Ξεκίνησε η κάθοδος αγροτών και τρακτέρ στην Αθήνα συνοδεία της ΕΛΑΣ -Πότε και ποιοι δρόμοι θα κλείσουν

by admin
3 views

Ξεκίνησαν από το Κάστρο Βοιωτίας τα τρακτέρ με κατεύθυνση προς την Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχουν το απόγευμα στο μεγάλο συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης.

Στο Κάστρο είχαν συγκεντρωθεί τα τρακτέρ από όλα τα μπλόκα της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας για να λάβουν μέρος στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που θα γίνει σήμερα το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας.

Η κάθοδος ξεκίνησε σε πανηγυρικό κλίμα, με σημαίες και κόρνες.

Σε συνεννόηση με την Αστυνομία, οι αγρότες κινούνται στη δεξιά λωρίδα, με αξιωματικούς της Τροχαίας να έχουν απλωθεί στην Εθνική Οδό διασφαλίζοντας την ασφαλή και ομαλή κάθοδο των τρακτέρ προς το λεκανοπέδιο. «Θα δώσουμε τον τόνο και την απαίτηση από την κυβέρνηση να λύσει τα προβλήματά μας», είπε ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.

Στην Αθήνα για το συλλαλητήριο αναμένονται περίπου 130 με 150 τρακτέρ και δεκάδες λεωφορεία με αγρότες-διαδηλωτές. Αγρότες αναμένεται να φθάσουν στην Αθήνα και με τα ιδιωτικά τους ΙΧ.

Στις 17:30 τα τρακτέρ αναμένεται να βρίσκονται στην πλατεία Ομονοίας και από εκεί στις 18:30 να πραγματοποιήσουν μηχανοκίνητη πορεία έως το Σύνταγμα.

Επιπλέον, αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι από όλη τη χώρα θα μεταβούν στην Αθήνα με δικά τους οχήματα αλλά και με λεωφορεία, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο μόνο για 60 λεωφορεία από τη Θεσσαλία και περί τις 5.000 συμμετοχές αγροτών.

Οι αγρότες από τη Δυτική Ελλάδα και από τα μπλόκα της Πελοποννήσου αναμένεται να συναντηθούν στην περιοχή των Μεγάρων, πριν κατευθυνθούν προς το κέντρο της πρωτεύουσας.

Στόχος του συλλαλητηρίου είναι, σύμφωνα με τους παραγωγούς, να αναδειχθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας και να δοθούν λύσεις στο αυξημένο κόστος παραγωγής των τελευταίων ετών.

Με αστυνομική συνοδεία η κάθοδος των τρακτέρ

Η κάθοδος των τρακτέρ από το Κάστρο Βοιωτίας όσο και από τα Μέγαρα Αττικής γίνεται με αστυνομική συνοδεία και σε απόλυτη συνεννόηση με την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Πού θα σταματήσουν τα πούλμαν των αγροτών

Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, προκειμένου να μην υπάρξει επιπλέον επιβάρυνση της κυκλοφορίας έχει προγραμματιστεί τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν αγρότες να σταθμεύσουν στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Λόγω των μέτρων αναμένεται να πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις και στα δρομολόγια και στις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (λεωφορεία, τρόλεϊ).

Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν στο κέντρο της Αθήνας, πώς θα κινηθούν τα τρακτέρ

Συγκεκριμένα, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ΕΛ.ΑΣ., θα εφαρμοστούν μετά τις 12 το μεσημέρι είναι οι εξής:

  • Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας κατά μήκος του δρομολογίου που θα ακολουθήσουν τα αγροτικά οχήματα: Λεωφόρος Αθηνών, Αχιλλέως, πλατεία Καραϊσκάκη. Θα κινηθούν αντίθετα στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, στην πλατεία Ομονοίας και στην οδό Πανεπιστημίου προκειμένου να φθάσουν στο Σύνταγμα. Θα υπάρξει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας πέριξ της πλατείας Ομονοίας.
  • Θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Αμαλίας, την οδό Πανεπιστημίου, τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και σε όλες τις κάθετες σε αυτές οδούς.
  • Η Βασιλίσσης Σοφίας θα διακοπεί από το ύψος της Βουλής και η κυκλοφορία στην κάθοδο θα γίνεται μέχρι και την οδό Σέκερη.
  • Τα οχήματα που θα κινούνται στην οδό Ακαδημίας θα κατευθύνονται μόνο προς την άνοδο της Βασιλίσσης Σοφίας.

Η κυρία Δημογλίδου, πάλι, από την πλευρά της είπε:

«Πολύ μετά τις 12:00 το μεσημέρι αναμένεται να ξεκινήσουν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με προσωρινές διακοπές κυκλοφορίας σε όλη τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι αγρότες, από τη λεωφόρο Κηφισού, Αθηνών και στη συνέχεια στην Αχιλλέως, Ομόνοια, μέχρι να φτάσουν στην Πανεπιστημίου όπου θα σταθμεύσουν οι αγρότες, έως φυσικά και τη λεωφόρο Αμαλίας στο Σύνταγμα, όπου θα είναι και τα τελευταία γεωργικά μηχανήματα. Εκεί θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα και η συγκέντρωση διαμαρτυρίας».

τη συνέχεια, βέβαια, η κυκλοφορία πέριξ της πλατείας Ομονοίας και στη διαδρομή που έχουν ακολουθήσει μέχρι εκείνη τη στιγμή οι αγρότες θα δοθεί στην κυκλοφορία κανονικά. Εκτός κι αν υπάρχει κάποια έκτακτη ανάγκη και πρέπει κάποιος δρόμος για κάποια λεπτά να ξανακλείσει, σημείωσε.

Το μετρό ΔΕΝ θα κλείσει.

Οσον αφορά τις ρυθμίσεις αύριο, καθώς τα τρακτέρ θα διανυκτερεύσουν στο κέντρο της πόλης και θα αποχωρήσουν αύριο, θα υπάρχει και πάλι έντονη παρουσία της Τροχαίας, ώστε να διευκολύνει όντως την κίνηση των πολιτών αλλά και των ίδιων των αγροτών, οι οποίοι φυσικά θα συνοδευτούν και στην αποχώρησή τους από το Λεκανοπέδιο. Από τις πρωινές ώρες αναμένεται να ξεκινήσει αυτή η αποχώρηση και φανταζόμαστε ότι μέχρι το μεσημέρι θα έχει ολοκληρωθεί. Θα υπάρχει όμως έντονη παρουσία της Τροχαίας για να διευκολύνει τον κόσμο, τόνισε.

«Τα δημοσιονομικά περιθώρια έχουν εξαντληθεί»

Σε πολλά από τα αιτήματα των αγροτών η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί, αναγνωρίζοντας ότι είναι δικαιολογημένα, δήλωσε ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη ενώ για το ενδεχόμενο να δώσει η κυβέρνηση κάτι επιπλέον δήλωσε: «Εμείς δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω. Και νομίζω ότι και οι αγρότες αυτό το αναγνωρίζουν και ξέρουν πολύ καλά ότι ήδη η κυβέρνηση μάλλον ξεπέρασε και τα όρια των προσδοκιών τους, ειδικά στο ζήτημα του ρεύματος. Κατά συνέπεια, νομίζω ότι θα είναι μία κινητοποίηση η οποία θα έχει ένα χαρακτήρα, θα έλεγα, κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων και πιστεύω ότι μετά τα πράγματα θα ξαναμπούν στο ρυθμό τους». 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης υπογράμμισε πως «ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να συζητήσει τη μόνιμη χορήγηση της επιδότησης στα αγροτικά καύσιμα από το 2025, όπως γινόταν έως το 2016 όταν κόπηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση».

Ανέφερε ότι εντός του σχεδίου Νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι ρυθμίσεις αναφορικά με την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο.

Οι διατάξεις που κατατέθηκαν προβλέπουν μεταξύ άλλων τα εξής:

– Καθορισμού μηδενικού συντελεστή ΕΦΚ για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιείται στη γεωργία, για το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2024, με την εφαρμογή της διαδικασίας επιστροφής στους δικαιούχους αγρότες του ΕΦΚ, που καταβάλλουν κατά την αγορά του καυσίμου.

– Ότι ποσοστό επί των δικαιούμενων ποσών επιστροφής, μπορεί να καταβληθεί προκαταβολικά.

– Το ακατάσχετο και ανεκχώρητο του ποσού από την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Σημειώνεται ότι κατά την συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με την 15μελή επιτροπή των Μπλόκων την προηγούμενη Τρίτη, ανακοινώθηκε η επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο ύψος 82 εκατ. ευρώ.

Η προκαταβολή των 40 εκατ. ευρώ θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων έως τέλη Μαρτίου ενώ τα υπόλοιπα χρήματα έως τέλος του έτους.

Έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά οι αγρότες από την Κρήτη

Εφτασαν τα ξημερώματα της Τρίτης στο λιμάνι του Πειραιά οι αγρότες από την Κρήτη.

Οι πρώτοι αγρότες από Κρήτη έφτασαν με το πρώτο καράβι, ενώ σε λίγα λεπτά έδεσε και το «Ρόδος» από τα Χανιά. Στην Αθήνα έχουν μεταβεί 200 αγρότες από την Κρήτη που θα συναντηθούν με συναδέλφους τους από όλη την Ελλάδα.

Οι αγρότες θα πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο το απόγευμα, αργότερα θα κατευθυνθούν στο κέντρο της Αθήνας.

Αγρότες: Ξεκίνησαν τα τρακτέρ από Εύβοια για Αθήνα, με κόρνες κατευθύνονται στο Σχηματάρι

Ξεκίνησαν οι αγρότες από την Εύβοια για την κάθοδό τους στην Αθήνα με πούλμαν και τρακτέρ.

Τα τρακτέρ αναμένεται να μπουν αργότερα στην Αθήνα για το μεγάλο συλλαλητήριο που είναι προγραμματισμένο για τις 18:30 στην Πλατεία Συντάγματος.

Ανάμεσα στα τρακτέρ που θα συμμετέχουν στο συλλαλητήριο θα είναι δέκα είναι από την Εύβοια τα οποία νωρίς σήμερα το πρωί πατώντας κόρνες πέρασαν από την Χαλκίδα με πομπή κατευθυνόμενα προς το Σχηματάρι.

«Είμαστε στο Σχηματάρι και περιμένουμε γύρω στις 10 με 10:30 τους συναδέλφους μας από τη Στερεά και Βόρεια Ελλάδα για να ξεκινήσουμε την κάθοδο στην Αθήνα», δήλωσε στο evima.gr ο πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου, Μπάμπης Τσιβίκας.

https://www.iefimerida.gr/

Περισσότερα Εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ