Στις 28 Σεπτεμβρίου ανοίγουν οι προσφορές για το λιμάνι του Βόλου

by onvolos
7 views

Για τις 28 Σεπτεμβρίου προγραμματίζεται από το ΤΑΙΠΕΔ να ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές για την ανάδειξη του πλειοδότη για την παραχώρηση του λιμένα Βόλου και πιο συγκεκριμένα για ποσοστό μετοχών που φτάνει το 67% του Οργανισμού Λιμένα.

 

Στη Β`φάση του διαγωνισμού συμμετέχουν τα εξής σχήματα:

Goldair Cargo A.E. – Goldair Handling Α.Ε., Κοινοπραξία Israel Shipyards Ltd – Χαλυβουργία Ελλάδος Α.Ε., Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε., Mariner Capital Ltd.

 

Σύμφωνα με το ypodomes.com, οι φάκελοι των συμμετεχόντων άνοιξαν από το ΤΑΙΠΕΔ και πλέον ξεκινά το 10ήμερο αναμονής τυχόν ενστάσεων. Σε αυτό το διάστημα θα μπορούν οι συμμετέχοντες να ελέγξουν τα νομιμοποιητικά έγγραφο των υπολοίπων προκειμένου να διαπιστωθεί αν όλα βαίνουν καλώς.

 

Με το άνοιγμα των προσφορών το Ταμείο δύναται να ζητήσει βελτιωμένες προσφορές είτε εφόσον η υψηλότερη προσφορά με την επόμενη είναι ίση ή μικρότερη του 10%, είτε εφόσον το κρίνει απαραίτητο.

 

Το Ταμείο φέτος έχει επιταχύνει σημαντικά τις διαδικασίες του και έχει ήδη αποκτήσει πλειοδότες για τα λιμάνια Ηρακλείου και Ηγουμενίτσας, για την Αττική Οδό, ενώ αναμένεται τις αμέσως επόμενες ημέρες και η υπογραφή για το λιμάνι της Καβάλας.

 

Το έργο παραχώρησης

Η σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του δημοσίου και του ΟΛΒ έχει διάρκεια 60 ετών. Το 2022 το λιμάνι παρουσίασε τζίρο 5,44 εκατ.ευρώ αυξημένος κατά 3,48% σε σχέση με το 2021 με κέρδη προς φόρων που έφτασαν τα 716 χιλιάδες ευρώ.

 

Οι κύριες δραστηριότητες της εταιρείας περιλαμβάνουν υπηρεσίες εμπορευμάτων και εμπορευματοκιβωτίων, χάλυβα και παλιοσίδερα, ξηρό και υγρό χύδην φορτίο και υπηρεσίες επιβατών, συμπεριλαμβανομένων ferry boat προς τις Σποράδες, καθώς και δραστηριότητες κρουαζιέρας.

 

Το ΤΑΙΠΕΔ έχει ορίσει την “Deloitte Business Solutions S.A.” και την “Euroconsultants S.A.” ως χρηματοοικονομικούς του συμβούλους, την “Ποταμίτης Βεκρής Δικηγορική Εταιρία” ως νομικό του σύμβουλο και την “Doxiadis Associates” ως τεχνικό του σύμβουλο αναφορικά με τη διαγωνιστική διαδικασία και τη συναλλαγή.

 

Στους μελλοντικούς στόχους του λιμένα είναι η σιδηροδρομική του σύνδεση με το εθνικό δίκτυο, η περαιτέρω ανάπτυξη της κρουαζιέρας αλλά και της ακτοπλοϊας ενώ η εμπορευματική του κίνηση μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω και λόγω της δυναμικής ΒΙΠΕ που βρίσκεται στην περιοχή. Είναι από τα πολύ σημαντικά περιφερειακά λιμάνια της χώρας και εξυπηρετεί στο σύνολο του την περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ