ΟΗΕ – Γάζα: ΄Εντονες αντιδράσεις λόγω του νέου αμερικανικού βέτο σε σχέδιο κατάπαυσης πυρός

by admin
4 views
Χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Ράφα θα τη μετέτρεπε σε απέραντο νεκροταφείο, επιτείνοντας τον κίνδυνο λιμού και μολυσματικών ασθενειών, προειδοποιούν ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη διανομή βοήθειας στη βόρεια Γάζα εξαιτίας του χάους και της βίας που επικρατούν στην περιοχή. Για θανατική καταδίκη του παλαιστινιακού λαού κάνει λόγο η Χαμάς.

Παρά τις προειδοποιήσεις των ακτιβιστών για ανθρωπιστική καταστροφή, οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν για τρίτη φορά βέτο σε σχέδιο ψηφίσματος για άμεση κατάπαυση του πυρός, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Η Ουάσινγκτον κατέθεσε δική της πρόταση για προσωρινή εκεχειρία.

Το κείμενο των ΗΠΑ μπορεί και πρέπει να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας, ώστε να μπορέσουμε να  έχουμε προσωρινή εκεχειρία, το συντομότερο δυνατό, που θα βασίζεται στην απελευθέρωση όλων των ομήρων, τόνισε η πρέσβειρα Λίντα Τόμας.

Αντίθετα ο παλαιστίνιος πρεσβευτής, Ριάντ Μανσούρ δήλωσε ότι «το μήνυμα που δίνεται σήμερα στο Ισραήλ με αυτό το βέτο είναι ότι μπορεί να συνεχίσει να μένει ατιμώρητο για τις δολοφονίες που διαπράττει».

Κι ενώ σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου σπεύδει στη Μέση Ανατολή, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με το Κατάρ και την Αίγυπτο για συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διαμηνύει ότι δεν θα υποχωρήσει εάν δεν εκπληρώσει όλους τους στόχους του.

«Θέλουμε πραγματικά να πετύχουμε μία ακόμη απελευθέρωση των ομήρων και είμαστε διατεθειμένοι να προσπαθήσουμε πολύ γι’ αυτό, αλλά δεν είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε οποιοδήποτε τίμημα», τόνισε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Για τουλάχιστον δύο νεκρούς από πλήγμα με ισραηλινούς πυραύλους σε συγκρότημα κατοικιών στη Δαμασκό, κάνουν λόγο συριακές πηγές, την ώρα που το Ισραήλ έχει εντείνει τις επιθέσεις κατά φιλο-ιρανικών δυνάμεων στη περιοχή.
 

Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ