Ρομποτικά συστήματα για την παραγωγή κομπόστας

by admin
3 views

Με ρομποτικά συστήματα, έξυπνους αισθητήρες και συσκευή X-Ray λειτουργεί η πιο σύγχρονη γραμμή παραγωγής κομπόστας στο Ζερβοχώρι Ημαθίας.

Τα φρούτα, μετά το στάδιο της αποφλοίωσης με ατμό, οδηγούνται στη μηχανή τεμαχισμού, όπου θα πάρουν τη μορφή μικρού κύβου. Κατόπιν περνούν έναν τελευταίο οπτικό έλεγχο, πριν ξεκινήσει μια διαδρομή πλήρως αυτοματοποιημένη, που ελέγχεται από ένα πρώτο κεντρικό σύστημα ελέγχου της παραγωγής.

Η μηχανή τοποθετεί σε κάθε συσκευασία τους κωδικούς και τα στοιχεία που θα συνοδεύσουν το προϊόν μέχρι την ημερομηνία λήξης. Με τον τρόπο αυτό το κουπάκι αποκτά μια μοναδική ταυτότητα, ώστε να είναι δυνατή η ιχνηλασιμότητά του και να μπορεί να γίνει η  ανάκλησή του, εφόσον προκύψει κάποιο πρόβλημα. Μετά το σημείο αυτό, αναλαμβάνει δράση ένας εντυπωσιακός ρομποτικός βραχίονας, που παραπέμπει σε γραμμή παραγωγής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Έξυπνοι αισθητήρες οδηγούν τους αλουμινένιους δίσκους στο φούρνο παστερίωσης, όπου το προϊόν θα μείνει για περίπου μία ώρα στους 100 βαθμούς Κελσίου, για να διασφαλιστεί ότι είναι απαλλαγμένο πλήρως από τυχόν μικροβιακούς παράγοντες. Αμέσως μετά θα ψυχθεί και θα πάρει το δρόμο προς το τελικό κομμάτι της τυποποίησης, με τη βοήθεια ενός δεύτερου ρομποτικού βραχίονα

Μια ακόμη νέα τεχνολογία της γραμμής παραγωγής, επιτρέπει στα μισά κουπάκια κομπόστας να κάνουν ανάστροφη κίνηση και να πάρουν θέση πάνω από τα υπόλοιπα μισά

Λίγο πριν το τελικό πακετάρισμα, όπου ξαναμπαίνει στην παραγωγική διαδικασία ο ανθρώπινος παράγοντας, μια συσκευή X-Ray περνά από ακτίνες Χ το προϊόν πριν φύγει για τα ράφια του λιανεμπορίου στις ΗΠΑ όπου είναι ο προορισμός τους

Η πρωτοποριακή βιομηχανία από το Ζερβοχώρι Ημαθίας, που δεν έχει κλείσει καν έτος λειτουργίας από την κατασκευή της, ετοιμάζει μια νέα σύγχρονη γραμμή για να παράξει ένα προϊόν που δεν παράγεται ακόμη στην Ελλάδα. Παράλληλα χρησιμοποιεί καθαρή πηγή ενέργειας για τις λειτουργικές της ανάγκες μειώνοντας και το οικολογικό της αποτύπωμα.

Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του δικτύου κονσερβοποιών Ελλάδος Ολυμπία Αποστόλου, τα τελευταία χρόνια οι επιχειρήσεις του κλάδου κάνουν επενδύσεις για να είναι αποδοτικά τα εργοστάσιά τους και να αναπτύξουν νέα προϊόντα. Το 99% της ελληνικής παραγωγής εξάγεται, κυρίως στην Ε.Ε. (με κύρια αγορά τη Γερμανία), σημαντική είναι και η αγορά των ΗΠΑ, ενώ καταγράφεται μεγάλη αύξηση και σε μακρινές χώρες όπως η Νότια Κορέα, το Περού, η Βολιβία και το Εκουαδόρ. Ο κλάδος αφήνει εισόδημα 300 εκατ. ευρω στη χώρα μας.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΛΙΑΜΗΣ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο