Στο λιμάνι του Βόλου ο Μαργαρίτης Σχοινάς – Θετικός ως προς την επιδότηση μελέτης σύνδεσης με την Αίγυπτο

by admin
6 views

Τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου επισκέφτηκε σήμερα ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, συνοδευόμενος από την Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Νιόβη Ρίγκου και τον κ. Chris Uregian, μέλος του Cabinet. Ο κ. Σχοινάς, είχε συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Βόλου κ. Σωκράτη Αναγνώστου και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έγινε ενημέρωση για τις συζητήσεις  της πορθμειακής γραμμής διακίνησης επιβατών και οχημάτων (Ε/Γ-Ο/Γ) μεταξύ Ελλάδος Αιγύπτου, από και προς τους λιμένες Βόλου και Αλεξάνδρειας, για τις συναντήσεις της ελληνικής πλευράς με τις αιγυπτιακές Αρχές και την υποστήριξη που έχει τύχει το εγχείρημα από πλευράς Αιγυπτιακών Αρχών.

Επίσης, αναπτύχθηκε το σκεπτικό της  συμβολής της γραμμής αυτής στην ανάπτυξη του τουρισμού, καθώς και στη διακίνηση αγροτικών προϊόντων μέσω Ελλάδος – Αιγύπτου στην Αφρική, και την Ευρώπη, σε μία περίοδο γεωστρατηγικών αλλαγών που έχει επιφέρει ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας.

Επισημαίνεται ότι υπήρξε θετική απάντηση της αιγυπτιακής πλευράς στην επίσημη πρόταση του Υπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, για την προώθηση συνεργασίας μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας, ενώ θετική ήταν και η απόκριση στην πρόταση του Υπουργού Μεταφορών της Αιγύπτου για συνάντηση των δύο ομάδων έργου, για την προετοιμασία Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ των δύο χωρών.

Κύριο ζητούμενο παραμένει η εξασφάλιση της χρηματοδότησης της μελέτης σκοπιμότητας – βιωσιμότητας της γραμμής αυτής, καθώς υπάρχει επιθυμία και δυνατότητα χρηματοδότησής της από την Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Αίγυπτο μέσα στο 2023, όπως αυτή εκφράστηκε στη συνάντηση του Προέδρου του ΕΕΣΥΜ κ.Μιχάλη Αδαμαντιάδη με τον κ. Ahmed Elbetagui, Διευθυντή Συνεργασίας EE-Αιγύπτου για Μεταφορές και Ενέργεια της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Αίγυπτο.

O κ. Αντιπρόεδρος της ΕΕ εξέφρασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πρωτοβουλία, ενημέρωσε για τα υφιστάμενα εργαλεία και πολιτικές της ΕΕ που βοηθούν στην υλοποίησή αντίστοιχων δράσεων και δεσμεύτηκε να συμβάλλει θετικά. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Σχοινάς «Ο Βόλος και το λιμάνι είναι ήδη μέρος του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών. Το λιμάνι έχει ήδη λάβει κοινοτικές χρηματοδοτήσεις από το Connecting Europe Facility που είναι το χρηματοδοτικό όργανο που αφορά στις υποδομές ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και στην επικείμενη αναμόρφωση της σχετικής νομοθεσίας θα προστεθεί και η σιδηροδρομική σύνδεση του λιμένα με το δίκτυο, γεγονός που θα καταστήσει το λιμάνι επιλέξιμο και για άλλες χρηματοδοτήσεις. Το λιμάνι βέβαια βρίσκεται σε μία διαδικασία ιδιωτικοποίησης, γεγονός θετικό αλλά ο Βόλος και όλες οι υποδομές του βρίσκονται στην «καρδιά» του μεταφορικού συστήματος της ΝΑ Ευρώπης και αυτό καλύπτει και το σχέδιο της πορθμειακής σύνδεσης του Βόλου με την Αλεξάνδρεια».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ