Νέες κυρώσεις σε Ρώσους αξιωματούχους που εμπλέκονται σε «ψευδείς» εκλογές στην Ουκρανία

by admin
1 views

Το Ηνωμένο Βασίλειο επιβάλλει νέες κυρώσεις αυτή τη φορά προς Ρώσους αξιωματούχους που συμμετείχαν στις πρόσφατες «ψευδείς εκλογές» στις ουκρανικές περιφέρειες Kherson, Zaporizhzhia, Donetsk και Luhansk και στην παράνομα προσαρτημένη Κριμαία.

Οι κυρώσεις στοχεύουν επίσης αξιωματούχους που συμμετείχαν στα ψευδή δημοψηφίσματα του περασμένου έτους που διοργανώθηκαν για να νομιμοποιήσουν την απόπειρα προσάρτησης ουκρανικού εδάφους, αναφέρει το Υπουργείο Εξωτειρκών.

Μεταξύ άλλων στις νέες κυρώσεις βρίσκονται:

• Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (CEC) της Ρωσίας, είναι η κυβερνητική υπηρεσία που διοργάνωσε τις ψευδείς εκλογές αυτού του μήνα και τα δημοψηφίσματα του περασμένου έτους σε παράνομα, προσωρινά ελεγχόμενες περιοχές της Ουκρανίας.

• Natalya Budarina, Γραμματέας της CEC, ένα από τα υψηλότερα στελέχη της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής.

• Andrei Aleksyenko, Επικεφαλής της λεγόμενης περιφερειακής διοίκησης Kherson.

• Marina Zakharova, Επικεφαλής της λεγόμενης εκλογικής επιτροπής στο Kherson.

«Οι ψεύτικες εκλογές της Ρωσίας είναι μια ολοφάνερη, μάταιη προσπάθεια να νομιμοποιήσει τον παράνομο έλεγχο της κυρίαρχης ουκρανικής επικράτειας. Δεν μπορείτε να κάνετε «εκλογές» στη χώρα κάποιου άλλου.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τις διεκδικήσεις της Ρωσίας σε ουκρανικό έδαφος – η Κριμαία, η Ζαπορίζια, το Ντόνετσκ, το Λουχάνσκ και η Χερσώνα είναι Ουκρανία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι.

Έως σήμερα 1.600 άτομα και οντότητες έχουν υποστεί κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας σύμφωνα με το Φόρεϊν Όφις.

Ελλειματικός ο ρωσικός προϋπολογισμός

Το βρετανικό ΥΠΕΞ αποκαλύπτει ότι ο προϋπολογισμός της Ρωσίας είναι σε μεγάλο βαθμό ελλειμματικός, καθώς αντί για το πλεόνασμα που προέβλεψε η ρωσική κυβέρνηση για το 2022, η Ρωσία υπέστη ετήσιο έλλειμμα 47 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είναι το δεύτερο υψηλότερο της μετασοβιετικής εποχής.

Οι υπολογισμοί του φόρειν όφις προβλέπουν ότι “πολλές από τις τάσεις που συμβάλλουν στο έλλειμμα το 2022 θα συνεχιστούν και το 2023, ιδίως η πτωτική πίεση στις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου”.

Με τις παγκόσμιες κυρώσεις, εκτιμάται ότι πάνω από το 60% των συναλλαγματικών αποθεμάτων του Πούτιν – αξίας 275 δισεκατομμυρίων λιρών – έχει ακινητοποιηθεί.

Ανταπόκριση – Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη | ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ