Ο ιστορικός Άλαν Λίχτμαν, που ονομάστηκε «Νοστράδαμος» των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, προέβλεψε ότι η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις θα κερδίσει τον Λευκό Οίκο στις εκλογές του Νοεμβρίου.
Ο Λίχτμαν, ο οποίος βασίζεται σε ένα σύνολο τυπικών κριτηρίων, έχει προβλέψει σωστά το αποτέλεσμα κάθε εκλογής στις ΗΠΑ από το 1984, εκτός από το 2000, όταν ο Αλ Γκορ έχασε από τον Τζορτζ Μπους σε εξαιρετικά κοντινές εκλογές, αναφέρει ο Guardian.
Έχοντας προειδοποιήσει προηγουμένως τους Δημοκρατικούς για τους κινδύνους να αποκλείσει τον Τζο Μπάιντεν από την κούρσα, ο Λίχτμαν εξακολουθεί να προβλέπει ότι η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, η οποία έγινε υποψήφια του κόμματος μετά την αποχώρηση του προέδρου τον Ιούλιο, θα εκλεγεί.
Την πρόβλεψη έκανε σε ένα βίντεο για τους New York Times. Λέει ότι η Χάρις βρίσκεται σε καλό δρόμο για να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ, παρόλο που οι Δημοκρατικοί έχουν ουσιαστικά εγκαταλείψει το πολύτιμο κλειδί για την προεδρική θητεία, ένα από τα 13 κριτήρια που χρησιμοποιεί ο ιστορικός για να καθορίσει το πιθανό αποτέλεσμα. «Η Καμάλα Χάρις θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών — τουλάχιστον αυτή είναι η πρόβλεψή μου για το αποτέλεσμα αυτού του αγώνα», λέει ο Λίχτμαν, 77 ετών, στο τέλος ενός ασυνήθιστου επτάλεπτου βίντεο που τον δείχνει να τρέχει με αθλητική φόρμα εναντίον άλλων παλαιότερων αγωνιζόμενων σε έναν προκριματικό αγώνα για τους Εθνικούς Ολυμπιακούς Αγώνες ηλικιωμένων 2025, «αλλά το αποτέλεσμα εξαρτάται από εσάς. Βγείτε λοιπόν και ψηφίστε», προσθέτει ο «Νοστράδαμος».
Οι προβλέψεις του Λίχτμαν βασίζονται σε ένα σύνολο προτάσεων σωστού/λάθους και δεν λαμβάνουν υπόψη τις τάσεις των δημοσκοπήσεων. Ο Λίχτμαν είχε προηγουμένως εναντιωθεί σθεναρά στην αντικατάσταση του Μπάιντεν στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών μετά την καταστροφική του απόδοση στο ντιμπέιτ του Ιουνίου κατά του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και απέρριψε την εγκυρότητα των δημοσκοπήσεων που έδειχναν ότι έπληξε την ικανότητα του Μπάιντεν να κερδίσει την προεδρική κούρσα. Ωστόσο, από τα 13 κριτήρια που χρησιμοποιεί, βρήκε οκτώ ευνοϊκές για την Κ. Χάρις – η οποία είπε ότι επωφελήθηκε από την κατάρρευση της ανεξάρτητης εκστρατείας του Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, θετικούς βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους οικονομικούς δείκτες, σημαντική νομοθεσία που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση Μπάιντεν και η απουσία κοινωνικών αναταραχών ή σκανδάλων που σχετίζονται με τον Λευκό Οίκο.
Ευνοήθηκε επίσης επειδή δεν χρειάστηκε να περάσει από μια μάχη για την υποψηφιότητα του κόμματος για να διαδεχθεί τον Μπάιντεν, καθώς άλλοι προτεινόμενοι υποψήφιοι τάχθηκαν γρήγορα να την υποστηρίξουν ενόψει του Εθνικού Συνεδρίου των Δημοκρατικών τον περασμένο μήνα. Ακόμα κι αν δύο ακόμη αναπάντητα κριτήρια σχετικά με τις επιτυχίες ή τις αποτυχίες της εξωτερικής πολιτικής πέσουν υπέρ του Τραμπ, δεν θα ήταν αρκετά για να κερδίσει ο πρώην πρόεδρος τις εκλογές, σύμφωνα με τη φόρμουλα που χρησιμοποίησε ο Λίχτμαν.
Ο ιστορικός προέβλεψε με ακρίβεια τον απρόσμενο θρίαμβο του Τραμπ στις εκλογές του 2016 έναντι της Χίλαρι Κλίντον, τη στιγμή που οι περισσότερες δημοσκοπήσεις έδειχναν το αντίθετο αποτέλεσμα. Επίσης, σωστά προέβλεψε ότι ο Τραμπ θα παραπεμφθεί κατά τη διάρκεια της προεδρίας του – την οποία έχει κάνει, δύο φορές. Καθηγητής ιστορίας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο, ο Λίχτμαν προέβλεψε τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ το 1984 και ισχυρίζεται ότι τα είχε προβλέψει με ακρίβεια όλα, με μια εξαίρεση – την αμφισβητούμενη νίκη του Τζορτζ Μπους επί του Αλ Γκορ το 2000, η οποία αποφασίστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ που έκρινε υπέρ του Μπους μετά από εβδομάδες νομικής διαμάχης για αμφισβητούμενα ψηφοδέλτια.
Ο Λίχτμαν υποστηρίζει ότι αυτό το επιχείρημα ήταν αδικαιολόγητο, επειδή χιλιάδες άκυρα ψηφοδέλτια ψηφίστηκαν από ψηφοφόρους που προσπάθησαν με καλή πίστη να υποστηρίξουν τον Gore, τότε αντιπρόεδρο και υποψήφιο των Δημοκρατικών, αλλά ακύρωσαν κατά λάθος τα ψηφοδέλτιά τους.
Πηγή: Digi24.ro
Επιμέλεια – Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος