ΟΑΚΑ: Έχασαν τις οδηγίες συντήρησης που είχε αφήσει ο Καλατράβα

by onvolos
2 views

Την ώρα που τα ερωτήματα για τα προβλήματα στατικότητας στα στέγαστρα του ΟΑΚΑ εξακολουθούν να πλανώνται και είναι σε εξέλιξη έρευνα από την εισαγγελία, νέες αποκαλύψεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

 

Σημειώνεται ότι έχει μπει λουκέτο στο ΟΑΚΑ –ο καθηγητής Καρύδης συνιστά να μείνει κλειστό για έναν χρόνο- ενώ το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας θα προχωρήσει και σε νέα τεχνική μελέτη για τη στατικότητα των στεγάστρων Καλατράβα.

 

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1 και το ρεπορτάζ του Τάσου Τέλλογλου, ο Καλατράβα είχε αφήσει στην Αθήνα ένα αναλυτικό εγχειρίδιο συντήρησης των στεγάστρων το οποίο όμως… χάθηκε!

 

Το 2005 ο γερμανικός οργανισμός Λούντβιχ είχε διαπιστώσει κακοτεχνίες στην αρχική κατασκευή χωρίς να τίθεται πάντως στατικό θέμα.

Στη συνέχεια υπογράφεται η σύμβαση συντήρησης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων με την Hochtief το 2006-2007, μία σύμβαση που εν μέρει μόνο υλοποιείται και από την οποία το ΟΑΚΑ απουσιάζει.

 

Το 2008 -2009 κάνει έλεγχο η εταιρεία Bung και τότε δίνονται αναλυτικές οδηγίες με την μορφή εγχειριδίου στο οποίο προβλέπεται συντήρηση δύο φορές το χρόνο, μία ένα εξάμηνο. Αυτές οι συντηρήσεις δεν γίνονται παρά μόνο το 2014, όταν εγρκίνεται ένα ποσό μερικών εκατομμυρίων για να αντιμετωπισθούν οι ζημιές στο περίφημο «Τείχος των Εθνών».

«Ήξεραν διαχρονικά ότι εκεί υπάρχει πρόβλημα»

 

Όταν το ΟΑΚΑ εντάσσεται στο Ταμείο Συνοχής και Ανθεκτικότητας απο την κυβέρνηση, το 2021 προβλέπονται συνολικές δαπάνες ύψους 53,8 εκατομμυρίων ευρώ με 22,3 εκατ. ευρώ να αφορούν στην συντήρηση και επισκευή της στέγης Καλατράβα, μία απόδειξη ότι το κράτος ήξερε διαχρονικά ότι εκεί υπάρχει πρόβλημα.

 

Το πρόβλημα που υπάρχει το βρήκαν οι Γερμανοί ειδικοί και εναερίτες που ήρθαν την άνοιξη, καθώς είχαμε χρήματα πλέον για να πληρωθούν.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ