Ο Μπάιντεν δηλώνει ότι αισθάνεται «κουρασμένος»

Τι αποκαλύπτει νέο βιβλίο για τον γηραιότερο πρόεδρο των ΗΠΑ

by onvolos
0 views

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν παραδέχτηκε ότι ένιωθε κουρασμένος εν μέσω ανησυχιών για την ηλικία του, σύμφωνα με ένα νέο βίβλιο που αναμένεται να εκδοθεί την ερχόμενη βδομάδα.

Εν μέσω αδυσώπητης συζήτησης για το αν στα 80 του ο Τζο Μπάιντεν είναι πολύ μεγάλος για να παραμένει πρόεδρος ή για να ολοκληρώσει μια αποτελεσματική δεύτερη θητεία, ένα πολυαναμενόμενο βιβλίο για την πορεία του στον Λευκό Οίκο αναφέρει ότι ο Μπάιντεν έχει παραδεχτεί κατ’ ιδίαν ότι αισθάνεται «κουρασμένος», ενώ περιγράφει την τεράστια πολιτική του εμπειρία ως ζωτικό πλεονέκτημα.

Τα τρία τέταρτα των Αμερικανών λένε ότι ο Μπάιντεν είναι πολύ μεγάλος για δεύτερη θητεία, σύμφωνα με δημοσκόπηση

«Η προχωρημένη ηλικία του ήταν ένα εμπόδιο, που του στερούσε την ενέργεια να ρίξει μια ισχυρή δημόσια παρουσία ή την ικανότητα να ξορκίσει εύκολα ένα όνομα», γράφει ο Φράνκλιν Φόερ στο βιβλίο του «The Last Politician: Inside Joe Biden’s White House and the Struggle for America’s Future» (Ο τελευταίος πολιτικός: Στον Λευκό Οίκο του Τζο Μπάιντεν και ο αγώνας για το μέλλον της Αμερικής). Ο Guardian αναφέρει ότι απέκτησε ένα αντίγραφο.
Ο Μπάιντεν παραδέχεται ότι είναι κουρασμένος

«Ήταν εντυπωσιακό το γεγονός ότι έκανε τόσο λίγες πρωινές συναντήσεις ή προήδρευε σε τόσο λίγες δημόσιες εκδηλώσεις πριν από τις 10 το πρωί. Η δημόσια εικόνα του αντανακλούσε τη σωματική παρακμή και την αμβλύτητα του χρόνου στις πνευματικές ικανότητες, στις οποίες κανένα χάπι ή πρόγραμμα άσκησης δεν μπορεί να αντισταθεί».

«Ιδιαιτέρως, κατά καιρούς παραδεχόταν ότι αισθανόταν κουρασμένος», επισημαίνει ο Φόερ.

Ο Φόερ δεν αναφέρει κάποια πηγή για τις αναφερόμενες ιδιωτικές δηλώσεις του Μπάιντεν, αλλά το βιβλίο του, σύμφωνα με τον εκδότη του, Penguin Random House, βασίζεται σε «απαράμιλλη πρόσβαση στον στενό εσωτερικό κύκλο των συμβούλων που περιβάλλουν τον Μπάιντεν εδώ και δεκαετίες».

Το βιβλίο The Last Politician θα κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα. Την Τρίτη, καθώς ο Atlantic δημοσίευσε ένα απόσπασμα σχετικά με την απόσυρση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, το Politico βλέπει αυστηρά μέτρα ασφαλείας γύρω από την κυκλοφορία και ανησυχία στον Λευκό Οίκο.

Η ηλικία του Μπάιντεν αποτελεί σταθερό θέμα στα ΜΜΕ από τότε που ο πρώην γερουσιαστής και αντιπρόεδρος μπήκε στην κούρσα για να αντιμετωπίσει τον Ντόναλντ Τραμπ το 2020. Στα 77 του χρόνια, ο Μπάιντεν νίκησε πειστικά τον Τραμπ και έγινε ο γηραιότερος πρόεδρος που έχει εκλεγεί ποτέ. Αν ο Μπάιντεν κερδίσει μια δεύτερη θητεία του χρόνου και συμπληρώσει τέσσερα χρόνια στην εξουσία, θα είναι 86 ετών όταν αποχωρήσει.
Οι υποψήφιοι των Ρεπουμπλικανών για να αντιμετωπίσουν τον Μπάιντεν έχουν επικεντρωθεί αμείλικτα στην ηλικία του, με τους υποστηρικτές των ρεπουμπλικανών να συγκεντρώνουν σε αυτό τα πυρά τους, παρά το γεγονός ότι ο ξεκάθαρος επικρατέστερος υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, ο Τραμπ, είναι και ο ίδιος 77 ετών.
Πολύ μεγάλος για να επανεκλεγεί ο Μπάιντεν, λέει το 77% σε δημοσκόπηση

Αλλά οι δημόσιες δημοσκοπήσεις δείχνουν εδώ και καιρό ανησυχία για την ηλικία του Μπάιντεν μεταξύ των Δημοκρατικών ψηφοφόρων. Αυτή την εβδομάδα, το Associated Press και το Norc Center for Public Affairs έδειξαν ότι το 77% των ερωτηθέντων (89% των Ρεπουμπλικάνων και 69% των Δημοκρατικών) δήλωσαν ότι ο Μπάιντεν είναι πολύ μεγάλος για να είναι αποτελεσματικός σε περίπτωση επανεκλογής του.

Στην ίδια δημοσκόπηση, μόνο το 51% (και μόλις το 29% των Ρεπουμπλικάνων) δήλωσε ότι η ηλικία του Τραμπ θα αποτελούσε πρόβλημα εάν επέστρεφε στο Οβάλ Γραφείο.

Ο Φόερ, πρώην συντάκτης του New Republic, δεν αποφεύγει το θέμα. Τονίζει όμως πως η τεράστια πολιτική εμπειρία του Μπάιντεν, από τότε που κέρδισε την έδρα του στη Γερουσία των ΗΠΑ στο Ντέλαγουερ το 1972, προήδρευσε των επιτροπών δικαστικών και εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας και ήταν αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα από το 2009 έως το 2017, του έδωσε μοναδικά πλεονεκτήματα στον Λευκό Οίκο.
Ο Μπάιντεν έγινε η «πατρική φιγούρα της Δύσης»

Στο απόσπασμα στο οποίο αναφέρει την παραδοχή του Μπάιντεν ότι είναι κουρασμένος, εν τω μεταξύ, ο Φόερ επισημαίνει ότι η «πολεμική ηγεσία» του προέδρου, όσον αφορά την υποστήριξη της Ουκρανίας στον αγώνα της κατά του εισβάλλοντος ρωσικού στρατού, «αντλούσε από τα ξεπερασμένα ένστικτά του και τη στιβαρή αυτοπεποίθησή του».

Όσον αφορά την Ουκρανία, γράφει ο Φόερ «τα πλεονεκτήματα του να έχεις έναν ηλικιωμένο πρόεδρο ήταν εμφανή. Δεν ήταν απλώς ένας ηγέτης του συνασπισμού, ήταν η πατρική φιγούρα της Δύσης, τον οποίο οι ξένοι ηγέτες μπορούσαν να καλέσουν για συμβουλές και να αναζητήσουν τη διαβεβαίωση».

«Ήταν η ηρεμιστική του παρουσία και η στρατηγική του σαφήνεια που βοήθησαν να οδηγηθεί η συμμαχία σε μια τόσο επιθετική στάση, η οποία εμπόδισε τον αυταρχισμό στην πρώτη γραμμή».

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ