22 Σεπτέμβριος, 2019 03:09

Breaking News

Προς σχηματισμό νέας ιταλικής κυβέρνησης τα 5 Αστέρια και οι Δημοκρατικοί

Προς σχηματισμό νέας ιταλικής κυβέρνησης τα 5 Αστέρια και οι Δημοκρατικοί

Το Κίνημα 5 Αστέρων (M5S) και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) παρουσίασαν τελικά κοινό πολιτικό πρόγραμμα το οποίο θα χρησιμεύσει ως βάση για νέα κυβέρνηση συνασπισμού.Μάλιστα, έθεσαν στην κορυφή της ατζέντας τους «ασφαλή δημοσιονομικά» προϋπολογισμό για το 2020 με προτεραιότητα την ανάπτυξη, στέλνοντας «μήνυμα καλής θέλησης» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο πρόγραμμα 21 σημείων που δόθηκε στη δημοσιότητα τα δύο κόμματα υπογραμμίζουν το ζήτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης και υπόσχονται να εισαγάγουν κατώτερο μισθό, να αποφύγουν τη σχεδιαζόμενη αύξηση του ΦΠΑ και να αυξήσουν τις δαπάνες για την εκπαίδευση, την έρευνα και την πρόνοια. Το πρόγραμμα καλεί επίσης για την επιβολή διαδικτυακού φόρου στις πολυεθνικές και τη δημιουργία δημόσιας τράπεζας η οποία θα βοηθήσει στην προώθηση της ανάπτυξης στον νότο.

Τα δύο κόμματα, παραδοσιακοί αντίπαλοι, συμφώνησαν να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση για να αποφύγουν τις πρόωρες εκλογές μετά την κατάρρευση, τον περασμένο μήνα, της προηγούμενης κυβέρνησης που περιλάμβανε το M5S και την ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι.

Οι υποστηρικτές του M5S διεξάγουν ψηφοφορία στο διαδίκτυο για το αν θα πρέπει να υποστηριχθεί ο προτεινόμενος συνασπισμός και τα αποτελέσματά της αναμένονται σήμερα. Τα δυο κόμματα έδωσαν στη δημοσιότητα πρόγραμμα 21 σημείων για τη σχεδιαζόμενη κυβέρνηση.

«Είναι μια πολύ ευαίσθητη στιγμή για τη χώρα. Πρέπει να την αντιμετωπίσουμε επικεντρώνοντας στα συμφέροντα και τις ανάγκες των πολιτών, της κοινότητας που σχηματίζουμε όλοι μαζί», αναφέρει σήμερα σε μπλογκ το M5S και καλεί τους υποστηρικτές του να στηρίξουν τη συμφωνία για τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Η Ιταλία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως αναλογία του ΑΕΠ της και η συμφωνία καλούσε σε μεγαλύτερη ευελιξία έναντι των Βρυξελλών ώστε να ξεπερασθεί η «υπερβολική αυστηρότητα» των υφιστάμενων δημοσιονομικών κανόνων.

Δεύτερη θητεία για τον Τζιουζέπε Κόντε

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε που υπέβαλε την παραίτηση του λόγω κατάρρευσης του «κίτρινο-πράσινου» συνασπισμού, αναμένεται να παραμείνει πρωθυπουργός για δεύτερη θητεία αυτή τη φορά με τον «κίτρινο-κόκκινο» συνασπισμό συμφωνήθηκε καταρχήν από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, τους Δημοκρατικούς.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Σχετική είδηση: Πολιτικές διαβουλεύσεις στην Ιταλία για νέα κυβέρνηση ή εκλογές (video)

www.ert.gr

Related posts