22 Αύγουστος, 2019 04:08

Breaking News

«Στην κόψη της σύγκρουσης με τον εχθρό» σύμφωνα με αντιστράτηγο του Ιράν

«Στην κόψη της σύγκρουσης με τον εχθρό» σύμφωνα με αντιστράτηγο του Ιράν

«Βρισκόμαστε στην κόψη μιας πλήρους κλίμακας σύγκρουση με τον εχθρό» προειδοποίησε σήμερα ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης Χοσεΐν Σαλαμί, σύμφωνα με τον οποίο «ο εχθρός εισήλθε στο πεδίο της σύγκρουσης και η στιγμή είναι η πλέον κρίσιμη». «Ενεργούμε με τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση», τόνισε ωστόσο ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, χαρακτηρίζοντας και πάλι «απαράδεκτη» την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα «βέβαιος ότι το Ιράν θα θελήσει σύντομα να συζητήσει» με την Ουάσινγκτον, παρά την κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διέψευσε επίσης, μέσω του Twitter, ότι υπάρχουν εσωτερικές διαφωνίες στου κόλπους της κυβέρνησής του όσον αφορά την «πολιτική της ισχύος» που θέλει να εφαρμόσει στη Μέση Ανατολή.
«Εκφράζονται διαφορετικές απόψεις και εγώ λαμβάνω την τελική και οριστική απόφαση, είναι μια πολύ απλή διαδικασία», διαβεβαίωσε.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι στέλνει στη Μέση Ανατολή  συστοιχίες πυραύλων Patriot, ενώ στη δύναμη κρούσης συγκαταλέγονται αεροπλανοφόρο και βομβαρδιστικά B-52, στον απόηχο της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και να επιβληθούν εκ νέου οικονομικές κυρώσεις.

Το Ιράν ανακοίνωσε χθες ότι δεν τηρεί όρια στην παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου και βαρέος ύδατος.

Την ίδια ώρα δόθηκε έκτακτη οδηγία ασφαλείας, για τους Αμερικανούς στο Ιράκ.

Το αμερικανικό κυβερνητικό προσωπικό που δεν είναι τελείως απαραίτητο στην πρεσβεία στη Βαγδάτη καλείται να φύγει από τη χώρα «το ταχύτερο δυνατόν» όπως και το προσωπικό του προξενείου στο Αρμπίλ στο ιρακινό Κουρδιστάν. Αρχικά έγινε λόγος για «αυξημένη ροή απειλών» χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.

Η κλιμάκωση της έντασης στο Ιράν αναμένεται να κυριαρχήσει στη σύνοδο των πετρελαιοπαραγωγών του ΟΠΕΚ, αυτό το σαββατοκύριακο στην πόλη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. Κυρίαρχο το θέμα των κυρώσεων στις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου που απειλεί να επιβάλλει ο Ντόναλντ Τραμπ, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να προειδοποιεί ότι δεν συνηγορεί.

Οι τιμές του πετρελαίου, εκτοξεύθηκαν ήδη κοντά στα 72 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP, dpa

www.ert.gr

Related posts