Οι μορμόνοι έκρυψαν σε hedge fund θησαυρό 150 δισ. δολαρίων

by onvolos
4 views

Σκάνδαλο φοροδιαφυγής αποκαλύφθηκε στις ΗΠΑ από κάποιον μορμόνο χρηματιστή, ο οποίος το 2009 εγκατέλειψε τη Γουόλ Στριτ και ανέλαβε τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της Εκκλησίας των μορμόνων, στο Σολτ Λέικ Σίτι.
Αυτός κατήγγειλε ότι η εν λόγω προτεσταντική αίρεση της Γιούτα διέθετε hedge fund αξίας μεγαλύτερης των 100 δισ. δολαρίων, το οποίο το εμφάνιζε ως φιλανθρωπική εταιρεία απαλλαγμένη από την υποχρέωση καταβολής φόρου.
Τις καταγγελίες του ο Ντέιβιντ Νίλσεν τις έκανε στο CBS. Επενδυτικό ταμείο, λοιπόν, και όχι φιλανθρωπική εταιρεία ήταν το Ensign Peak Advisors, το οποίο αβγάτισε τα λεφτά του με τη μέθοδο της «μη κερδοσκοπικής εταιρείας».
Ο καταγγέλλων αποχώρησε από το μορμονικό περιβάλλον επειδή θεωρεί ότι η στάση τους συνιστά δόλια συμπεριφορά κατά της αμερικανικής εφορίας.
Με την ιστορία δεν ασχολήθηκε το ομοσπονδιακό κράτος, προφανώς διότι οι εφοριακοί δεν ήθελαν να ρισκάρουν την κατηγορία ότι παραβιάζουν τις θρησκευτικές ελευθερίες, έγραψε η Corriere della Sera. Ωστόσο, ενεπλάκη η άτεγκτη και ατρόμητη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, δηλαδή η εποπτεύουσα τις αγορές χρήματος αμερικανική αρχή. Και ανακάλυψε ότι το 2019 η Εκκλησία των μορμόνων είχε δημιουργήσει 13 εταιρείες-κελύφη, «φούσκες» δηλαδή, πίσω από τις οποίες κρυβόταν σημαντικό μέρος των επενδεδυμένων περιουσιακών στοιχείων της: 32 δισ. δολάρια σε μετοχές.
Η «λυπητερή» που πήγε στο Σολτ Λέικ Σίτι αφορούσε πρόστιμο 5 εκατ. δολαρίων, όμως η διοίκηση της αίρεσης έριξε στους δικηγόρους της την ευθύνη για την καταδίκη από την Επιτροπή.
Δήλωσε, κιόλας, ότι ο Νίλσεν κατηγορεί την αίρεση αβάσιμα, «χωρίς να έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης». Ωστόσο, οι μορμόνοι επιτελικοί αρνήθηκαν να δώσουν στοιχεία για τα περιουσιακά στοιχεία της Εκκλησίας τους.
Ενας ρεπόρτερ υπενθύμισε στον μορμόνο επίσκοπο ότι γίνεται λόγος για θησαυρό 150 δισ. δολαρίων. Και εκείνος, απαθέστατος, του απάντησε ως εξής: «Πρόκειται για νούμερο που έχει σημειωθεί». Δεν εξήγησε όμως πώς χρησιμοποιείται αυτός ο πακτωλός.
Είπε μόνο ότι εγγυάται για την επιβίωση της Εκκλησίας των μορμόνων σε περιπτώσεις φυσικών ή οικονομικών καταστροφών.
Το σημείωμα της ιταλικής εφημερίδας θύμισε ότι και το Βατικανό έχει τον «θησαυρό» του για την εγγύηση λειτουργίας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ωστόσο οι μορμόνοι κληρικοί έχουν επιβάλει και ένα χαράτσι στο ποίμνιό τους: απαιτούν από όλους τους πιστούς της αίρεσης την καταβολή στην Εκκλησία των μορμόνων τού 10% του εισοδήματός τους.
«Πρόκειται για τη μορμονική δεκάτη, η οποία προορίζεται να διαδώσει το έργο του μορμονικού Θεού στον κόσμο. Ο Θεός ευλογεί όποιον πληρώνει τη δεκάτη»…
Πηγή: Protagon.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ