Σε τρεις άξονες κινείται η κυβερνητική δραστηριότητα αυτό το διάστημα: Στην υλοποίηση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στα νέα δεδομένα στο μεταναστευτικό, μετά την αλλαγή της στάσης της Γερμανίας και στην προσπάθεια να υπάρξει ευρωπαϊκή παρέμβαση για τις στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας και το ακριβό ρεύμα στην Ελλάδα.
Σε momentum υλοποίησης των πρωθυπουργικών εξαγγελιών από βήματος Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης εισέρχεται η κυβέρνηση. Το πρόγραμμα συνεντεύξεων Τύπου από υπουργικά στελέχη για την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης ολοκληρώνεται την ερχόμενη Δευτέρα και πλέον στοίχημα είναι οι υψηλές ταχύτητες, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και προμετωπίδα:
- Αύξηση διαθέσιμου εισοδήματος
- Αναβάθμιση ΕΣΥ
- Στεγαστικό
- Δημογραφικό
- Αντιμετώπιση πληθωρισμού
- Ενίσχυση απασχόλησης
- Αλλαγές στην Παιδεία
“Αναβαθμίζουμε την παρεχόμενη εκπαίδευση σε ιδιαίτερα απομακρυσμένες περιοχές, όπου δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις ίδρυσης εκπαιδευτικής μονάδας. Από τις απαντήσεις που θα δώσουμε στις προκλήσεις της Παιδείας θα κριθεί το μέλλον των παιδιών μας, το μέλλον της χώρας. Αφιερώνουμε όλη μας την ενέργεια ώστε κάθε παιδί να έχει πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση” τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης.
Το μεταναστευτικό
Η σκληρή γραμμή της Γερμανίας στο μεταναστευτικό βρίσκεται στα ραντάρ της ελληνικής πρωτεύουσας. Ο πρωθυπουργός διαμηνύει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί μονομερή κατάργηση της συνθήκης Σένγκεν και προετοιμάζεται να θέσει το ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής της 17ης και 18ης Οκτωβρίου.
“Διάρρηξη της συνθήκης Σένγκεν. Φοβόμαστε ντόμινο. Θα λειτουργήσουμε ώστε να διασφαλίσουμε τα συμφέροντά μας και το ευρωπαϊκό κεκτημένο“, σημείωσε ο Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης.
“Οι μονομερείς ενέργειες βάλλουν κατά της Σένγκεν. Η Τουρκία αρνείται να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα που προβλέπει την επιστροφή αιτούντων άσυλο. Η Ελλάδα δε θα ζήσει κρίση. Δε θα ζήσει το 2015. Έχουμε διαφορετική πολιτική και εργαλεία. Εμείς θέλουμε ευρωπαϊκή λύση” είπε ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης.
Κόστος ενέργειας
Στο μέτωπο της εκτόξευσης στο κόστος της ενέργειας, η Κομισιόν έχει στα χέρια της τις προτάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, που αποτυπώνονται σε ένα πλέγμα τεσσάρων παρεμβάσεων για:
- Ισχυρότερη διακυβέρνηση με καλύτερο συντονισμό
- Καλύτερη ρυθμιστική εποπτεία από τη Ε.Ε. στην ενεργειακή αγορά για αποτροπή αθέμιτων πρακτικών στην τιμολόγηση
- Ειδική διευθέτηση όσον αφορά τη στόχευση των ουκρανικών υποδομών από τη Ρωσία
- Ώθηση στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις
“Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε ότι έχουμε μία ενιαία ευρωπαϊκή αγορά και κανόνες και να υπάρχουν χώρες δύο ταχυτήτων. Ο πρωθυπουργός ζήτησε να υπάρξουν άμεσα μέτρα” τόνισε η Υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.
Μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να λύσει και τον γρίφο των χαρτοφυλακίων που θα αναλάβει κάθε κράτος μέλος στην παρούσα πενταετία. Σύμφωνα με τα επικρατέστερα σενάρια, η χώρα μας φέρεται να διεκδικεί είτε το χαρτοφυλάκιο των υποδομών, είτε το χαρτοφυλάκιο της συνοχής και των μεταρρυθμίσεων.
Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος