20 Ιούλιος, 2019 17:07

Breaking News

Παναγία των Παρισίων: Η απεικονιστική τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάστασή της

Παναγία των Παρισίων: Η απεικονιστική τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάστασή της

Μια ημέρα μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων και η κινητοποίηση για την αποκατάσταση των ζημιών συνεχίζεται ενώ οι εκτιμήσεις για τον χρόνο που θα χρειαστεί για την αποκατάσταση του ναού, διίστανται. Οι νέες τεχνολογίες και συγκεκριμένα η απεικονιστική τεχνολογία, δίνει ελπίδες για την ταχύτερη και ακριβέστερη αποκατάσταση κτιρίων όπως είναι και ο καθεδρικός ναός της Νοτρ Νταμ.

Ο ιστορικός αρχιτέκτονας του αμερικανικού Πανεπιστημίου Vassar, Άντριου Τάλλον, ο οποίος απεβίωσε πριν από λίγους μήνες, σχεδίασε και πραγματοποίησε μια και μοναδική τρισδιάστατη απεικόνιση της Παναγίας των Παρισίων. Χάρη στο σχολαστικό έργο του, κάθε λεπτομέρεια και μυστηριώδης ένδειξη για την κατασκευή του κτιρίου του 13ου αιώνα, ψηφιοποιήθηκαν το 2015 με τη χρήση συσκευής απεικόνισης με λέιζερ. Αυτά τα ψηφιακά αρχεία άλλαξαν τον τρόπο που σκεφτόμαστε για το πώς χτίστηκε ο καθεδρικός ναός και θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρότυπο για το πώς θα μπορούσε να αποκατασταθεί.

Ο Αμερικανός καθηγητής διαπίστωσε πως οι απλοί σαρωτές λέιζερ δεν μπορούσαν να αποτυπώσουν το κτίριο κι έτσι αποφάσισε να δοκιμάσει μια άλλη λύση. Με κάθε σάρωση, λάμβανε από το ίδιο σημείο μία σφαιρική πανοραμική φωτογραφία την οποία χαρτογραφούσε στις κουκκίδες του λέιζερ της σάρωσης. Κάθε κουκκίδα έπαιρνε το χρώμα του εικονοστοιχείου (pixel) στην ακριβή της θέση στη φωτογραφία, με αποτέλεσμα οι πανοραμικές φωτογραφίες να είναι εξαιρετικά ακριβείς. Συνολικά, ο Τάλλον πραγματοποίησε σαρώσεις από περισσότερα από 50 σημεία μέσα και γύρω από τον καθεδρικό ναό, συγκεντρώνοντας ένα δισεκατομμύριο δεδομένα. Ο αρχιτέκτονας και επικεφαλής των έργων στη Νοτρ Νταμ, Φιλίπ Βιλνέβ θα ορίσει τον βαθμό και τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιηθούν τα δεδομένα του Τάλλον.

ΠΗΓΗ: Futurism

 

www.ert.gr

Related posts