Σειρά σημαντικών επαφών και συνεντεύξεων του Κ. Μητσοτάκη στο Νταβός – Στις 10 π.μ. μιλά στο Bloomberg

by admin
13 views

Να χτίσουμε φράχτες, αλλά να ανοίξουμε και πόρτες, ανέφερε στο CNN, ο πρωθυπουργός, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Η Ελλάδα τόνισε o Κυριάκος Μητσοτάκης διαχειρίστηκε το μεταναστευτικό πολύ καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αυτός είναι ένας λόγος, που η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές. Προστατεύουμε, πρόσθεσε, τα σύνορά μας, ανοίγουμε όμως και νομικές οδούς, για όσους θέλουν να εργαστούν στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει σαφές, πως όποιος δεν παίρνει άσυλο, θα πρέπει να επιστρέφει, στη χώρα εισόδου του.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΕΕ θα καταφέρει να ξεπεράσει το εμπόδιο της Ουγγαρίας και να καταλήξει σε συμφωνία για την Ουκρανία, τον Φεβρουάριο.

Από το Νταβός ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του, για την κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, με έμφαση, στις οικονομικές επιπτώσεις, των όσων συμβαίνουν στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Τώρα που προσπαθούμε να μειώσουμε τον πληθωρισμό, κάθε διακοπή στις γραμμές τροφοδοσίας μπορεί μόνο να περιπλέξει την προσπάθεια που καταβάλλουν οι κεντρικές τράπεζες», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Σημείωσε πως η Ελλάδα μιλάει με όλες τις πλευρές και κράτησε μετρημένη στάση στην κρίση της Μέσης Ανατολής υποστηρίζοντας το δικαίωμα στην αυτοάμυνα του Ισραήλ και των αθώων στη Γάζα. Είπε ότι κανένας δεν μπορεί να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι 1.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα. «Δεν νομίζω ότι στρατηγικά ενδιαφέρεται το Ισραήλ να δημιουργήσει μια νέα γενιά ορφανών», τόνισε μεταξύ άλλων ενώ εξέφρασε τη ελπίδα, όσο το δυνατόν συντομότερα να τερματιστεί η κρίση και να επιλυθεί το πολιτικό πρόβλημα στη Μέση Ανατολή ώστε και οι δύο πλευρές να ζήσουν ειρηνικά.

Σήμερα το πρωί, στις 10:00 ώρα Ελλάδος, ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη στην τηλεόραση του «Bloomberg»

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο CNN

Richard Quest: Ο Έλληνας Πρωθυπουργός μου είπε ότι η Ευρώπη θα ξεπεράσει το εμπόδιο της Ουγγαρίας όσον αφορά την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία. Η επόμενη Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Φεβρουαρίου. Μίλησα νωρίτερα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και μου είπε ότι η Ευρώπη έχει επίγνωση του επείγοντος της κατάστασης.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαι αρκετά σίγουρος ότι θα το πετύχουμε. Υπάρχει κατανόηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι η απόφαση αυτή πρέπει να ληφθεί την 1η Φεβρουαρίου. Και είμαι αρκετά βέβαιος ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει και ότι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το εμπόδιο της Ουγγαρίας και να πετύχουμε τη συμφωνία.

Richard Quest: Αυτό σημαίνει ότι η Ουγγαρία θα βρει έναν διπλωματικό τρόπο να το υποστηρίξει και να προχωρήσουν και οι 27 ή θα καταλήξετε σε ένα είδος σχεδίου Β, διμερούς στήριξης, βάζοντας στην άκρη τα χρήματα και προχωρώντας διαφορετικά;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όταν υπάρχει σχέδιο Β, είναι πάντα πιο εύκολο να φτάσεις στο σχέδιο Α. Επομένως, ξέρουμε ότι υπάρχει μια εναλλακτική λύση. Αν χρειαστεί, θα καταλήξουμε σε συμφωνία μόνο οι 26. Θα είναι πιο περίπλοκο, θα πάρει περισσότερο χρόνο. Ωστόσο, πιστεύω ότι υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστούν ορισμένες από τις ανησυχίες των Ούγγρων και μια γενική κατανόηση ότι η συμφωνία πρέπει να γίνει τώρα και θα γίνει την 1η Φεβρουαρίου.

Richard Quest: Η ελληνική οικονομία έχει επανέλθει πολύ δυναμικά κατά μία έννοια. Θέλω να πω, θα υπάρξουν κάποιοι που θα πουν ότι υπάρχει ακόμα πολλή ζημιά και πολλές πληγές από την οικονομική κρίση αλλά, σε γενικές γραμμές, έχει ανακάμψει σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο, τώρα δέχεστε πλήγμα εξαιτίας του μεταναστευτικού ζητήματος, το οποίο σας κοστίζει ακριβά. Είναι δύσκολο και δεν υπάρχει προφανής εύκολη λύση.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα έλεγα ότι η Ελλάδα έχει διαχειριστεί το μεταναστευτικό πρόβλημα ίσως καλύτερα από τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ως εκ τούτου, το μεταναστευτικό δεν αποτέλεσε κύριο θέμα στις εκλογές στη χώρα μας. Πετύχαμε μια ηχηρή νίκη εν μέρει επειδή καταφέραμε να διαχειριστούμε το μεταναστευτικό μέσω μιας αυστηρής αλλά δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής, η οποία αναγνωρίζει την ανάγκη προστασίας των συνόρων, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει νόμιμες οδούς μετανάστευσης για όσους ενδιαφέρονται να έρθουν και να εργαστούν στην Ελλάδα.

Στο τέλος της ημέρας, Richard, το θέμα είναι ποιος καθορίζει ποιος εισέρχεται στην Ευρώπη. Δεν μπορεί να είναι οι διακινητές. Αυτοί οι άνθρωποι είναι απερίσκεπτοι και ευθύνονται για πολυάριθμους θανάτους. Πρέπει εμείς να το καθορίζουμε. Επομένως, μπορείς να χτίσεις έναν μεγάλο φράχτη, αλλά χρειάζεσαι επίσης μια μεγάλη πόρτα. Και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε.

Richard Quest: Δεν τους βάζετε σε αεροπλάνα με προορισμό τη Ρουάντα…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, δεν τους βάζεις σε αεροπλάνα για τη Ρουάντα. Όμως, όσοι δεν λαμβάνουν άσυλο πρέπει να επιστρέφουν στις χώρες καταγωγής τους, ώστε να στείλουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα ότι αν έρχεσαι στην Ευρώπη και δεν γίνεσαι δεκτός και δεν σου χορηγείται άσυλο, πρέπει να επιστρέψεις.

Richard Quest: Για το ζήτημα του πού θα πάει η Ευρώπη στη συνέχεια, υπάρχει η διεύρυνση στην ατζέντα για έναν αρκετά μεγάλο αριθμό χωρών που τώρα έχουν κατά κάποιο τρόπο ξεκινήσει τη διαδικασία. Η Ουκρανία προφανώς είναι τώρα σε θέση να ξεκινήσει επίσημες διαπραγματεύσεις. Αναρωτιέμαι όμως αν οι υπάρχουσες δομές της ΕΕ είναι κατάλληλες για μια πολύ μεγαλύτερη ΕΕ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γνωρίζουμε ότι πρέπει να επανεξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση αν θέλουμε να προσθέσουμε περισσότερα μέλη. Ταυτόχρονα, παρά την πολυπλοκότητα του να έχουμε 27 μέλη γύρω από το τραπέζι, τα έχουμε καταφέρει πολύ καλά τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Richard Quest: Ωστόσο, δεν τα έχετε πάει όσο καλά θα μπορούσατε. Θέλω να πω, είναι αυτό που ο Alex Stubb περιγράφει πάντα ως αυτή την «υπο-βέλτιστη απόδοση».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, αλλά όταν έχεις 27 χώρες που διαπραγματεύονται και πρέπει να καταλήξουν σε μια απόφαση με ομοφωνία, είναι δύσκολο να φανταστείς ποιο είναι το βέλτιστο αποτέλεσμα, επειδή είναι διαφορετικό για πολλά κράτη μέλη. Ωστόσο, δείτε το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το Next Generation EU. Για την Ελλάδα πρόκειται για 36 δισ. ευρώ πρόσθετης ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, στη μετά-Covid εποχή, ζωτικής σημασίας για την πράσινη μετάβαση, την ψηφιακή μετάβαση. Αυτή ήταν η Ευρώπη στα καλύτερά της.

Richard Quest: Διαλέξτε χρώμα μαρκαδόρου (για να γράψετε στον πίνακα).

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το χρώμα μπορεί να είναι μόνο το μπλε, που είναι το χρώμα της Ελλάδας, της σημαίας μας και φυσικά του κόμματός μας. Επομένως, δεν έχω πολλές επιλογές.

Richard Quest: Συνεχίστε στον πίνακα, κύριε. Είμαστε έτοιμοι για τεχνητή νοημοσύνη; Τώρα, μπορείτε να το ορίσετε όπως επιθυμείτε. Μπορείτε και να σημειώσετε δύο ή τρεις επιλογές, αν θέλετε να πείτε κατά πόσον είναι έτοιμοι οι πολιτικοί, οι επιχειρήσεις, η κοινωνία. Εσείς επιλέγετε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Λοιπόν, αναφορικά με τους πολιτικούς, πιστεύω ότι οι πολιτικοί είναι μάλλον πιο απροετοίμαστοι γι’ αυτό που έρχεται, για τον απλούστατο λόγο ότι θεωρώ ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του επιπέδου πολυπλοκότητας αυτού που πραγματικά συμβαίνει στην τεχνητή νοημοσύνη και της κατανόησής μας γι’ αυτό. Και συνήθως όταν δεν καταλαβαίνουμε κάτι, ως πολιτικοί, τείνουμε να παρεμβαίνουμε ρυθμιστικά σε υπερβολικό βαθμό.

Πηγές: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ