Σούπερ μάρκετ: Πώς οι καταναλωτές θα γίνουν «ελεγκτές τιμών»

by onvolos
6 views

Ένα νέο “όπλο” στα χέρια των καταναλωτών για να αντιμετωπιστεί η αισχροκέρδεια, δίνει η πολιτεία.

Οι πελάτες των σουπερ μάρκετ, και όχι μόνο, θα μπορούν πλέον να γίνουν οι ίδιοι «ελεγκτές τιμών».

Μέσω εφαρμογής που θα κατεβάζουν στο κινητό τους, θα έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν και να ενημερώνουν άμεσα το υπουργείο Ανάπτυξης για τις τιμές στα ράφια.

Πρόκειται για μία από τις τέσσερις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας που ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας. Τα σούπερ μάρκετ με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 90 εκατ. ευρώ, υποχρεούνται πλέον να να κοινοποιούν στο υπουργείο τους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών ώστε να γίνονται έλεγχοι και να εντοπίζονται αμέσως τα προϊόντα με ανατιμήσεις για να διενεργούνται άμεσα έλεγχοι από τη ΔΙΜΕΑ.

Η εφαρμογή για την υποβολή καταγγελιών από καταναλωτές, θα μπορεί να αξιοποιείται όταν εκείνοι διαπιστώνουν περιπτώσεις αισχροκέρδειας, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα να παρέχεται οπτικό και βιντεοληπτικό υλικό που θα επισημαίνεται χρονικά και θα γεωεντοπίζεται μέσω gps.

Τα δεδομένα αυτά θα χρησιμοποιούνται ως αποδεικτικά στοιχεία για να επιβάλλονται πρόστιμα χωρίς να χρειάζεται να πάνε επί τόπου τα συνεργεία των ελεγκτικών μηχανισμών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ