Σεισμός στην Τουρκία: «Έτοιμο να σπάσει το ρήγμα της Ανατολίας», λέει ο Λέκκας

by onvolos
3 views

Την ανησυχία του εξέφρασε ο πρόεδρος ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας για τον ισχυρό σεισμό των 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Τουρκία, λέγοντας πως δεν είναι βέβαιο πως ήταν ο κύριος, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητά του για την ενεργοποίηση του ρήγματος της Κωνσταντινούπολης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Λέκκας ανέφερε αρχικά πως: «Η ανησυχία  αυξάνεται, δεδομένου ότι ναι μεν έχουμε να κάνουμε με ένα μικρό σεισμό, ένα σεισμό της τάξεως των 5,2 βαθμών, επιφανειακό σεισμό, αλλά ο σεισμός αυτός εκδηλώθηκε όχι στο ρήγμα της Κωνσταντινούπολης, αλλά σε ένα παράλληλο ρήγμα το οποίο αρχίζει από το Ισμίτ και διέρχεται από την Προύσα».

Σεισμός στην Τουρκία – Ταρακουνήθηκε η Κωνσταντινούπολη

«Το ρήγμα αυτό είχε δώσει το 1999 το μεγάλο σεισμό των 7,4 βαθμών και στη συνέχεια των 6,8 βαθμών» τόνισε. Υπενθύμισε πως ακολούθησε ο σεισμός στην Αθήνα, στην Αττική, στην Πάρνηθα.

Σε κομβικό σημείο ο σεισμός

«Είναι σε κομβικό σημείο αυτός ο σεισμός. Είναι δηλαδή σε ένα κλάδο του ρήγματος που έσπασε αυτό το χρονικό διάστημα πριν 20 λεπτά περίπου έδωσε τον σεισμό του 5,2 βαθμών και δείχνει ουσιαστικά ότι είναι ώριμο πλέον το ρήγμα να σπάσει», συνέχισε ο κ. Λέκκας.

 

Διευκρίνισε πάντως πως: «Ο σημερινός σεισμός στην Τουρκία έχει ιδιαίτερη σημασία κυρίως για το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης όχι για την Ελλάδα. Θα πρέπει να γίνει ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη και μετά να εκτιμήσουμε το αν θα επηρεαστεί ο ελληνικός χώρος όπως επηρεάστηκε το 1999. Έχουμε πολύ δρόμο. Δεν σημαίνει ότι κάθε σεισμός που γίνεται κοντά στην Κωνσταντινούπολη, στο δυτικό τμήμα του ρήγματος της Ανατολίας θα επηρεάσει και την Ελλάδα».

Πότε θα ξέρουμε αν ο σεισμός θα επηρεάσει την Ελλάδα

 

«Όταν θα ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης, τότε θα δούμε τα χαρακτηριστικά για να δούμε εάν θα επηρεάσει τον ελληνικό χώρο ή όχι» ανέφερε.

 

Το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης θα ενεργοποιηθεί σίγουρα, τόνισε αλλά δεν ξέρουμε πότε. «Όσο αργεί όμως, ο σεισμός θα είναι μεγαλύτερος».

 

«Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε ακόμα αν είναι ο κύριος σεισμός ή όχι. Πρέπει να περάσουν κάποιες ώρες», κατέληξε.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ