Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: «Ώρα μηδέν» για τη Γάζα

«Ούτε νερό, ούτε καύσιμα αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι»

by onvolos
7 views

Άλλη μια νύχτα τρόμου με απανωτούς βομβαρδισμούς πέρασαν οι κάτοικοι στη Γάζα που παραμένει υπό ολοκληρωτική πολιορκία από το Ισραήλ, το οποίο έχει κηρύξει πόλεμο στη Χαμάς μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της ισλαμιστικής οργάνωσης το περασμένο Σάββατο.

 

Ο πόλεμος συνεχίζεται για έκτη ημέρα, ενώ ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται, ειδικά μετά τους ανελέητους βομβαρδισμούς στον πολιορκημένο θύλακα. Στους 1.200 ανέρχεται πλέον ο αριθμός των θυμάτων στη Γάζα, ενώ άλλοι 5.600 είναι τραυματίες. Άλλοι 1.200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς.

 

Yπάρχει πραγματικός φόβος για κλιμάκωση και επέκταση του πολέμου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε να «καταστρέψει» τη Χαμάς, είπε ότι «κάθε μέλος της είναι ένας νεκρός», ενώ σχηματίστηκε κυβέρνηση εθνικής ενότητας και ολιγομελές πολεμικό συμβούλιο. Αυξάνονται οι φόβοι ότι μετά από αυτή την εξέλιξη, το Ισραήλ θα προχωρήσει σε χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας αφού έχει συγκεντρώσει 300.000 στρατιώτες στα σύνορα με τον παλαιστινιακό θύλακα.

 

Μια σειρά ηγετών επιχειρούν να μεσολαβήσουν έτσι ώστε να τερματιστεί η σύγκρουση, ενώ υπάρχει πραγματικός φόβος για κλιμάκωση και επέκταση του πολέμου. Οι Παλαιστίνιοι και ο ΠΟΥ ζητούν να υπάρξει ανθρωπιστικός διάδρομος έτσι ώστε να περάσει η απαραίτητη ιατρική βοήθεια στη Γάζα, ενώ έχει ζητηθεί από το Ισραήλ να υπάρξει πέρασμα ασφαλής διέλευσης για τους εγκλωβισμένους κατοίκους της Λωρίδας. Το Τελ Αβίβ έχει αρνηθεί.

 

Το Ισραήλ επισκέπτεται σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ενώ αύριο Παρασκευή αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς στην Ιορδανία.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ