Στο Βερολίνο ο Ζελένσκι – $2,7 δισ. σε στρατιωτικό εξοπλισμό τού δίνουν οι Γερμανοί

by onvolos
2 views

Μετά τη Ρώμη και το Βατικανό, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έφθασε το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Βερολίνου. «Hδη στο Βερολίνο.
Oπλα. Ισχυρό πακέτο. Αντιαεροπορική άμυνα. Ανοικοδόμηση. ΕΕ. NATO. Ασφάλεια», έγραψε ο ουκρανός πρόεδρος στο Twitter.
Ο ουκρανός πρόεδρος συναντήθηκε την Κυριακή με τον πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ενώ ήταν προγραμματισμένη και συνάντησή με τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς.
Εφτασε στο Βερολίνο με γερμανικό κυβερνητικό αεροσκάφος, το οποίο συνόδευσαν στον γερμανικό εναέριο χώρο πολεμικά αεροσκάφη της Λουφτβάφε. «Στην πιο κρίσιμη στιγμή στη σύγχρονη Ιστορία της Ουκρανίας, η Γερμανία περήφανη που είναι μια πραγματική φίλη και ένας αξιόπιστος σύμμαχος», έγραψε ο ουκρανός πρόεδρος στο βιβλίο επισκεπτών της γερμανικής προεδρίας. «Μαζί θα κερδίσουμε και θα φέρουμε την ειρήνη πίσω στην Ευρώπη». Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τον γερμανό πρόεδρο για τη στήριξη της Γερμανίας στην Ουκρανία.
Στη συνέχεια, συναντήθηκε με τον Ολαφ Σολτς. Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον καγκελάριο, ο ουκρανός πρόεδρος ευχαρίστησε την πολιτική ηγεσία και τον λαό της Γερμανίας.
Ο Σολτς επαναβεβαίωσε την προσήλωση της Γερμανίας στην στήριξη της Ουκρανίας «για όσο χρειάζεται» και εξέφρασε τον θαυμασμό και τον σεβασμό του για την στάση των Ουκρανών από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης.
«Η παρουσία σου εδώ αποτελεί ισχυρό μήνυμα. Εδώ και 444 ημέρες οι Ουκρανοί στέκονται σταθερά και ηρωικά απέναντι στη ρωσική επίθεση. Θα σας υποστηρίζουμε για όσο διάστημα χρειαστεί. Η αλληλεγγύη μας είναι πλήρης και σταθερή», δήλωσε ο Σολτς υποδεχόμενος τον Ζελένσκι. «Ευχαριστούμε για κάθε μητέρα και κάθε παιδί που έχετε σώσει», απάντησε ο ουκρανός πρόεδρος και, αναφερόμενος στο νέο πακέτο -το μεγαλύτερο έως τώρα- βοήθειας από τη Γερμανία, ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε: «Σε ευχαριστώ, Ολαφ».
Ο Ζελένσκι τόνισε πάντως ότι η χώρα του χρειάζεται περισσότερα όπλα προκειμένου να συνεχίσει να αμύνεται έναντι της Ρωσίας και ανέφερε ότι ο ίδιος εργάζεται για τη δημιουργία «συμμαχίας μαχητικών αεροσκαφών» προκειμένου η Ουκρανία, όπως είπε, να αποκτήσει επιτέλους σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη. «Θα επικοινωνήσω και με τη γερμανική πλευρά, για να μας στηρίξει σε αυτή τη συμμαχία», δήλωσε ο Ζελένσκι και πρόσθεσε ότι το ζήτημα θα τεθεί στο δεύτερο μέρος των συνομιλιών που ακολουθούν στην καγκελαρία.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Ουκρανία πραγματοποιεί επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος, ο ουκρανός πρόεδρος διέψευσε τις σχετικές πληροφορίες και αντέτεινε: «Δεν επιτιθέμεθα σε ρωσικό έδαφος, απελευθερώνουμε τα εδάφη μας».


Το βράδυ, ο Ζελένσκι αναμένεται να φτάσει στο Παρίσι. Είναι άγνωστο αν παραστεί νωρίτερα στο Ααχεν για να παραλάβει, εξ ονόματος του ουκρανικού λαού, το βραβείο «Καρλομάγνος». Τι περιλαμβάνει το νέο πακέτο βοήθειας
Χθες βράδυ, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι η Γερμανία προετοιμάζει το μεγαλύτερο έως τώρα πακέτο στήριξης της Ουκρανίας: περιλαμβάνει πυρομαχικά, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, άρματα μάχης και στρατιωτική μηχανολογική υποστήριξη αξίας άνω των 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Το πακέτο περιλαμβάνει 18 αυτοκινούμενα πυροβόλα, τέσσερα συστήματα IRIS, 12 εκτοξευτήρες αντιαεροπορικών πυραύλων IRIS-T SLS και πυραύλους, πυρομαχικά, 30 βαριά άρματα μάχης Leopard 1 Α5, 20 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) Marder και περισσότερα από 100 τεθωρακισμένα οχήματα άλλων τύπων.
«Στεκόμαστε σθεναρά στο πλευρό της Ουκρανίας η οποία υπερασπίζεται τον εαυτό της εναντίον της ρωσικής επίθεσης», τόνισε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανάρτησή του. Η ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας στην Κοινή Δήλωση των δύο χωρών
Η Γερμανία υποστηρίζει την Επιτροπή ΝΑΤΟ – Ουκρανίας ως πλατφόρμα για την περαιτέρω προώθηση και επέκταση της εταιρικής σχέσης ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, στη βάση της Διακήρυξης του Βουκουρεστίου», αναφέρεται σε κοινή δήλωση Γερμανίας – Ουκρανίας που εκδόθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης Ζελένσκι στο Βερολίνο.
Στο ίδιο ανακοινωθέν τονίζεται ότι «η Ρωσία πρέπει να αποσύρει αμέσως, πλήρως και άνευ όρων όλες τις δυνάμεις της από το έδαφος της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της», ενώ επαναλαμβάνεται ότι «η Γερμανία παραμένει σταθερή στη δέσμευσή της για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» και «θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία πολιτικά, οικονομικά, ανθρωπιστικά και στρατιωτικά για όσο χρειαστεί – τόσο στο εσωτερικό όσο και στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ομάδα των Επτά, το ΝΑΤΟ, τα Ηνωμένα Έθνη και άλλα σχήματα». Καμία χώρα δεν επιθυμεί την ειρήνη περισσότερο από την Ουκρανία, αναφέρεται στο κείμενο και σημειώνεται ότι το Βερολίνο στηρίζει την πρωτοβουλία της Ουκρανίας «για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη σύμφωνα με τον Χάρτη του ΟΗΕ, με βάση την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, όπως ορίζεται στην πρόταση του προέδρου Ζελένσκι, η οποία αποτελεί σημείο εκκίνησης για περαιτέρω συζητήσεις».
Η Ουκρανία και η Γερμανία «επαναλαμβάνουν τη σταθερή τους αποφασιστικότητα να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου και άλλες φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν σε σχέση με την πολεμική επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», συνεχίζει το κοινό ανακοινωθέν.
Η Γερμανία, τονίζεται, «χαιρετίζει τις συνεχιζόμενες διεθνείς προσπάθειες για τη διασφάλιση λογοδοσίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, σε συνεργασία με την Ουκρανία, με τη θέσπιση κατάλληλου δικαστικού μηχανισμού, ο οποίος θα επιτρέπει να δικαστούν οι υπεύθυνοι για το έγκλημα της επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας».
Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, οι δύο χώρες συμφωνούν ότι προκειμένου να αποδυναμωθεί η ικανότητα της Ρωσίας να συνεχίζει τον παράνομο επιθετικό πόλεμό της, «είναι απαραίτητο να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε τη συλλογική μας πίεση στη Ρωσία και σε όσους υποστηρίζουν την πολεμική της προσπάθεια, μέσω περαιτέρω κυρώσεων και πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την αποτελεσματική εφαρμογή των κυρώσεων και την αποφυγή παραβίασής τους».
την Κοινή Δήλωση Γερμανίας – Ουκρανίας γίνεται ακόμη αναφορά στο Διεθνές Μητρώο Ζημιών, το οποίο θα παρουσιαστεί στη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 16-17 Μαΐου στο Ρέικιαβικ και χαρακτηρίζεται «σημαντικό ορόσημο». «Θα συνεχίσουμε να διερευνούμε κατάλληλους τρόπους χρήσης παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την υποστήριξη της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας και για λόγους αποκατάστασης, σύμφωνα με τα νομικά μας συστήματα και το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο», υπογραμμίζεται στο κείμενο.
Η Γερμανία, δεσμεύεται επίσης να λάβει μέρος στην προσπάθεια για την οικονομική ανάκαμψη και την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας: «Είναι ήδη σημαντικό να δημιουργηθεί το έδαφος για μια φιλόδοξη και μακροπρόθεσμη δέσμευση η οποία θα δημιουργήσει ευκαιρίες και θα δώσει τη δυνατότητα στον ουκρανικό λαό να ανοικοδομήσει τη χώρα του, με βάση μια διαφανή και χωρίς αποκλεισμούς εθνική αρχιτεκτονική ανασυγκρότησης.
Η δέσμευση όλων των σχετικών εταίρων, συμπεριλαμβανομένου του ιδιωτικού τομέα, των εθνικών και διεθνών οργανισμών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, με σκοπό την κινητοποίηση της απαραίτητης οικονομικής υποστήριξης, επενδύσεων και γνώσεων, είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση ενός μέλλοντος ευημερίας για την Ουκρανία.
Για τον σκοπό αυτό, η Γερμανία παραμένει πλήρως δεσμευμένη να συμβάλει στο έργο της πολυμερούς Πλατφόρμας Συντονισμού Δωρητών για την Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε το 2022 κατά τη γερμανική Προεδρία της G7», επισημαίνεται. Η Κοινή Δήλωση καταλήγει με την αναγνώριση ότι το μέλλον της Ουκρανίας και του ουκρανικού λαού βρίσκεται στην Ευρώπη.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναγνωρίσει την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας και έχει χορηγήσει στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας χώρας. Η Γερμανία υποστηρίζει σθεναρά την Ουκρανία στις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες και στην εκπλήρωση των απαιτήσεων που απαιτούνται για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και προσβλέπει στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως μέρος του πακέτου της διεύρυνσης το φθινόπωρο του 2023», ενώ σχετικά με την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, καταγράφεται ότι η Γερμανία «στηρίζει την Επιτροπή ΝΑΤΟ – Ουκρανίας ως πλατφόρμα για περαιτέρω προώθηση και επέκταση της εταιρικής σχέσης ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, σύμφωνα με τη Διακήρυξη του Βουκουρεστίου, προωθώντας έτσι το κοινό μας συμφέρον για ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια στον ευρωατλαντικό χώρο».
Η Ουκρανία και η Γερμανία προσβλέπουν στη συζήτηση που θα διεξαχθεί για αυτό το θέμα στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, στο Βίλνιους, επισημαίνεται.
Πηγή: Protagon.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ