό. Εκείνοι είναι, αυτοί που εργαλειοποίησαν αυτό το ζήτημα δίχασαν κόσμο, τον κατέβασαν στους δρόμους και φόρεσε την περικεφαλαία του το 2019 και έκτοτε όχι μόνο δεν έχει κάνει τίποτα για να ακυρώσει τις θετικές πλευρές αυτής της συμφωνίας, αλλά αντ’ αυτού αυτή τη στιγμή έρχεται και μας λέει «Είναι μια επιζήμια συμφωνία, αλλά την τηρώ».

Εάν είναι επιζήμια συμφωνία, ας πάει στο VMRO, το οποίο είναι εξάλλου και όμορο κόμμα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Ας πάει εκεί πέρα να συμφωνήσουν μια επωφελή συμφωνία.

Κάτι μου λέει ότι αν πραγματικά πιστεύει ο πρωθυπουργός αυτά τα οποία λέει και δεν τα λέει απλά για να παραπλανήσει τον κόσμο, όταν συγχρόνως παραδέχεται ότι και ο πατέρας του και η αδερφή του ήταν υπέρ αυτής της λύσης, αλλά δεν του έδινε ο τότε πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Εάν όντως διαφωνεί με τη συμφωνία, είμαι σίγουρος ότι θα βρει ευήκοα ώτα στην τωρινή κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας. Ας πάει εκεί λοιπόν να κάνει μια επωφελή συμφωνία, αλλιώς ας παραδεχτεί ότι την εργαλειοποίησε και ότι λέει ψέματα για άλλη μια φορά στον ελληνικό λαό.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η κυβέρνηση από τη μονταζιέρα και τις συσκέψεις για μπάζωμα μέχρι τη συμφωνία των Πρεσπών και την κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ που προτείνουμε, από ψέμα άλλο τίποτα.

Για το θέμα των Τεμπών και το βίντεο που ανάρτησε και μιλά για συγκάλυψη ο κ. Κασσελάκης αναφέρει: «Το βίντεο είναι ρεπορτάζ ενός μεγάλου σταθμού, το οποίο παρεμπιπτόντως δεν παίχτηκε στα μίντια της προπαγάνδας της Νέας Δημοκρατίας. Πολύ επιλεκτικά παρουσιάζουν αυτά τα ρεπορτάζ, αλλά είναι ένα ρεπορτάζ το οποίο πρέπει να απαντηθεί.

Γιατί όντως είναι έγκλημα. Όταν ήμουν στο στρατόπεδο και άκουγα στη Βουλή τον πρωθυπουργό να αναλύει το ζήτημα των Τεμπών, είπε ότι εάν δεν είχε κάνει λάθος ο σταθμάρχης, αυτή τη στιγμή θα ζούσαν αυτά τα παιδιά, έλοντας να καταλογίσει εκεί το ανθρώπινο λάθος.

Με την ίδια λογική, εάν δεν είχε αμελήσει τις έγγραφες προειδοποιήσεις ο υπουργός, ο κ. Καραμανλής για δύο χρόνια θα ζούσαν σήμερα αυτά τα παιδιά. Γιατί δεν μπορεί να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Στο γεγονός ότι η τραγωδία των Τεμπών προηγήθηκε των εθνικών εκλογών, στις οποίες ο Μητσοτάκης πήρε τον Ιούνιο 41% και σε ερώτηση για το τι έχει αλλάξει από τότε μέχρι τώρα για να αλλάξει η στάση των ψηφοφόρων, ο κ. Κασσελάκης απαντά: «Βεβαίως έχει αλλάξει, έχουμε τη μονταζιέρα με τον τραμπουκισμό της κόρης του και της αδερφής των θυμάτων, που λέει στον πρωθυπουργό στην Κέρκυρα, ότι είμαι η αδερφή αυτών των θυμάτων και λοιπά, την αγνοεί και οι αστυνομικοί τον τραμπουκίζουν.

Έχουμε καινούρια δεδομένα τώρα, έχουμε καταθέσει καινούργιο κατηγορητήριο και η Νέα Δημοκρατία δεν μας λέει εάν θα αφήσει τον κ. Καραμανλή να πάει στη Δικαιοσύνη. Και έχουμε πλέον και πληροφορίες για μια μυστική συνάντηση.

(…) Ξημέρωμα 1η Μαρτίου γίνεται αυτό το έγκλημα. Δύο μέρες αργότερα, ακριβώς 48 ώρες αργότερα, υπάρχει μια μυστική συνάντηση, η οποία ουδέποτε είχε αναφερθεί στις καταθέσεις που έδωσαν στη Βουλή. Ουδέποτε. Την έκρυψαν, στην οποία είναι ο κ. Τριαντόπουλος, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και είναι και Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών. Ποιου την απόφαση μεταδίδει ο κ. υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, εάν όχι του πρωθυπουργού; Το ίδιο και για τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Μεταφορών. Γίνεται λοιπόν μια μυστική σύσκεψη στην οποία αποφασίζεται ένα μπάζωμα. Να πεταχτούν οστά νεκρών ανθρώπων σε χωράφια και να καλυφτούν στοιχεία» τόνισε ο κ. Κασσελάκης.

Τέμπη: «Η ανθρώπινη ευθιξία, η δικαιοσύνη δεν είναι κομματικό ζήτημα, είναι ζήτημα δημοκρατίας»

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΙΡΙΖΑ διευκρίνισε: «Αυτό λέει το ρεπορτάζ και δεν έχω δει καμία διάψευση. (…) Αυτή η απόφαση για το μπάζωμα, η οποία παρεμπιπτόντως κόστισε 700.000 ευρώ στον Έλληνα φορολογούμενο, όταν εάν έφτιαχναν την τοπική αυτοδιοίκηση στη Λάρισα θα ήταν 200.000 ευρώ. Εάν το είχανε κάνει αυτό (…) θα είχαν σωθεί αυτά τα παιδιά. Άρα τώρα παίρνουν μια απόφαση να μπαζώσουν, δήθεν για να ξεκινήσουν τα δρομολόγια των τρένων, τα οποία ξεκίνησαν 25 μέρες αργότερα. Μπάζωναν επί τρεις μέρες, χωρίς να το ξέρει ο ελληνικός λαός και έκρυψαν αυτή τη συνάντηση. Και η ερώτηση που πρέπει να ρωτάει όλος ο λαός – γιατί είναι η αξιοπιστία του συστήματος, είναι η αξιοπρέπεια του λαού μας – είναι, “κύριε Πρωθυπουργέ, ξέρατε για το μπάζωμα πριν γίνει; Ναι ή όχι; Μπορεί να μας πει ο πρωθυπουργός ναι ή όχι, αν γνώριζε για το μπάζωμα πριν γίνει; Γιατί δεν τον ρωτάει κανείς στα μίντια αυτή την ερώτηση;».

«Η ανθρώπινη ευθιξία, η δικαιοσύνη δεν είναι κομματικό ζήτημα, είναι ζήτημα δημοκρατίας» υπογράμμισε ο κ. Κασσελάκης απαντώντας στις θεωρίες κάποιων που λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εργαλειοποιεί την τραγωδία των Τεμπών για να κερδίσει ψήφους στις ευρωεκλογές. «Δεν εργαλειοποιείς τη δημοκρατία, όταν ζητάς οι θεσμοί να τηρούνται, είτε πρόκειται για υποκλοπές είτε πρόκειται για Τέμπη».

Περισσότερα σε λίγο…

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ