Στα… χέρια της Liberty Media και το Moto GP

by admin
4 views

 

Η Dorna Sports ανακοίνωσε επίσημα ότι η εταιρεία που κατέχει τα εμπορικά δικαιώματα της Formula 1, οριστικοποίησε την απόκτηση του πρώτου τη τάξει παγκοσμίου πρωταθλήματος μοτοσικλέτας.

Η αμερικανική εταιρεία, η οποία απέκτησε τα δικαιώματα της F1 το 2016, θα εξαγοράσει την Dorna Sports, η οποία κατέχει το MotoGP από το 1992, με το κόστος της σχετικής συμφωνίας να εκτιμάται στα 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Liberty Media θα αποκτήσει το 86% του MotoGP, ενώ η διοίκησή του θα διατηρήσει περίπου το 14% των ιδίων κεφαλαίων της στην επιχείρηση. Η εξαγορά αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, εν αναμονή της λήψης εγκρίσεων από τις αρχές περί ανταγωνισμού και ξένων επενδύσεων, σε διάφορες δικαιοδοσίες.

Η επιβεβαίωση της συμφωνίας κράτησε περισσότερο από όσο θα ήθελαν και τα δύο μέρη, δεδομένου ότι είχαν συμφωνήσει για τους όρους εδώ και αρκετό καιρό. Στην πραγματικότητα, το αρχικό πλάνο ήταν να ανακοινωθεί η συμφωνία πριν από την έναρξη της νέας σεζόν του MotoGP, στις αρχές Μαρτίου. Ωστόσο, η πιθανή παρέμβαση του οργάνου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ρυθμίζει την αγορά του ανταγωνισμού οδήγησε την αμερικανική πλευρά να βάλει… φρένο στη συμφωνία. Απομένει να διαπιστωθεί πώς θα αντιδράσει η επιτροπή, αφού αναλύσει την υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι το 2006 η CVC ήθελε τον έλεγχο τόσο της Formula 1, όσο και το MotoGP. Όμως, οι ευρωπαϊκές αρχές κατά των μονοπωλίων ανάγκασαν την εταιρεία από το Λουξεμβούργο να… απαλλαγεί από τα συμφέροντά της στο δεύτερο, προκειμένου να οριστικοποιήσει την αγορά της F1, καθώς το αρμόδιο όργανο θεωρούσε ότι δεν θα ήταν καλό για τον ανταγωνισμό εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης μια εταιρεία να έχει στην κατοχή της και τα δύο πρωταθλήματα.//Α.

Περισσότερα Εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ