Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για τα 20 F-35 που θα αγοράσει η Ελλάδα από τις ΗΠΑ

by onvolos
2 views

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την υπογραφή της σύμβασης προμήθειας των 20 F-35 από την Πολεμική Αεροπορία.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Άμυνας, οι αρμόδιες Αρχές των ΗΠΑ απέστειλαν σήμερα το απαραίτητο letter of acceptance, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει πενα περιθώριο 60 ημερών για να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία για τη σύμβαση.

Όπως είναι γνωστό, το συνολικό κόστος της προμήθειας προβλέπεται να φτάσει τα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ και οι πρώτες δύο παραλαβές αναμένονται το 2028, ενώ η ολοκλήρωση της διαδικασίας παραλαβής των 20 μαχητικών θα γίνει ως το 2035.

Η Ελλάδα έχει ήδη παραλάβει 18 Rafale (τα υπόλοιπα 6 αναμένονται εντός του 2024), παραλαμβάνει ήδη τα αναβαθμισμένα F-16 Viper, η παραλαβή των οποίων αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2027.

Ιδιαίτερα σημαντική όμως είναι η δωρεάν αμυντική βοήθεια προς την χώρα μας που παρέχεται μέσω της EDA (Excess Defense Articles) περί πλεονάζοντος υλικού.Το πακέτο αυτό περιλαμβάνει 4 φρεγάτες LCS, 2 μεταγωγικά αεροσκάφη C-130H ,10 κινητήρες για τα αεροσκάφη P3 ,τρία περιπολικά σκάφη 60 Brandley και οχήματα και φορτηγά.

H αμυντική αυτή βοήθεια ενισχύει σημαντικά και τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και καλύπτει άμεσες ανάγκες με το μικρότερο δυνατό τίμημα και κόστος. Οι εξελίξεις αυτές αποτελούν πάντως και αναγνώριση του σταθεροποιητικού ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή αλλά και της αξιοπιστίας ως συμμάχου σε μια περιοχή που οι αποσταθεροποιητικοί παράγοντες είναι πολλοί και οι κίνδυνοι ανάφλεξης ορατοί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ