Νέα πρόκληση Ερντογάν: «Οι Έλληνες κατέστρεψαν και έκαψαν την Σμύρνη φεύγοντας»

by onvolos
0 views

Νέες προκλητικές αναφορές κατά της Ελλάδας καταγράφηκαν χθες βράδυ από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρευρέθηκε στην «Ειδική Συναυλία για την Ημέρα της Νίκης της 30ής Αυγούστου και την παρουσίαση του ύμνου της 100ης επετείου» στο προεδρικό συγκρότημα. Δηλώνοντας ότι «ο Αύγουστος έκλεισε με την επέτειο μιας μεγάλης νίκης που άνοιξε τον δρόμο για την ίδρυση του τελευταίου κράτους στην Ανατολία, της τουρκικής Δημοκρατίας», ο Ερντογάν είπε ότι ο τουρκικός στρατός εξαπέλυσε τη «μεγάλη επίθεση στις 26 Αυγούστου 1922, με την εντολή που έδωσε ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ».

Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι «ο ηρωικός στρατός, που διέλυσε μία προς μία τις εχθρικές γραμμές, κατέστρεψε σημαντικό μέρος των ελληνικών δυνάμεων κατοχής με τη μάχη, που έγινε στις 30 Αυγούστου και άνοιξε το δρόμο για τη Σμύρνη». «Ο Αύγουστος είναι ιδιαίτερος μήνας, νικήσαμε σε Κύπρο, Σμύρνη και Ματζικέρτ», είπε χαρακτηριστικά.

Λέγοντας ότι «οι τουρκικές σημαίες κυμάτισαν στους ουρανούς της Σμύρνης, η οποία καταστράφηκε και κκάηκε από τον φυγά εχθρό 15 ημέρες μετά την έναρξη της μεγάλης επίθεσης», ο Ερντογάν σημείωσε ότι «ο πόλεμος στο πεδίο κερδήθηκε ενάντια στον εχθρό που μόλυνε την αιώνια πατρίδα της Ανατολίας με ύπουλες φιλοδοξίες και βρώμικες μπότες για σχεδόν 3,5 χρόνια».

Υπενθυμίζεται πως τέλη Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της συνέλευσης του ΟΗΕ αναμένεται να συναντηθούν για ακόμη μια φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Την προσεχή Τρίτη επίσκεψη εργασίας στην Τουρκία θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα βρεθεί στην Τουρκία όπου και θα έχει συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων, καθώς και για τις περιφερειακές εξελίξεις.
Χθες το ΝΑΤΟ απέστειλε συγχαρητήριο μήνυμα στην Τουρκία για τη μικρασιατική καταστροφή, το οποίο προκάλεσε την αντίδραση από την Αθήνα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ