Ο τοίχος των τροπαιούχων – www.ertsports.gr

by admin
4 views

 

Από το 1972 μέχρι σήμερα κάθε διοργάνωση, κάθε τελικός έχει γράψει τη δική του ιστορία. Αρχικά, ως Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και μετέπειτα ως Γιουρόπα Λιγκ. Αναμφίβολα η Σεβίλλη, αποτελεί την κυρίαρχο των τελευταίων χρόνων.

Από το 1955 έως το 1971 διεξαγόταν το κύπελλο Διεθνών Εκθέσεων, στο οποίο αρχικά συμμετείχαν ομάδες από πόλεις που διοργάνωναν διεθνείς εμπορικές εκθέσεις. Η επιτυχία του θεσμού είχε ως αποτέλεσμα να ενδιαφερθούν να συμμετάσχουν όλο και περισσότερα σωματεία, έτσι από το 1968 ορίστηκε να μετέχουν οι ομάδες που είχαν τερματίσει πίσω από την πρωταθλήτρια, ανεξάρτητα από την πόλη που προέρχονταν και το όνομα της διοργάνωσης απλοποιήθηκε σε κύπελλο Εκθέσεων.

Τελικά, το 1971 η UEFA αποφάσισε να αναλάβει την ευθύνη της διοργάνωσης δημιουργώντας το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Η πρώτη ομάδα που το κατέκτησε ήταν η Τότεναμ. Από την περίοδο 1999-2000 στη διοργάνωση ενσωματώθηκαν και οι κυπελλούχοι κάθε χώρας, έπειτα από την κατάργηση του κυπέλλου Κυπελλούχων.

Επίσης, ορίστηκε να μετέχουν στην πρώτη φάση του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ όσοι σύλλογοι αποκλείονταν από τον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ και στη φάση των 32 όσοι τερμάτιζαν στην τρίτη θέση των ομίλων της ίδιας διοργάνωσης. Μέχρι το 1997 η διοργάνωση διεξαγόταν με το σύστημα διπλών αγώνων νοκ άουτ και οι τελικοί ήταν διπλοί στις έδρες των δύο φιναλίστ. Από την περίοδο 1997-98 και εντεύθεν οι τελικοί είναι μονοί σε προκαθορισμένο γήπεδο. Επίσης, από το 2004 μέχρι το 2009 μετά τον πρώτο γύρο είχε καθιερωθεί μια φάση με οκτώ ομίλους των πέντε ομάδων, από τους οποίους προκρίνονταν οι τρεις.

Την περίοδο 2009-10 η διοργάνωση μετονομάστηκε σε ΟΥΕΦΑ Γιουρόπα Λιγκ και διεξάγεται σε 12 ομίλους από 4 ομάδες, οι οποίες δίνουν διπλούς αγώνες (και όχι μονούς, όπως γινόταν ως το 2009) μεταξύ τους. Καταργήθηκε επίσης το κύπελλο Ιντερτότο και στη διοργάνωση μετέχουν τρεις ομάδες από κάθε χώρα (δύο από το πρωτάθλημα και η κυπελλούχος), εκτός από όσες χώρες βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της κατάταξης της ΟΥΕΦΑ, που στέλνουν επιπλέον ομάδες και τις τρεις τελευταίες που στέλνουν μόνο την κυπελλούχο.

Περισσότερα Εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ