Ντ. Κoβάτσεφσκι: Η ΔΕΗ θα κατασκευάσει στη Βόρεια Μακεδονία μία από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εγκαταστάσεις στα Δυτικά Βαλκάνια

by admin
4 views

Στη σημασία που έχει για τον ενεργειακό τομέα της Βόρειας Μακεδονίας, η κατασκευή και λειτουργία του μεγάλου υδροηλεκτρικού έργου “Cebren”, το οποίο χθες, με απόφαση της κυβέρνησης της χώρας κατακυρώθηκε στην κοινοπραξία ΔΕΗ – Archirodon αναφέρθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι. 

«Επί 50 χρόνια, σχεδιάζονταν προγράμματα και γίνονταν διαγωνισμοί για την κατασκευή του υδροηλεκτρικού σταθμού Cebren. Από χθες, έχουμε επιτέλους έναν μειοδότη που επιλέχθηκε, μέσα από μια διαφανή διαδικασία, μεταξύ εννέα άλλων καταξιωμένων πλειοδοτών. Είναι η ελληνική ΔΕΗ και ο συνεργάτης τους, καταξιωμένες εταιρείες που κατασκεύασαν τεράστιες εγκαταστάσεις και θα μπορέσουν επιτέλους να ξεκινήσουν η σύναψη συμβάσεων, μελετών και τέλος την κατασκευή του Cebren, μία από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εγκαταστάσεις στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.Αυτό έγινε χάρη στη δουλειά, στη διαφάνεια και χάρη στην οικοδόμηση φιλίας με τις γειτονικές χώρες» ανέφερε ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ στα Σκόπια

Υπενθυμίζεται ότι χθες, το υπουργικό συμβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας, αποφάσισε να κατακυρώσει υπέρ της κοινοπραξίας ΔΕΗ – Archirodon την κατασκευή και εκμετάλλευση του μεγάλου υδροηλεκτρικού έργου “Cebren”, αξίας ενός δισ. ευρώ, σε σύμπραξη με το Δημόσιο της Βόρειας Μακεδονίας. 

Το έργο θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 333-458 MW, για ετήσια παραγωγή 1000-1200 GWh ηλεκτρικής ενέργειας και σχεδιάζεται να υλοποιηθεί στη βάση σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, όπου η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού της Βόρειας Μακεδονίας ESM θα είναι ο δημόσιος εταίρος στο έργο και θα κατέχει ποσοστό 33%. 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, η αξία της επένδυσης ανέρχεται σε περίπου σε ένα δισ. ευρώ.  

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, η κοινοπραξία ΔΕΗ – Archirodon πρέπει εντός διαστήματος τριών μηνών να συμπράξει συμφωνία με την ESM και μετά την ολοκλήρωση της μελέτης και την εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών θα ξεκινήσει η κατασκευή του έργου, η οποία αναμένεται να διαρκέσει επτά χρόνια. 

Η κοινοπραξία ΔΕΗ – Archirodon ήταν η μοναδική εταιρεία, η οποία είχε υποβάλλει ολοκληρωμένη προσφορά για το μεγάλο υδροηλεκτρικό έργο “Cebren” ισχύος 333MW, καθώς και την εκμετάλλευση του εν λειτουργία υδροηλεκτρικού σταθμού Tikves ισχύος 116 MW, στον τελευταίο διαγωνισμό που είχε προκηρύξει το Δημόσιο της Βόρειας Μακεδονίας. Ο διαγωνισμός αφορούσε την παραχώρηση εκμετάλλευσης των υδάτων σχετικά με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικές μονάδες στον ποταμό Crna Reka (Μαύρος Ποταμός), στο νοτιοδυτικό τμήμα της Βόρειας Μακεδονίας. 

Ανταπόκριση: Νίκος Φραγκόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ