Πρεμιέρα σχολικής χρονιάς: Τι είπαν στο Πρώτο ο Γ.Γ. του υπ. Παιδείας και οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών για συγχωνεύσεις τμημάτων και κινητά στην τσάντα (audio)  

by admin
1 views

«Δεν πρόκειται για συγχωνεύσεις. Η διαδικασία είναι μια διαδικασία εξορθολογισμού και εφαρμογής του πλαισίου. Ένα τμήμα με 11 μαθητές, όταν στο διπλανό είναι άλλοι 11 μαθητές ή 12 και άλλοι 12, γιατί θα πρέπει να λειτουργήσει με 12 μαθητές; Όταν η πρόβλεψη στη νομοθεσία η οποία δεν είναι τώρα, δεν αλλάξαμε κάτι στο πλαίσιο, είναι διαχρονικό, είναι εδώ και πολλά χρόνια που εφαρμόζεται ο κατώτερος αριθμός μαθητών 15 στο τμήμα όταν το σχολείο βρίσκεται στο αστικό κέντρο ειδικά. Αυτό λοιπόν είναι το οποίο ζητήθηκε». Την παραπάνω διευκρίνιση έκανε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής Υπουργείου Παιδείας Ιωάννης Κατσαρός, απαντώντας στις αντιδράσεις γονέων και εκπαιδευτικών, που εκφράζονται με κινητοποιήσεις για το ζήτημα του αριθμού των μαθητών στα σχολικά τμήματα.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, εξήγησε πως «ζητήθηκε όπου υπάρχει αυτή η δυνατότητα να μπουν και να διαμορφώσουν μεγαλύτερες τάξεις, έτσι ώστε να υπάρχει και η κοινωνική δυναμική» ενώ επεσήμανε πως η λογική που υπάρχει και λέει ότι όσο μικρότερος αριθμός τόσο καλύτερο το μάθημα δεν είναι δεδομένη και δεν την επιβεβαιώνουν οι έρευνες.
«Είναι εξαιρετικά μικρός ο αριθμός» των τμημάτων που συνεπτύχθησαν, επισήμανε, λέγοντας συγκεκριμένα πως αφορά 1500 τμήματα στο σύνολο των 75.000 τμημάτων.  
«Δεν πρόκειται περί συγχωνεύσεων σχολικών τμημάτων. Πρόκειται για μια διαδικασία όπου τηρήθηκε ακριβώς το προβλεπόμενο, ότι ο μέσος αριθμός μαθητών στα σχολεία μας και στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια δεν ξεπερνάει τους 20 μαθητές. Αυτό έχοντας βγάλει έξω από την εξίσωση και τα τμήματα τα ολιγομελή όπως λέμε ή τα ολιγοθέσια, τα οποία δεν τα υπολογίζουμε. Παρόλα αυτά σας λέω ο μέσος αριθμός μαθητών είναι στα είκοσι. Δεν υπάρχουν τμήματα και δεν πρέπει να υπάρχουν τμήματα με πάνω από 27 μαθητές για το Γυμνάσιο και τις δύο πρώτες τάξεις του Λυκείου και πάνω από 25 μαθητές για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία. Δεν προβλέπεται. Προβλέπεται μία εξαίρεση της τάξης του 10% για εξαιρετικούς λόγους που θα πρέπει να δικαιολογηθούν απολύτως. (…) Δεν μπορεί ο καθένας αυθαιρέτως να πάει και να μεγαλώνει τα τμήματα. Θα πρέπει να μην υπάρχει καμία δυνατότητα να αξιοποιήσουμε κάτι άλλο. Αυτό που καταγράφεται και που πολλές φορές παρουσιάζεται έτσι, είναι μία, ας το πούμε λογιστική αποτύπωση στιγμιαία που γίνεται, όταν γίνονται μετεγγραφές μαθητών, όταν γίνονται οι μετακινήσεις, μπορεί κάποια στιγμή να εμφανιστεί μέσα στο σύστημα ένας αριθμός μαθητών μεγαλύτερος. Όμως γι’ αυτό είμαστε εδώ να δούμε πώς θα διευθετηθεί. Πάντοτε δίνονται κατευθύνσεις αν υπάρχει όμορο σχολείο να απευθυνθούν εκεί οι γονείς και να πάνε να εγγραφούν τα παιδιά τους σε μικρότερα τμήματα, ώστε να μην δημιουργηθεί το φαινόμενο αυτό. Έχουμε σχολικά συγκροτήματα και ίσα ίσα, μακάρι να μην είχαμε το πρόβλημα της μείωσης του μαθητικού δυναμικού. Υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα μείωσης μαθητικού δυναμικού και αυτό όπως καταλαβαίνετε δεν μας βάζει σε κανέναν προβληματισμό από τη στιγμή που δεν κλείνουν σχολεία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσαρός. Τα τμήματα που αυτή τη στιγμή αριθμούν 28 μαθητές, είναι σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα, στη διαδικασία της διευθέτησης.
«Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει πάνω από 25» διαβεβαίωσε ο κ. Κατσαρός ενώ ερωτηθείς πού οφείλεται η αναστάτωση αυτή φέτος, εφόσον είναι μια διαδικασία που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, ανέφερε «υπάρχει αναστάτωση διότι αυτό που έγινε ήταν ότι ζητήσαμε να υπάρξει μια ορθότερη αξιοποίηση του μαθητικού δυναμικού και του εκπαιδευτικού δυναμικού».

Με φειδώ το «εργαλείο» των αποβολών για τα κινητά έξω από την τσάντα

Σε σχέση με τη ρύθμιση που υποχρεώνει τους μαθητές να κρατούν στην τσάντα τα κινητά τους και τη δυνατότητα που δίνει στους εκπαιδευτικούς να επιβάλουν ποινές σε περίπτωση που δεν τηρείται το μέτρο, ο κ. Κατσαρός σημείωσε ότι οι εκπαιδευτικοί δεν θα σπεύσουν να επιβάλλουν αποβολές αλλά θα εξηγήσουν και θα βοηθήσουν τα παιδιά να κατανοήσουν ακριβώς τι δυσκολία φέρνει η ύπαρξη του κινητού μέσα στην τάξη και μέσα από τον διάλογο θα δοκιμάσουν και θα πείσουν.

«Πρέπει να σας πω ότι δεν περιμένουμε τη φετινή χρονιά. Έχουμε σχολεία μας τα οποία ήδη πολλά χρόνια τώρα και με τις προηγούμενες εγκυκλίους έχουν εφαρμόσει ένα πλαίσιο που δεν επιτρέπει το κινητό στο σχολείο και το πετυχαίνουν άριστα. Υπάρχει όμως και το πρόβλημα. Και για αυτό το λόγο και επειδή το είδαμε ότι συνδέεται άμεσα με το μπούλινγκ και συνδέεται άμεσα με τις μειωμένες επιδόσεις, δώσαμε και το εργαλείο αυτό στην περίπτωση που δεν θα μπορέσει να ευοδώσει ο διάλογος. Για αυτό το λόγο θα είδατε ακόμα και η πολιτική ηγεσία και ο υπουργός και ο πρωθυπουργός αναφέρθηκαν στο ότι σταδιακά και πείθοντας τους μαθητές θα πάμε. Η αποβολή θα έρθει σαν εργαλείο το οποίο με φειδώ θα αξιοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί για να βάλουν το πλαίσιο» συμπλήρωσε ο κ. Κατσαρός.
 

Στην ίδια εκπομπή, ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, Σπύρος Μαρίνης, έκανε λόγο για τέσσερα μεγάλα θέματα, «τεράστια για την ελληνική εκπαίδευση, στα οποία οφείλει να πάρει μέτρα το Υπουργείο Παιδείας».

«Δυστυχώς βλέπουμε μέτρα προς την αντίθετη κατεύθυνση. Το πρώτο που αντιμετωπίζουμε αυτές τις μέρες και όλο το καλοκαίρι είναι το θέμα των συγχωνεύσεων. Θέλουμε να γνωρίζετε ότι το παραδέχτηκε και η ίδια υφυπουργός ότι έχουμε 1.600 συγχωνεύσεις στα σχολεία. (…) Σε σύνολο περίπου 65.000 τα τμήματα. Βέβαια αυτά δεν μπορούμε να τα αντιμετωπίζουμε με έναν λογιστικό τρόπο. Δεν είναι φύλλα excel οι μαθητές μας, γιατί μπορεί να λέει το υπουργείο διάφορα. Εγώ ήμουν για παράδειγμα την προηγούμενη εβδομάδα στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Πυλαίας, όπου συμπτύσσεται, συγκεκριμένο παράδειγμα, μια τρίτη δημοτικού από τρία τμήματα σε δύο με 25 παιδιά στις τάξεις με παιδιά που έχουν διαγνώσεις. Έχουμε για παράδειγμα στην Κρήτη παιδιά που μεταφέρονται από το σχολείο τους, από το χωριό τους σε άλλο χωριό για να παρακολουθήσουν το μάθημα. Έχουμε παιδιά που στοιβάζονται σε πολλές περιοχές, σε ακατάλληλες αίθουσες, σε αίθουσες κοντέινερ, οι οποίες δεν τηρούν και τις νομοθετικές προβλέψεις. Και είναι πραγματικά εντυπωσιακό να θεωρούμε ότι ενώ υπάρχουν οι αίθουσες, υπάρχει το προσωπικό, το να συμπτύσσουμε τάξεις και να φτιάχνουμε 25άρια τμήματα αυτό γίνεται για παιδαγωγικούς λόγους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρίνης επισημαίνοντας ότι πέρα από την καθαρά παιδαγωγική διαδικασία πρόκειται και για θέματα ασφάλειας της σχολικής κοινότητας, εκτός νομοθεσίας.
Ειδικά σε ό,τι αφορά στον ανώτατο αριθμό των 25 μαθητών ανά τμήμα στα δημοτικά, ο κ. Μαρίνης σημείωσε ότι πρόκειται για νομοθετική ρύθμιση που αύξησε τον αριθμό μαθητών από 22 σε 25 μέσα στην πανδημία.

«Εμείς διεκδικούμε να είναι λιγότερα τα παιδιά στις τάξεις για παιδαγωγικούς λόγους, για να μπορούμε να έχουμε τη ματιά μας στο σύνολο των μαθητών» τόνισε.  
Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, συμπαρατάχθηκε με τον κ. Μαρίνη, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν είναι ευωχία και μεγάλη επιτυχία από το Υπουργείο Παιδείας να ξεκινάμε με δημοτικά 25 παιδιά, με γυμνάσια, Λύκεια και πάλι 27 και 28 παιδιά. Εκεί πρέπει να φτάσουμε; Αυτό πρέπει να είναι το μέλλον της ελληνικής παιδείας;».

«Δεν είναι ιδανικό δηλαδή να ξεκινήσουμε μια σχολική χρονιά με τα όρια του 25, 27 και 28. Το δεύτερο και σημαντικότερο, ότι καταργήθηκαν τμήματα επειδή το καλοκαίρι δόθηκε εντολή να μην συναριθμιστούν, μιλάμε τώρα για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια και τα ΕΠΑΛ, οι μαθητές οι οποίοι ήταν μετεξεταστέοι και οι τυχόν νέες εγγραφές. Όταν λοιπόν εγώ έχω 100 μαθητές κανονικούς και έχω 17 παιδιά που θα δώσουν εξετάσεις τον Σεπτέμβριο και λογικά σχεδόν όλα θα περάσουν την τάξη και άλλους 4, 5 που μου έχουν δηλώσει ότι θα εγγραφούν την 1η Σεπτεμβρίου, σημαίνει ότι υπάρχει ένα κενό 20-22 παιδιών. Με τα 100 παιδιά φτιάχνω 4 τμήματα. Με τα 120 και 125 πόσα τμήματα φτιάχνω; Σημαίνει λοιπόν ότι αναγκαστικά θα πρέπει αυτά τα παιδιά να τα διώξω, να τους πω πηγαίνετε όπου βρείτε, δηλαδή να γίνουμε σαν το ΕΣΥ» προσέθεσε.

Σε σχέση με τη διάταξη που απαγορεύει την εμφανή κατοχή και χρήση κινητού εντός του σχολικού χώρου, ο κ. Τσούχλος σημειώνοντας πως υπάρχει νομοθεσία ήδη από το 2006 επί υπουργίας της αείμνηστης Μαριέττας Γιαννάκου και μάλιστα η νομολογία αυτή επαναλήφθηκε και από άλλους υπουργούς με διατάξεις και ανακοινώσεις, δεν εφαρμόστηκε επί της ουσίας καθολικά.
«Σε άλλα σχολεία εφαρμοζόταν περισσότερο λιγότερο, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι πανελλαδικά υπήρχε κοινή γραμμή. Και δεύτερον, ότι δυστυχώς μέσα από το κινητό καταγράφονταν σκηνές βίας τα οποία μετά προβάλλονταν κιόλας. Κάθε μέρα είχαμε μία, δύο συμπλοκές. Και μετά είχαμε το μπούλινγκ και εναντίον των εκπαιδευτικών. Το κινητό είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τα παιδιά οποιαδήποτε άλλη στιγμή, αλλά μέσα στο σχολείο μας δεν χρειάζεται»  επισήμανε.

Την άλλη εβδομάδα τόσο η ΔΟΕ όσο και η ΟΛΜΕ θα συναντήσουν τον υπουργό Παιδείας και την πολιτική ηγεσία, σύμφωνα με τον κ. Τσούχλο, όπου θα θέσουν επί τάπητος, τόνισε και τα θέματα αυτά και άλλα, όπως το στεγαστικό, το θέμα των αξιολογήσεων, το θέμα των πειθαρχικών, το θέμα των μονιμοποιήσεων σε εκπαιδευτικούς που έχουν διοριστεί μετά το 2020 και το μισθολογικό. «Και τις εκδρομές βέβαια που πρέπει ο υπουργός να νομοθετήσει, γιατί αλλιώς το δηλώνουμε αυτό, η ΟΛΜΕ θα προτείνει στους συναδέλφους να μη συμμετέχουν πλέον στις σχολικές εκδρομές
» συμπλήρωσε ο κ. Τσούχλος.
Ολοκληρώνοντας, ο πρόεδρος της ΔΟΕ επισήμανε τα ζητήματα «των σχολικών υποδομών και το θέμα της επιβίωσης των εκπαιδευτικών». «Οι σκηνές με τους συναδέλφους, να μένουν σε αυτοκίνητα ή μέσα στα σχολικά κτίρια δεν είναι η εξαίρεση. Αυτό που εμείς ζητάμε και εμείς ως Ομοσπονδία έχουμε ένα πρόγραμμα το επόμενο διάστημα και γενικών συνελεύσεων και αγωνιστικών κινητοποιήσεων, είναι λύση στα μεγάλα προβλήματα της εκπαίδευσης και όχι στοχοποίηση του εκπαιδευτικού» είπε καταλήγοντας ο κ. Μαρίνης.

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ