Στο 11,2% η ανεργία το ΄β τρίμηνο 2023 – Η «ακτινογραφία» της αγοράς εργασίας  

by admin
2 views

Στο 11,2% ανήλθε το ποσοστό ανεργίας στη χώρα το Β΄ τρίμηνο 2023 καταγράφοντας νέα αποκλιμάκωση σε ετήσια βάση (το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022 ήταν 12,4%) αλλά και από τρίμηνο σε τρίμηνο, καθώς το Α΄ τρίμηνο εφέτος ήταν 11,8%. 

Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 533.341 άτομα, παρουσιάζοντας μείωση κατά 3,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και μείωση κατά 9,9%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. 

Όπως προκύπτει από την έρευνα εργατικού δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η ανεργία στους άνδρες ήταν 8,4% και στις γυναίκες 14,6%.  

Ηλικιακά, το υψηλότερο ποσοστό (30,5%) σημειώθηκε μεταξύ 15-19 ετών. Μεταξύ 20-24 ετών η ανεργία ήταν 26,2%, στις ηλικίες 25-29 18,9%, 30-44 ετών 11,5%, 45-64 7,6% και άνω των 65 3τών 6,8%. 

Ο αριθμός των απασχολουμένων στο υπό εξέταση διάστημα ανήλθε σε 4.236.526 άτομα παρουσιάζοντας αύξηση κατά 3,4%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και αύξηση κατά 1,7%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. 

Τα άτομα που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό, ή «άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού», δηλαδή  τα  άτομα  που  δεν  εργάζονται  ούτε  αναζητούν  εργασία,  ανήλθαν  σε 4.268.513. Ειδικότερα, τα άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού κάτω των 75 ετών, ανήλθαν σε 3.039.950. Το ποσοστό τους μειώθηκε κατά 4,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 1,4% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. 

Σε επίπεδο Περιφερειών το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας (17%) κατέγραψαν το Β΄ τρίμηνο τα Ιόνια Νησιά. Στον αντίποδα βρέθηκε το Νότιο Αιγαίο με ανεργία μόλις 4,2%. Στην Αττική η ανεργία ήταν 10,4%

Κατά το Β ́ τρίμηνο του 2023, το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων εργάζονται ως μισθωτοί (69,7%), ενώ σημαντικό είναι και το ποσοστό των αυτοαπασχολουμένων χωρίς προσωπικό (19,9%). Το ποσοστό μερικής απασχόλησης ανέρχεται σε 7,4%, ενώ το ποσοστό των ατόμων που έχουν προσωρινή εργασία σε 7,8%. Η μερική απασχόληση εμφανίζει μείωση κατά 9,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 11,1%σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Η προσωρινή απασχόληση έχει αυξηθεί κατά 23,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 0,4% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Τα επαγγέλματα που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων είναι οι απασχολούμενοι στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές (22,3%) και οι επαγγελματίες (21,9%). Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στους ανειδίκευτους εργάτες, χειρώνακτες και μικροεπαγγελματίες (10,4%)  ενώ η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται στους ειδικευμένους γεωργούς, κτηνοτρόφους, δασοκόμους και αλιείς (3,8%). Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στα ανώτερα διευθυντικά και διοικητικά στελέχη (8,7%) ενώ η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται στους υπαλλήλους γραφείου (4,6%).  

Από την άποψη της εξέλιξης της κατανομής του πλήθους των απασχολουμένων σε ευρείες ομάδες επαγγελμάτων, παρατηρείται ότι, από το Β ́ τρίμηνο του 2012 αυξάνεται το ποσοστό των απασχολουμένων σε μη χειρωνακτικά επαγγέλματα χαμηλής εξειδίκευσης–τάση που αντιστρέφεται σε κάποιο βαθμό από το 2021. Την ίδια περίοδο μειώνεται το ποσοστό των απασχολουμένων σε χειρωνακτικά επαγγέλματα με εξειδίκευση, το οποίο, ωστόσο, παρουσιάζει αύξηση από το 2021. Το ποσοστό στα μη χειρωνακτικά επαγγέλματα υψηλής εξειδίκευσης παρουσιάζει αύξηση ενώ το ποσοστό των απασχολουμένων σε στοιχειώδη επαγγέλματα παραμένει σχετικά σταθερό μετά το 2012. Το ποσοστό των απασχολούμενων στην γεωργία, δασοκομία, κτηνοτροφία και αλιεία εμφανίζει πτωτική τάση από το 2014με τάση ανόδου τα τελευταία 3 έτη. 

Επίσης, παρατηρούνται διακυμάνσεις στο ποσοστό όσων εργάζονται στον τομέα που περιλαμβάνει το εμπόριο, τις μεταφορές και τις επικοινωνίες, τα ξενοδοχεία και την εστίαση. Μείωση παρατηρείται στο ποσοστό όσων εργάζονται στον τομέα των κατασκευών ενώ σταθεροποιητικές  τάσεις  παρατηρούνται  στους  τομείς  της  βιομηχανίας-ενέργειας  και  των χρηματοπιστωτικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. 

Ώρες εργασίας

Το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων (49,9%) δηλώνει ότι εργάστηκε 40 – 47 ώρες την εβδομάδα αναφοράς, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό (19,3%) δηλώνει ότι εργάστηκε 48 ή περισσότερες ώρες. Η πλειονότητα των απασχολουμένων (76,6%) δηλώνει ότι εργάστηκε τις συνήθεις ώρες κατά την εβδομάδα αναφοράς. Το 6,3% των απασχολουμένων δηλώνει ότι θα επιθυμούσε να εργάζεται περισσότερες ώρες, το 3,0% είναι υποαπασχολούμενο ιμερικής απασχόλησης οι οποίοι θα ήθελαν να εργάζονται περισσότερο, και θα μπορούσαν να αρχίσουν να εργάζονται περισσότερο μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, και το 1,4% έχει παραπάνω από μία εργασία. 

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι οι βασικοί λόγοι που σταμάτησαν οι άνεργοι να εργάζονται είναι είτε γιατί η εργασία τους ήταν περιορισμένης διάρκειας και τελείωσε (30,4%) είτε γιατί απολύθηκαν (16,6%). Το ποσοστό των ανέργων που δεν έχουν εργαστεί στο παρελθόν (νέοι άνεργοι) είναι 22,9%.  

Η πλειονότητα των ανέργων (59,9%) αναζητά εργασία ένα έτος ή περισσότερο (μακροχρόνια άνεργοι). Επίσης, η πλειονότητα των ανέργων έχει ολοκληρώσει μέχρι δευτεροβάθμια εκπαίδευση (60,6%). Το ποσοστό των ανέργων που δηλώνουν ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι στη ΔΥΠΑ ανέρχεται σε 23,7%, ενώ το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι λαμβάνουν επίδομα ή βοήθημα από τη ΔΥΠΑ ανέρχεται σε 11,0%. 

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ