Π. Μαρινάκης στην ΕΡΤ: Το 71% των ελ. επαγγελματιών δηλώνει κάτω από τον κατώτατο μισθό – Θέλουμε να περιορίσουμε τη φοροδιαφυγή

by admin
0 views

Στο νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης ως ένα «πλέγμα παρεμβάσεων κατά της φοροδιαφυγής» αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ξεκαθαρίζοντας πως «δεν αυξάνεται κάποιος φορολογικός συντελεστής».

«Το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει κάτω από τον κατώτατο μισθό» τόνισε και υπογράμμισε την πρόθεση της κυβέρνησης «να περιοριστεί η φοροδιαφυγή στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Μαρινάκης διευκρίνησε ότι οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες θα εξαιρούνται από τις συγκεκριμένες διατάξεις που θα ισχύσουν από το 2024 και οριοθετεί τον κατώτατο βαθμό ως τεκμαρτό εισόδημα τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «για τον νέο ελεύθερο επαγγελματία για τα τρία πρώτα χρόνια δεν θα ισχύσει αυτό, θα υπάρχει δηλαδή εξαίρεση. Για τον τέταρτο χρόνο θα υπάρχει το όριο των 10.000 ευρώ, που είναι ο κατώτατος μισθός, που θα φορολογούνται οι επαγγελματίες και θα υπάρχει μια έκπτωση πάνω από 50% και για τον πέμπτο χρόνο θα υπάρχει μια μεγάλη έκπτωση».

Επιπλέον ο κ. Μαρινάκης μιλώντας στους Κώστας Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου σημείωσε πως «η αλήθειας είναι πως έχουμε την πιο επίμονη εισαγόμενη ακρίβεια των τελευταίων δεκαετιών» όμως πρόσθεσε πως «μία δεύτερη αλήθεια είναι ότι το διαθέσιμο εισόδημα το ακαθάριστο έχει αυξηθεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά 7%, άρα κάτι κάνει αυτή η κυβέρνηση…» αναλύοντας σχετικά λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κάνουμε τρία διαφορετικά πράγματα: 1. Μόνιμες παρεμβάσεις αυξήσεων μισθών συντάξεων, σταδιακές μειώσεις ή καταργήσεις φόρων. 2. Αυστηρούς ελέγχους και 3. Στοχευμένες παρεμβάσεις» και πρόσθεσε πως «δεν πατάς ένα κουμπί και λύνεται η ακρίβεια… ακολουθείς μία πολιτική μείωσης των συνεπειών …κυρίως με μόνιμα μέτρα τα οποία μένουν όταν οι κρίσεις φεύγουν».

Παράλληλα ο κ. Μαρινάκης σημείωσε πως «αρχή μας ότι η κυβέρνηση δεν αφήνει κανέναν αβοήθητο».

«Υπάρχει διάκριση των εξουσιών αυτό είναι καλό να το καταλάβει η Αντιπολίτευση. Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, επιτελεί ανεξάρτητα τον ρόλο της, οπότε σε μία εν εξελίξει υπο διερεύνηση διαδικασία, εμείς δεν κάνουμε κάποιο σχόλιο» ανέφερε ο κ. Μαρινάκης ερωτηθείς σχετικά με την υπόθεση των υποκλοπών αλλά πρόσθεσε πως «ένα γενικό πολιτικό σχόλιο είναι ότι ακολουθεί η αντιπολίτευση την ίδια τακτική που ακολούθησε και την προηγούμενη τετραετία, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση».

Αναφορικά με τη συνέντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη τόνισε πως «νομίζω είναι καλό για τη Δημοκρατία μας να υπάρχει θεσμική επικοινωνία του πρωθυπουργού και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης» και προσθέτοντας «συνολικά των πολιτικών αρχηγών θα έλεγα εγώ…»

Επιπλέον ο κ. Μαρινάκης αναφορικά με την οπαδική βία σημείωσε πως «η κάθε επιμέρους παραβατικότητα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί» τονίζοντας πως «για την οπαδική βία γίνονται κινήσεις που δεν έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες. Δεν πρόκειται να εξαλειφθεί απο τη μία στιγμή στην άλλη. Εκεί που κλείνανε πολλοί τα μάτια τους, τώρα έχουμε ένα κράτος που είναι παρόν».

Τέλος ερωτηθείς για το ψήφισμα του ΟΗΕ από το οποίο αποχώρησε η ελληνική πλευρά σημείωσε πως «η κυβέρνηση έχει την πιο ισόρροπη, την πιο δίκαιη στάση. Δεν θα ψήφιζε ποτέ η χώρα μας, γι’ αυτό και απείχε. Ένα ψήφισμα το οποίο δεν θα καταδίκαζε τη Χαμάς ρητώς, ως τρομοκρατική οργάνωση» και συμπλήρωσε πως «η κριτική της Αντιπολίτευσης, – στην πραγματικότητα στην χώρα, όχι στην κυβέρνηση -, είναι και άδικη και ισοπεδωτική. Ο πρωθυπουργός βρέθηκε στο Ισραήλ, βρέθηκε στο Κάϊρο, μίλησε με τον ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής και από την πρώτη στιγμή είπε ότι θα πρέπει να διαχωρίσουμε την Χαμάς απο τον παλαιστινιακό λαό».

Αναλυτικά ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Παύλου Μαρινάκη

Για το φορολογικό νομοσχέδιο

Δεν αυξάνεται κάποιος φορολογικός συντελεστής ούτε με αυτή τη φορολογική παρέμβαση, αλλά είναι ένα πλέγμα παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, όπως τις είχε περιγράψει σε ένα γενικό πλαίσιο με κάποιες συγκεκριμένες αναφορές του πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Έχει να κάνει με το ηλεκτρονικό χρήμα, έχει να κάνει με τη ρύθμιση της αγοράς των airbnb, έχει να κάνει με τα πρόστιμα για τη χρήση μετρητών πάνω από το ποσό που απαγορεύεται και την αυστηροποίηση τους, έχει να κάνει με τις μεταβιβάσεις ακινήτων και ένα μέρος των παρεμβάσεων αφορά και τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών.

Αυτό που θέλω να πω ως ελεύθερος επαγγελματίας, επειδή βλέπω και κάποιες μηδενιστικές αναφορές ότι δεν πρέπει να τσουβαλιάζουν τους ελεύθερους επαγγελματίες γιατί υπάρχει αυτός ο οποίος μπορεί να έχει πέντε και δέκα υπαλλήλους και να δηλώνει έσοδα λιγότερα από τους υπαλλήλους του και λιγότερους από τον κατώτατο μισθό. Αλλά υπάρχουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι νεότεροι ηλικιακά ειδικά, αλλά και κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι πληρώνουν και τις εισφορές τους, πληρώνουν και τους φόρους τους, όπως και σε κάθε κατηγορία δεν πρέπει να τους τσουβαλιάζεις.

Καταρχάς ξεκινάμε ότι αυτό το οποίο λέει το υπουργείο Οικονομικών, ο κατώτατος μισθός που θεωρείται το ελάχιστο εισόδημα για έναν ελεύθερο επαγγελματία για να υπάρχει και η σταδιακή κατάργηση – προς το παρόν μείωση 50% και 25% του τέλους επιτηδεύματος – είναι μαχητό. Δηλαδή, θα δίνεται η δυνατότητα, εφόσον υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος να αποδειχθεί ότι δεν είναι αυτό το εισόδημα. Δεύτερον, για τους ελεύθερους επαγγελματίες της πρώτης τριετίας, τους νέους δηλαδή μέχρι και πενταετία, θα εξαιρούνται, δηλαδή για τα τρία πρώτα χρόνια δεν θα υπάρχουν αυτά τα ελάχιστα τα οποία για τα οποία θα φορολογούνται και στον τέταρτο χρόνο θα υπάρχει μια μεγάλη έκπτωση και στον πέμπτο μια λίγο μικρότερη έκπτωση. Αυτός είναι ο λόγος γιατί ένας νέος που ξεκινάει και κάνει έναρξη προφανώς δεν σημαίνει ότι φοροδιαφεύγει ντε φάκτο αν δηλώνει έσοδα κάτω από 10.000 ευρώ, αν σκεφτεί κανείς ότι μόνο και μόνο οι ασφαλιστικές εισφορές για έναν ελεύθερο επαγγελματία είναι από την τσέπη του.

Καταρχάς να πούμε ότι κάποιος, για παράδειγμα όποιος δηλώνει 7.000 ευρώ σήμερα, με το νέο φορολογικό σύστημα, αν συνδυάσει κανείς το τέλος επιτηδεύματος και την αλλαγή, πρακτικά δεν θα δει καμία αλλαγή. Αυτό το οποίο συμβαίνει είναι να αντιμετωπιστεί ότι το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνουν κάτω τον κατώτατο μισθό. Το ξαναλέω, δεν σημαίνει ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι φοροδιαφεύγουν. Σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει αυτό. Όμως σίγουρα δεν είναι δυνατόν εφτά στους δέκα να δηλώνουν κάτω από τον κατώτατο μισθό. Εκεί λοιπόν έρχεται το υπουργείο χωρίς να αυξάνει φορολογικό συντελεστή. Δεν πρόκειται να το κάνουμε αυτό. Να αλλάζει ουσιαστικά το καθεστώς φορολόγησης με μια σταδιακή μείωση του τέλους επιτηδεύματος για να υπάρχει μεγαλύτερη φορολογική δικαιοσύνη. Και αναφέρομαι κυρίως στο παράδειγμα κάποιου ο οποίος έχει για παράδειγμα μια επιχείρηση έχει 5, 6, 7, 8 εργαζόμενους με τον κατώτατο μισθό, τους έχει κανονικά ο άνθρωπος και στο τέλος της ημέρας δηλώνει στην εφορία λιγότερα ως εισόδημα από τους εργαζόμενους. Αυτό κάπως πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.

Αν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος που κάποιος όντως δεν μπορούσε να δηλώσει πάνω από 10.000 ευρώ, να υπάρχει μια ασθένεια, κάποιος σοβαρός λόγος, δηλαδή να είναι μαχητό, ότι μπορεί κάποιος να επικαλεστεί κάποιο λόγο ούτως ώστε να μην φορολογηθεί για το ελάχιστο των ελευθέρων επαγγελματιών. Αλλά το ξαναλέω, ο στόχος ποιος είναι ο στόχος είναι να εφαρμοστεί το σύνολο των μέτρων. Είναι πολύ φιλόδοξο και νομίζω ότι πρέπει να είμαστε μακριά από τα μεγάλα λόγια «θα πατάξουμε τη φοροδιαφυγή». Μακάρι να μπορούσαμε να το κάνουμε με μία παρέμβαση. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τους πολίτες. Θέλουμε να περιορίσουμε τη φοροδιαφυγή στο μεγαλύτερο δυνατό. Μακριά από λογικές τσουβαλιάσματος, πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι αν καταφέρουν και αποδώσουν αυτά τα μέτρα και κυρίως τα μέτρα ελέγχων και κυρίως τα μέτρα του ηλεκτρονικού χρήματος, θα μπορέσει η κυβέρνηση αυτή που ούτως η άλλως να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, να περάσει σε μία νέα ακόμα φάση, όπως έκανε την προηγούμενη τετραετία, αρχής γενομένης από το τέλος επιτηδεύματος, μείωσης φόρων. Αυτός είναι ο στόχος… αυτές οι παρεμβάσεις να αποδώσουν φορολογητέα ύλη και το κυριότερο να επιστρέψουν τα χρήματα αυτά στην κοινωνία, στην υγεία, στην παιδεία, σε περαιτέρω μειώσεις φόρων.

Για τις αντιδράσεις των κομμάτων

Επαναλαμβάνω ότι δεν υπάρχει αύξηση κάποιου φορολογικού συντελεστή. Δεύτερον, μια από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις ήταν και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, μία από τις βασικές εστίες φοροδιαφυγής, όχι εν συνόλω αλλά ποσοστιακά, είναι και το γεγονός ότι επτά στους δέκα ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν κάτω από τον κατώτατο μισθό. Τρίτον, το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου γιατί το υπέστην προσωπικά ως νέος ελεύθερος επαγγελματίας. Ήμουν νέος ελεύθερος τριετίας τότε, έκανα έναρξη το 2013 και το 2016 άρχισε να εφαρμόζεται, ήταν μια επιπλέον φορολόγηση. Πλήρωνα δηλαδή περίπου 32%, αν δεν κάνω λάθος, του εισοδήματός μου σε ασφαλιστικές εισφορές. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με αυτό που συμβαίνει σήμερα. Άρα νομίζω ότι δεν είναι λογική η σύγκριση. Καλό είναι να δούμε το νομοσχέδιο, να δούμε τι σημαίνει αυτό για τον μέσο ελεύθερο επαγγελματία, να δούμε και τη σύγκριση και με το τέλος επιτηδεύματος να δούμε τι σημαίνει μαχητό το τεκμήριο, να δούμε ποιες είναι οι εξαιρέσεις για τους νέους, να γίνει ένας διάλογος. Το νομοσχέδιο θα μπει, όπως όλα τα νομοσχέδια, στη δημόσια διαβούλευση. Εκεί λοιπόν είναι καλό να ακουστούν οι προτάσεις και αντιπροτάσεις των κομμάτων. Αυτά περιμένουμε να ακούσουμε το Υπουργείο Οικονομικών για ποιο φορολογικό έτος θα ισχύσουν και βέβαια μένει να δούμε κατά τη διαδικασία διαλόγου και ψήφισης του νόμου, ποιες θα είναι οι παρατηρήσεις των κομμάτων. Εμείς περιμένουμε τις προτάσεις σε όλα τα νομοσχέδια, περιμένουμε μια δημιουργική αντιπολίτευση, όχι όμως επί τη βάση του μηδενισμού και για κάποιες γενικές παραδοχές καλό είναι να συμφωνήσουμε.

Για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Κασελάκη

Μετά την επικοινωνία που είχανε για να τον συγχαρεί για την εκλογή του ως πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπήρχε μια συμφωνία για μια συνάντηση μετά την επιστροφή του κυρίου Κασσελάκη από το ταξίδι του στην Αμερική. Κλείστηκε η συνάντηση αυτή. Νομίζω είναι καλό για τη δημοκρατία μας να υπάρχει θεσμική επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνολικά των των πολιτικών αρχηγών, θα πω εγώ. Είναι σημαντικό να υπάρχει ενημέρωση. Είναι σημαντικό να υπάρχει κατάθεση προτάσεων από την αντιπολίτευση. Μακάρι να περάσουμε την επαναλαμβάνω συνεχώς μονότονα αυτή την ευχή, Την λέει και ο πρωθυπουργός από την εποχή της τοξικής αντιπολίτευσης, την εποχή της σκληρής, δημιουργικής αλλά ουσιαστικής Αντιπολίτευσης.

Για την υπόθεση των υποκλοπών

Καταρχάς να πούμε ότι υπάρχει διάκριση των εξουσιών. Είναι καλό να το καταλάβει η αντιπολίτευση. Σεβαστή και προφανώς δικαίωμα του κάθε πολίτη για οποιαδήποτε επίσκεψη και οποιαδήποτε παρέμβαση. Για εμάς η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και για όλους είναι ανεξάρτητη, όχι μόνο για μας. Επιτελεί ανεξάρτητα το ρόλο της. Οπότε σε μια εν εξελίξει υπό διερεύνηση διαδικασία, μια εν ενεργεία υπό διερεύνηση υπόθεση, εμείς δεν κάνουμε κάποιο σχόλιο. Ένα γενικό πολιτικό σχόλιο, όχι για την υπόθεση, είναι ότι ακολουθεί η αντιπολίτευση την ίδια τακτική που ακολούθησε και την προηγούμενη τετραετία ως αξιωματική αντιπολίτευση και όχι μόνο αξιωματική, ακολουθείτε και τη νέα τετραετία.

Για τις κατηγορίες περί απομάκρυνσης συγκεκριμένων ατόμων

Δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση, δεν υπάρχει κανένα όχι απόδειξη, πολλώ δε μάλλον ούτε καν ένδειξη. Μιλάνε στον αέρα. Σημασία έχει όταν γίνεται οποιαδήποτε καταγγελία να συνοδεύεται από αποδείξεις. Είναι σημαντικό γιατί ο κόσμος δεν παρακολουθεί νομίζω καμία συζήτηση η οποία έχει λάσπη στον ανεμιστήρα και στο τέλος της ημέρας στερείται και οποιασδήποτε αξιοπιστίας αυτός ο διάλογος. Εγώ λέω το εξής: Είναι καλό να περάσουμε επιτέλους όλοι, γιατί δεν αρκεί να το κάνουμε μόνο εμείς αυτό, σε μία εποχή που τα λόγια να συνοδεύονται από από συγκεκριμένα πράγματα τα οποία έχουμε να πούμε. Τεκμήρια, αποδείξεις, ενδείξεις. Κάθε εβδομάδα σχεδόν, δύο φορές, στην ενημέρωση πολιτικών συντακτών λέω ότι κατά μέσο όρο δύο φορές το μήνα ακούμε μια ερώτηση που συνοδεύει μια κριτική της αντιπάλου που έχει τις λέξεις πραξικόπημα, χούντα, καθεστώς, εκτροπή, βαριές λέξεις. Είναι η ίδια αντιπολιτευτική τακτική που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Η ίδια αντιπολιτευτική τακτική ακολουθείται και αυτά τα χρόνια. Δικαίωμα του καθενός να ακολουθεί την τακτική που θέλει.

Είναι δύο διαφορετικές συζητήσεις. Η δικαστική διερεύνηση που αλίμονο αν έκανε κάτι η κυβέρνηση να παρέμβει στη Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της, κάνει τη διερεύνηση έρευνα όπως σε όλες τις άλλες υποθέσεις, σε καμία δικαστική υπόθεση δε νοείται μια κυβέρνηση να παρεμβαίνει. Και υπάρχουν και οι παρεμβάσεις οι οποίες γίνονται, που έγιναν άμεσα από την κυβέρνηση για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, οι παραδοχές που έγιναν για την υπόθεση και σε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ό, τι ήταν να κάνει η κυβέρνηση τότε το έκανε. Έκανε άμεσες παρεμβάσεις.

Για την ακρίβεια

Καταρχάς αυτά που είπε ο κ. Κασσελάκης, ενώ το πρόβλημα της ακρίβειας όντως είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που απασχολεί το σύνολο των πολιτών, τα επιμέρους που είπε δεν ισχύουν. Γιατί δεν ισχύουν; Γιατί μια αλήθεια είναι αδιαμφισβήτητη ότι έχουμε την πιο επίμονη εισαγόμενη ακρίβεια των τελευταίων δεκαετιών, την οποία την βιώνει το σύνολο των Ελλήνων πολιτών. Μια δεύτερη αλήθεια είναι ότι το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, το ακαθάριστο διαθέσιμο, μετά δηλαδή από φόρους, εισφορές και όλα τα υπόλοιπα τα οποία πληρώνουν, έχει αυξηθεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κατά 7,5%. Άρα κάτι κάνει αυτή η κυβέρνηση. Και η τρίτη αλήθεια είναι κάτι. Η τρίτη αλήθεια είναι ότι, το ξαναλέω, δεν υποτιμούμε το πρόβλημα γι αυτό και το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής μας είναι στραμμένο εκεί. Κάνουμε τρία διαφορετικά πράγματα. Μόνιμες παρεμβάσεις αυξήσεων μισθών, συντάξεων, σταδιακές μειώσεις ή καταργήσεις φόρων. Ήδη έχει νομοθετηθεί το 50% του προγράμματος. Αυστηροί έλεγχοι είναι το δεύτερο είναι οι έλεγχοι που μέσα στον χρόνο αυτό είναι πάνω από 5,5 εκατομμύρια. Οι έλεγχοι γίνονται από τους υπαλλήλους της ΔΙ.ΜΕ.Α., μια υπηρεσία που ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του κυρίου Κασσελάκη, είχε υπό διάλυση μέχρι το 2019 δεν επιβαλλόταν κανένα πρόστιμο. Γιατί μην μου πείτε ότι αισχροκέρδεια εμφανίστηκε με την εισαγόμενη ακρίβεια. Προϋπήρχε η αισχροκέρδεια δυστυχώς. Μηδέν έλεγχοι στη ΔΙ.ΜΕ.Α., οι υπάλληλοι είναι περισσότεροι από 80, κάνουν ελέγχους σε όλη την Ελλάδα, υπάρχουν πολλές καταγγελίες τις οποίες εξετάζει η υπηρεσία αυτή. Σύντομα θα υπάρχουν και νεώτερες ανακοινώσεις. Τα πρόστιμα είναι πάνω από 5,5 εκατομμύρια ευρώ μόνο για το έτος 2023 και θα συνεχιστούν. Μακάρι να μην υπάρχει παραβατικότητα, αλλά κάποιοι όσοι τέλος πάντων παρανομούν θα έχουν πρόστιμα πολλαπλάσια των εσόδων από την παράνομη δραστηριότητα. Και ο τρίτος πυλώνας είναι οι στοχευμένες παρεμβάσεις. Εμείς δεν είπαμε ότι οι τελευταίες παρεμβάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, όπως είναι η σταθερή μείωση τιμής τουλάχιστον 5% για έξι μήνες ή η ανακοίνωση των τιμών των οπωροκηπευτικών και όλα τα υπόλοιπα υπουργός θα λύσουν πρόβλημα. Ψάχνουμε, ερευνούμε όλη την δραστηριότητα όλων των εταιρειών με βάση τη νόμιμη διαδικασία ελέγχου. Δεν σημαίνει ότι κάποιος μεγάλος είναι a priori παράνομος ή κάποιος μικρός είναι a priori νόμιμος. Ούτε το ανάποδο. Όπως είπαμε για τους ελεύθερους επαγγελματίες δεν είναι όλοι στο ίδιο τσουβάλι. Είναι λάθος αυτή η λογική. Όποιος όμως παρανομεί είτε για εικονικές εκπτώσεις είτε για παραβίαση του δικού μας νόμου για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους θα έχει το ξαναλέω πρόστιμα και αυτό ήδη γίνεται και εισπράττονται πολλαπλάσια των εσόδων από αυτή τη δραστηριότητα.

Άρα το συμπέρασμα ποιο είναι; Δεν πατάς ένα κουμπί και λύνεται η ακρίβεια. Σε κανένα κράτος δεν έχει γίνει αυτό. Ακολουθείς μια πολιτική μείωσης των συνεπειών, η οποία ναι, σε πολύ μεγάλο βαθμό αποδίδει, δεν την εξαφανίζει την ακρίβεια, κυρίως με μόνιμα μέτρα τα οποία μένουν όταν οι κρίσεις φεύγουν.

Για την πιθανότητα έκτακτης βοήθειας

Μια αρχή η οποία φαίνεται στην πράξη, είναι ότι όταν λέει κάτι το πρωθυπουργός το εννοεί. Το δεύτερο μπορώ να σας πω είναι ότι εμείς δεν λέμε ποτέ περισσότερα από αυτά τα οποία είναι δεδομένα. Ποτέ δεν πρόκειται να σας πω κάτι χωρίς να το γνωρίζω και χωρίς να είμαι σίγουρος για αυτό. Το σίγουρο είναι ότι έχει αποδείξει η ιστορία των τελευταίων δύο ετών, των πολλών εισαγομένων κρίσεων ότι η κυβέρνηση δεν αφήνει κανέναν αβοήθητο. Αυτή είναι η γενική μας αρχή. Μια δεύτερη αρχή είναι ότι δεν χρεώνουμε τις επόμενες γενιές, γι’αυτό είμαστε και πρωταθλητές στη μείωση χρέους. Αν της βάλουμε λοιπόν αυτές τις δύο γενικές παραδοχές μαζί, καλό είναι να τις έχουμε στο μυαλό μας και όταν υπάρχει κάτι περισσότερο, νομίζω θα θα ανακοινωθεί. Προς το παρόν εγώ δεν γνωρίζω κάτι για να μην υπάρχει παρεξήγηση, ούτε υπάρχει κάτι που μπορώ να σας πω.

Για την έξαρση βίας

Καταρχάς, η κάθε επιμέρους παραβατικότητα πρέπει να αντιμετωπιστεί, δεν υπάρχει λιγότερο ή περισσότερο επικίνδυνη έκφανση της παραβατικότητας. Ένα αδίκημα είναι το ίδιο σημαντικό όπως και να συμβαίνει. Για παράδειγμα ένας ξυλοδαρμός, πολλώ δε μάλλον αν είναι και βαριά σωματική βλάβη ή κάτι ακόμα χειρότερο. Να σας πω ότι για την οπαδική βία γίνονται κινήσεις που δυστυχώς δεν γίνονταν για πολλές δεκαετίες. Αρκούν; Ποτέ δεν θα είναι τίποτα αρκετό όσο υπάρχει έστω και το παραμικρό επεισόδιο. Πολλές περισσότερες συλλήψεις, κλεισίματα συνδέσμων, έλεγχοι έξω από θύρες γηπέδων. Δεν πρόκειται να εξαλειφθεί κάτι από τη μια μέρα στην άλλη. Όμως εκεί που κλείνανε πολλοί τα μάτια τους, τώρα έχουμε ένα κράτος το οποίο είναι παρόν. Πρέπει να είναι ακόμα περισσότερο παρόν, γι’ αυτό και αποδεσμεύονται συνεχώς αστυνομικοί και πηγαίνουν σε αστυνομικά τμήματα.

Το 70% της παραβατικότητας είναι στην Αττική και μέχρι τα προηγούμενα χρόνια ήταν το 30% της αστυνομικής δύναμης. Και αυτός ο λόγος αντιστρέφεται, όπως αντιλαμβάνεστε και κάτι πολύ σημαντικό γιατί εγώ δεν θέλω να κρύψω τα λόγια μου. Έχω τελειώσει και δημόσιο σχολείο και δημόσιο πανεπιστήμιο. Έχω ζήσει αυτήν την παραβατικότητα, όχι προσωπικά ευτυχώς εγώ, αλλά κάποιους οι οποίοι στα πανεπιστήμια καταλάμβαναν χώρους, κλείνανε σχολές, νόμιζαν ότι τους ανήκουν τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, οι δημόσιοι χώροι. Αυτή είναι μια καθημερινή μάχη που για μένα προσωπικά είναι ίσως μαζί με την σταθερή σταδιακή αύξηση εισοδήματος των πολιτών και όλα τα υπόλοιπα που συζητάμε για την υγεία κλπ. μια από τις σημαντικότερες μάχες και πρέπει να τη δώσουμε όλοι μαζί. Πρέπει να είμαστε όλοι στην ίδια σελίδα και αν μία κριτική έχει αξία να γίνεται στην οποιαδήποτε κυβέρνηση, είναι η ακόμα περισσότερη εφαρμογή του νόμου, όπως ορίζει ο νόμος, ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις εκκένωσης, ακόμα περισσότερα πανεπιστήμια στους φοιτητές και τους καθηγητές, χωρίς καμία κατάληψη, χωρίς καμία παρουσία παραβατικών.

Για την πανεπιστημιακή αστυνομία

Η πανεπιστημιακή αστυνομία υπάρχει μια αίσθηση ότι αξιολογείται συνεχώς ο ρόλος της, υπάρχει παρουσία σε κάποιες επιμέρους σχολές. Σημασία έχει να εφαρμόζεται ο νόμος είτε από την πανεπιστημιακή είτε από την υπόλοιπη αστυνομία. Δεν είναι ευχάριστο να λέμε ότι πρέπει να γίνονται εκκενώσεις. Όταν υπάρχουν καταλήψεις, Πρέπει να εκκενόνονται, όταν υπάρχουν επεισόδια πρέπει να έχουμε συλλήψεις και μετά η δικαιοσύνη να επιβάλλει τον νόμο. Και βέβαια επίκεινται και αλλαγές στον ποινικό κώδικα, ούτως ώστε ο παραβάτης ακόμα και πλημμελήματος να οδηγείται υπό προϋποθέσεις από τη δικαιοσύνη στη φυλακή.

Για το ψήφισμα του ΟΗΕ

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχει την πιο ισόρροπη και την πιο δίκαιη στάση. Ψηφίσαμε το ψήφισμα του Καναδά, δεν θα ψήφιζε ποτέ η χώρα μας – γι αυτό και απέχει – ένα ψήφισμα το οποίο δεν καταδίκαζε ρητώς τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση. Και αν μου επιτρέπετε, η κριτική της αντιπολίτευσης στην πραγματικότητα στη χώρα, όχι στην κυβέρνηση, είναι και άδικη και ισοπεδωτική. Ο πρωθυπουργός βρέθηκε στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός βρέθηκε στο Κάιρο, μίλησε με τον ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής και από την πρώτη στιγμή έχει πει ότι πρέπει να διαχωρίσουμε τη Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό. Νομίζω ότι αυτό είναι και ισοπεδωτικό, είναι και άδικο και δεν προωθεί τα εθνικά συμφέροντα, το να καταδικάζουμε την κυβέρνηση συλλήβδην για μία αυτονόητη και υπεύθυνη στάση, όπως είναι στο συγκεκριμένο ψήφισμα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ