Νέες ταυτότητες: Πότε παύουν να ισχύουν οι παλιές- Η διαδικασία έκδοσης

by onvolos
0 views

Από τον Αύγουστο του 2026 θα ισχύουν μόνο οι νέες ταυτότητες στη χώρα καθώς καταργούνται οριστικά οι παλιές.

Από το 2026 στη χώρα θα υπάρχει ένα δελτίο ταυτότητας «που θα φέρει τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά» σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, αναφερόμενος στις νέες ταυτότητες.

«Με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό υποχρεωτικά σε δύο χρόνια δεν θα ισχύει η παλιά ταυτότητα. Από τον Αύγουστο του 2026 και μετά, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό, όποιο δελτίο ταυτότητας δεν τηρεί τις τεχνικές προδιαγραφές, παύει να ισχύει».

Στις 25 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης των νέων ταυτοτήτων, ενώ η διαδικασία της μετάβασης θα είναι ανάλογη με αυτή των εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ετοιμάζεται σχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα λειτουργεί πλατφόρμα στην οποία ο πολίτης θα καταθέτει την αίτηση για να βγάλει νέα ταυτότητα μέσω του gov.gr.

Ο πολίτης θα υποβάλλει αίτηση στην πλατφόρμα, στη συνέχεια θα έρχεται ειδοποίηση που θα ορίζει ραντεβού στο αστυνομικό τμήμα, για την έκδοση της νέας αστυνομικής ταυτότητας, το κόστος της οποίας ανέρχεται στα 10 ευρώ. «Η έκδοση της ταυτότητας θα μπορεί να πραγματοποιηθεί σε 370 σημεία σε όλη τη χώρα, με το αστυνομικό προσωπικό να έχει εκπαιδευτεί για τη διαδικασία έτσι ώστε να κυλήσει χωρίς προβλήματα» τόνισε ο Γιάννη Οικονόμου.

Σημείωσε ότι οι παλαιού τύπου ταυτότητες που υπάρχουν σήμερα εκδίδονται με όρους από το 1961. «Όσοι δηλητηριάζουν τα μυαλά των ανθρώπων και όσοι παρακινούν ανθρώπους σε ακραίες αντιδράσεις ας αναλογιστούν ότι βάζουν λίγο και νερό στο μύλο όσων θέλουν να πλαστογραφήσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Οικονόμου, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που έχουν σημειωθεί για τις νέες ταυτότητες.

«Άσκοπες οι διαμαρτυρίες για τις νέες ταυτότητες»
Ξεκαθάρισε ότι οι νέες ταυτότητες δεν θα πλαστογραφούνται και θα αναγράφουν τις απολύτως απαραίτητες προσωπικές πληροφορίες, οι οποίες θα περιέχονται αποθηκευμένες στο τσιπάκι. Όπως γνωστοποίησε το τσιπάκι θα περιέχει πληροφορίες όπως φύλο, όνομα, επίθετο, ύψος, βιομετρικά χαρακτηριστικά, δακτυλικά αποτυπώματα ενώ διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα γεωχωρικού προσδιορισμού, χαρακτηρίζοντας «ανοησίες» τις θεωρίες περί παρακολούθησης μέσω των νέων ταυτοτήτων.

Για τις αντιδράσεις στις νέες ταυτότητες επισήμανε ότι «ούτε κανένας σας παρακολουθεί, ενώ η θρησκευτική σας πίστη είναι απολύτως σεβαστή και δεν συνδέεται με κανένα τρόπο με ένα διοικητικό έγγραφο. Παράλληλα, με τις νέες ταυτότητες θα προστατεύεστε από το ηλεκτρονικό έγκλημα, ενώ αντίστοιχη τεχνολογία έχουμε στις πιστωτικές κάρτες, στα κινητά τηλέφωνα και στα διαβατήρια».

Τέλος, καταφέρθηκε εναντίον όσων «με ψέματα οδηγούν σε μια αντίδραση που είναι άσκοπη και επιπλέον είναι εντελώς αχρείαστη αφού από το 2026 ένα δελτίο ταυτότητας θα υπάρχει στη χώρα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά», συμπλήρωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ