«Σε ποιον ανήκει ο μπακλαβάς» -Τι αποκαλύπτει έρευνα

by admin
4 views

«Σε ποιον ανήκει ο μπακλαβάς», στην Τουρκία ή στην Ελλάδα; Οι Έλληνες έχουν αμφιβολίες, οι Τούρκοι είναι σίγουροι, σύμφωνα με έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας στη γειτονική χώρα.

Μια έρευνα διεξήχθη ταυτόχρονα και στις δύο χώρες σχετικά με τη μακροχρόνια συζήτηση για τον μπακλαβά μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Σύμφωνα με την έρευνα, στην Ελλάδα, το 62,7% των Ελλήνων πιστεύει ότι ο μπακλαβάς τους ανήκει. Αντίστοιχα, στην Τουρκία, ένα ποσοστό που φτάνει στο 95,4% θεωρεί ότι ο μπακλαβάς είναι δικός τους!

Την έρευνα διεξήγαγε η Areda Survey σε Ελλάδα και Τουρκία μεταξύ 14-16 Ιουνίου με τη συμμετοχή 1.848 ατόμων. Η έρευνα, την οποία δημοσιεύει το CnnTurk, έδειξε ότι οι δύο κουλτούρες έχουν διαφορετικές προτεραιότητες στις προτιμήσεις του μπακλαβά. Ενώ το 56,9% των Ελλήνων προτιμά τον μπακλαβά με καρύδια, το 56,5% των Τούρκων προτιμά τον μπακλαβά με φιστίκια.

Αν και η ιστορία του μπακλαβά δεν είναι ξεκάθαρα καταγεγραμμένη, πολλές χώρες «ερίζουν» για τη δημιουργία του. Εδώ στην Ελλάδα, υπάρχει μια άποψη που θεωρεί το διάσημο, σιροπιαστό γλυκό να έχει τις «ρίζες» του στην κουζίνα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Ωστόσο, η επικρατέστερη θεωρία παρουσιάζει τον μπακλαβά ως ένα γλυκό που ξεκίνησε από τουρκικά φύλα της Κεντρικής Ασίας και τελειοποιήθηκε παλάτι του Σουλτάνου και στις κουζίνες της Κωνσταντινούπολης.

Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ