Ουκρανία: Τα ουκρανικά drones από χαρτόνι εμπλέκουν την Εσθονία στον πόλεμο

by onvolos
2 views

Τα ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη από χαρτόνι δεν πετούν σε μεγάλες αποστάσεις και το γεγονός αυτό εγείρει υποψίες ότι η επίθεση εναντίον του Πσκοφ, στη Ρωσία, εξαπολύθηκε από το έδαφος της Εσθονίας.

Στην περιοχή Bradley Square (σ.σ. ειρωνικά, όρος που υποδηλώνει τη μαζική καταστροφή δυτικών στρατιωτικών οχημάτων Bradley από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία) όπου βρίσκεται το Ρομποτίνε, οι Ουκρανοί προσπάθησαν να εντείνουν την επίθεσή τους προς τ’ ανατολικά στο χωριό Verbove.
Τρομακτικές απώλειες

Δυστυχώς, δεν προστάτευσαν επαρκώς τα πλευρά τους γύρω από το Ρομποτίνε, μ’ αποτέλεσμα η επίθεση προς το Verbove να εκτεθεί σε πλήγματα του ρωσικού πυροβολικού.
Οι Ουκρανοί έχασαν το μεγαλύτερο μέρος μιας ολόκληρης ταξιαρχίας (αν και δεν είναι ξεκάθαρο για ποιαν πρόκειται). Η προσπάθεια κατάληψης του Ρομποτίνε αποδείχθηκε ότι δεν ήταν και τόσο καλή ιδέα για την Ουκρανία, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του χωριού έχει ισοπεδωθεί και επίσης βρίσκεται εκτεθειμένο στο ρωσικό πυροβολικό.

Η κίνηση προς τα ανατολικά είναι πολύ σημαντική εάν θέλει το Κίεβο να διασπάσει τις δυνάμεις της Ρωσίας και να προχωρήσει προς τη Μελιτόπολη. Αυτό τώρα τίθεται υπό μεγάλη αμφισβήτηση και μπορεί να υποδηλώνει μια σημαντική αποτυχία στο τελευταίο μέρος της ουκρανικής αντεπίθεσης.

Το αποτέλεσμα παραμένει ακόμη αμφίβολο, αλλά η αισιόδοξη αναφορά της Wall Street Journal για την παραβίαση της ρωσικής αμυντικής γραμμής φαίνεται πλέον υπερβολική, γράφει σε ανάλυσή του ο Stephen Bryen.
Οι επιθέσεις με drones

Επιπλέον, η Ουκρανία συνεχίζει τις επιθέσεις με drone στο ρωσικό έδαφος. Ενα μη επανδρωμένο αεροσκάφος της στόχευσε τη ρωσική πόλη Κουρτσάτοφ, βιομηχανικό κόμβο κοντά στον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ.
Η πόλη βρίσκεται στην περιφέρεια Κουρσκ, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία. Ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και πήρε τ’ όνομά της από τον φυσικό Ιγκορ Κουρτσάτοφ, γνωστό ως πατέρα της σοβιετικής ατομικής βόμβας. Το πυρηνικό εργοστάσιο του Κουρσκ βρίσκεται περίπου 4 χιλιόμετρα (2,4 μίλια) από το Κουρτσάτοφ.
Απ΄ό,τι φαίνεται μόνο ένα drone πέρασε και έπληξε κτίριο κατοικιών.
Στο μεταξύ, οι Ουκρανοί ισχυρίζονται ότι χρησιμοποίησαν αυστραλιανά μη επανδρωμένα αεροσκάφη «από χαρτόνι» στην επίθεση στο Πσκοφ, κοντά στα σύνορα της Εσθονίας (μέλος του ΝΑΤΟ).

Υπάρχει διαμάχη για το πώς έφτασαν στην αεροπορική βάση εκεί, η οποία απέχει περισσότερα από 500 μίλια (800 χιλιόμετρα) από το ουκρανικό έδαφος.
Η εμπλοκή της Εσθονίας

Η Ουκρανία λέει τώρα ότι εκτοξεύτηκαν από το εσωτερικό της Ρωσίας. Ωστόσο, η επίθεση αφορούσε τουλάχιστον 10 drones, κάτι που υποδεικνύει ότι το σημείο εκκίνησης μπορεί να βρισκόταν στην Εσθονία.

Οι Ρώσοι δεν έχουν καταλήξει δημόσια σε συμπεράσματα για την πορεία πτήσης τους. Το drone από χαρτόνι έχει ελάχιστο αποτύπωμα στα ραντάρ.

Οι Ουκρανοί ισχυρίζονται ότι με αυτό χτύπησαν στο Πσκοφ. Ωστόσο, το μη επανδρωμένο από χαρτόνι Sypaq (επίσημα Sypaq Corvo – Precision Payload Delivery System – PPDS) έχει εμβέλεια μόνο 75 μίλια, πράγμα που σημαίνει ότι αν αυτό χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση, θα έπρεπε να εκτοξευθεί από σχετικά κοντινή απόσταση.

Τα σύνορα της Εσθονίας απέχουν 38,1 μίλια (61,3 χλμ.) από το Πσκοφ, εντός της εμβέλειας του drone από χαρτόνι. Αυτό δεν φαίνεται να έχει κάμερα και πιθανότατα καθοδηγείται από GPS. Ζυγίζει 5,3 λίβρες (2,4 κιλά) άδειο, φέρεται να μπορεί να μεταφέρει φορτίο έως και 6,6 λιβρών (3 κιλών) περισσότερο από το βάρος του και τροφοδοτείται από μπαταρία.
Οι Ουκρανοί είπαν ότι τα ίδια μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν εναντίον του αεροδρομίου του Κουρσκ στις 27 Αυγούστου, δύο ημέρες πριν την επίθεση στο Πσκοφ. Το Κουρσκ βρίσκεται κοντά στα ουκρανικά σύνορα.
Το μέτωπο του Κουπιάνσκ
Ο Πούτιν πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός, αν οι στρατηγοί του επιμείνουν ότι η επίθεση προήλθε από την Εσθονία, καθώς αυτό θα την καθιστούσε συνένοχο. Το τι μπορεί να κάνει η Ρωσία εναντίον της είναι άγνωστο.

Από την άλλη, οι Ρώσοι έχουν επιβραδύνει τις επιχειρήσεις τους στην περιοχή του Κουπιάνσκ και έχουν σταματήσει μια σειρά από ουκρανικές αντεπιθέσεις. Δεν φαίνεται τώρα ότι η επίθεση εκεί προχωρά, παρά μόνο στην περιφέρεια.

Υπάρχουν αναφορές ότι η Ουκρανία θα επιχειρήσει μια μεγάλη επιστράτευση αυτόν τον μήνα. Πιθανόν να γίνει μπούμερανγκ για τον Ζελένσκι, καθώς σε αυτούς που θα στρατολογηθούν περιλαμβάνονται φοιτητές, εργάτες εργοστασίων και υπερήλικες. Η Ρωσία, μέχρι στιγμής, δεν έχει ανακοινώσει επιπλέον επιστράτευση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ