Νέο πρότυπο γραφείο της ΔΥΠΑ για την εξυπηρέτηση πολιτών από ειδικές κοινωνικές ομάδες στην Αθήνα – Επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη

by admin
0 views

Ξεκίνησε σήμερα η λειτουργία του νέου πρότυπου Γραφείου Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων (ΓΕΚΟ) της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) στην Αθήνα, 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) 125.

Το νέο χώρο επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Αθανάσιος Θεοχάρης, μαζί με τον Διοικητή της ΔΥΠΑ Σπύρο Πρωτοψάλτη και την Υποδιοικήτρια Γιάννα Χορμόβα.

Νέο πρότυπο γραφείο της ΔΥΠΑ για την εξυπηρέτηση πολιτών από ειδικές κοινωνικές ομάδες στην Αθήνα – Επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Κατά την ξενάγηση στους χώρους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για τις υποδομές που διαθέτει το Γραφείο και συνάντησε μια πολίτη με προβλήματα στην όραση, η οποία χρησιμοποίησε το ειδικά διαμορφωμένο δάπεδο για να κινηθεί στον χώρο και είχε πρόσβαση σε ενημερωτικό υλικό μέσω γραφής braille.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να συζητήσει με πολίτες που αξιοποιούν τις πρωτοβουλίες της ΔΥΠΑ, για τις προσωπικές τους ιστορίες και τις εμπειρίες τους από την πρόσβαση στις υπηρεσίες της. Πρόκειται για ανθρώπους «οι οποίοι στάθηκαν στα πόδια τους μετά από πολύ δύσκολες συνθήκες, εμπειρίες και βιώματα και κατάφεραν να κερδίσουν την αξιοπρέπεια που θέλουν, που έχουν μέσα από την εργασία», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης.

«Σας ευχαριστώ πολύ που θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας τις δικές σας προσωπικές ιστορίες, διότι έτσι θα δώσετε μεγαλύτερη δύναμη και σε άλλους συμπολίτες μας να κάνουν αυτό το βήμα», σημείωσε από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Νομίζω ότι πρέπει να ξεπεράσουμε και μία προκατάληψη ακόμη, η οποία έχει να κάνει ακριβώς με ανθρώπους οι οποίοι αισθάνονται ότι κανείς δεν τους κοιτάει και ότι δεν έχουν ευκαιρία τελικά. Άρα, θεωρούν οι ίδιοι a priori ότι είναι καταδικασμένοι σε έναν εργασιακό αποκλεισμό. Δεν είναι έτσι».

«Νομίζω ότι έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι πράγματι στρέφουμε το βλέμμα μας σε συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Κάθε φορά που κάποιος συμπολίτης μας πατάει καλά στα πόδια του, έχοντας διαχειριστεί τη δική του προσωπική περιπέτεια -διότι κάθε ζωή είναι διαφορετική και η ζωή δεν τα φέρνει πάντα έτσι όπως τα θέλουμε-, το μάθημα για τα νέα παιδιά είναι ότι τελικά αυτό που επιβραβεύει η ζωή είναι την επιμονή, την ανθεκτικότητα και την προσαρμοστικότητα. Μερικές φορές τα φέρνει ανάποδα η ζωή, αλλά το να σταθεί κανείς στα πόδια του και να μπορεί να συνεχίσει είναι, για εμένα, το μεγαλύτερο δίδαγμα», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στο έργο της ΔΥΠΑ, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Χαίρομαι πολύ διότι η ΔΥΠΑ αρχίζει και έχει ένα ουσιαστικό αποτύπωμα το οποίο μας δίνει μεγάλη ικανοποίηση αλλά κυρίως δίνει σε εσάς την πολύ μεγάλη χαρά να μπορέσετε να αισθανθείτε ότι μπορείτε να βρείτε μια εργασία που να καλύπτει τις δικές σας ανάγκες και να είναι συμβατή με την προσωπική ιστορία και την προσωπική διαδρομή του καθενός. Και αυτό για εμάς έχει πολύ μεγάλη σημασία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι οι πρωτοβουλίες της ΔΥΠΑ πέραν του κοινωνικού έχουν και οικονομικό αποτύπωμα, και έκανε ειδική αναφορά στο ρόλο των εργοδοτών τονίζοντας: «πρέπει και οι εργοδότες να αντιληφθούν ότι πρέπει να κοιτάνε λίγο έξω από τα στερεότυπα και από τα “κουτάκια” τους, για να δίνουν ευκαιρίες σε ανθρώπους οι οποίοι μπορεί στο παρελθόν να μην περνούσαν από τις “προδιαγραφές” ενός τμήματος ανθρώπινου δυναμικού.

Και εδώ έρχεται ακριβώς η ΔΥΠΑ να παίξει αυτόν τον ρόλο γέφυρας μεταξύ και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και της αγοράς εργασίας, και να μπορέσει ακριβώς να κάνει πράξη ενεργητικές πολιτικές που έχουν και κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα. Και ο χώρος αυτός, βέβαια, είναι το σύμβολο, θα έλεγα, αυτής της νέας προσπάθειας».

Το νέο ΓΕΚΟ υιοθετεί καινοτόμα χαρακτηριστικά και σύγχρονες υποδομές, όπως οδηγό τυφλών σε ειδικά διαμορφωμένο δάπεδο, δυνατότητα διασύνδεσης με σύστημα διερμηνείας εξ αποστάσεως σε κάθε γραφείο, οπτική απομόνωση για εξυπηρέτηση ειδικών ομάδων, με πλήρη προσβασιμότητα για άτομα με κινητικές αναπηρίες.

Επιπλέον, στον χώρο υπάρχει ειδική διαμόρφωση για ατομική ή ομαδική συμβουλευτική, σε συνεργασία με τους φορείς που ασχολούνται με ευάλωτες και ειδικές κοινωνικές ομάδες, καθώς και σύγχρονος αρχειακός χώρος με κινητές αρχειοθήκες.

Το νέο ΓΕΚΟ διαμορφώθηκε σε χώρο που παρέμενε κλειστός από το 2012, οπότε και περιήλθε στην κυριότητα της ΔΥΠΑ από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ). Το 2023 αποφασίστηκε να αξιοποιηθεί προς όφελος των ανέργων ΕΚΟ και το έργο, προϋπολογισμού 744.000€, ολοκληρώθηκε με τελικό κόστος 586.246€, σε διάστημα μικρότερο των 10 μηνών.

Κάθε δεύτερη Τετάρτη του μήνα, θα λειτουργεί με διευρυμένο ωράριο, προκειμένου να φιλοξενήσει ειδικές δράσεις για τη βελτίωση της εργασιακής ένταξης των συγκεκριμένων ομάδων. Εξειδικευμένοι επιστήμονες θα παρέχουν ενημέρωση και υποστήριξη σε διάφορες ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Η λειτουργία του νέου χώρου εντάσσεται στο πλαίσιο παρεμβάσεων της ΔΥΠΑ για τη στήριξη των πολιτών που ανήκουν σε ειδικές και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, παρέχοντας ενημέρωση και εξειδικευμένη πληροφόρηση για θέματα κατάρτισης, απασχόλησης και επιχειρηματικότητας, καθώς και εξατομικευμένης υποστήριξης, ώστε να διευκολύνει την ένταξή τους στην αγορά εργασίας και την αυτονόμησή τους

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ