Ο κορονοϊός γίνεται ανθεκτικός στα αντιιικά φάρμακα, διαπιστώνουν δυο νέες μελέτες

by admin
2 views

Ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί τον Covid-19 γίνεται ανθεκτικός στις αντιικές θεραπείες, όπως διαπιστώνουν δυο νέες μελέτες. Τα αντιιικά φάρμακα νιρματρελβίρη (nirmatrelvir) και η ρεμδεσιβίρη (remdesivir) συνιστώνται για χρήση έναντι ήπιων έως μέτριων λοιμώξεων με SARS-CoV-2 σε άτομα υψηλού κινδύνου. Επειδή όμως είναι αντιιικά, ενδέχεται να μην είναι αποτελεσματικά στις μεταλλάξεις του ιού.

Στην πρώτη μελέτη που διεξήγαγε μια επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, συμμετείχαν 15 ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα οι οποίοι έλαβαν ρεμδεσιβίρη. Οι ερευνητές ανέλυσαν την αλληλουχία του DNA του ιού και διαπίστωσαν ότι ο ιός είχε αναπτύξει μειωμένη ευαισθησία τόσο στη ρεμδεσιβίρη όσο και στη νιρματρελβίρη. Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι η χορήγηση και των δύο αντιικών φαρμάκων εξουδετερώνει τον ιό.

Στη δεύτερη μελέτη, η ερευνητική ομάδα από τα Πανεπιστήμια Πίτσμπουργκ, Χάρβαρντ, Στάνφορντ και το Brigham and Women’s Hospital, συμμετείχαν 156 ασθενείς με COVID-19 που έλαβαν αντιιικά φάρμακα από το 2021 έως το 2023. Οι ερευνητές χώρισαν τους ασθενείς σε δύο ομάδες: αυτούς που είχαν λάβει τα αντιιικά φάρμακα και αυτούς που δεν είχαν λάβει. Ιοί με μεταλλάξεις ανθεκτικές στα αντιικά ήταν πιο πιθανό να βρεθούν σε ασθενείς που είχαν λάβει ένα από τα δύο φάρμακα. Η επίδραση ήταν πιο εμφανής στους ανοσοκατεσταλμένους και σε αυτούς που είχαν λάβει νιρματρελβίρη.

Η πρώτη μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Communications» και η δεύτερη στο «JAMA Network Open».

ΠΗΓΗ: Medicalxpress

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ