Μ. Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο: «Έχουμε τη βεβαιότητα ότι η αλήθεια δεν θα λάμψει»

by admin
4 views

«Βρίσκομαι ενώπιόν σας γιατί οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου έχουν πάψει να λειτουργούν στην Ελλάδα», δήλωσε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του Συλλόγου «Τέμπη 28-2-2023», η οποία έχασε την κόρη της στην πολύνεκρη τραγωδία.

Η κ. Καρυστιανού τόνισε ότι «απευθυνόμαστε σε εσάς ως Έλληνες και ως Ευρωπαίοι. Όχι ως ικέτες, αλλά ως πολίτες με αυτονόητα δικαιώματα».

Και πρόσθεσε: «Αυτό που μας οδήγησε σήμερα εδώ είναι μια αλληλουχία κάκιστων χειρισμών και μεθοδεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης, που προσβάλλει την μνήμη των νεκρών μας και την αξιοπρέπεια των θυμάτων που επιβίωσαν. Ουσιαστικά παραβιάζει κατάφωρα θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου. Με λίγα λόγια, σήμερα μας έφερε εδώ η απελπιστική κατάρρευση της εμπιστοσύνης που βιώνουμε στην Ελλάδα σε σχέση με την ορθή λειτουργία των θεσμών».

Αναφερόμενη στην σύμβαση 717, η κ. Καρυστιανού σημειώνει: «Δεν επιτρέπουμε να νομιμοποιείται η ατιμωρησία. Εξαιτίας αυτής, τη στιγμή που η ευρωπαϊκή εισαγγελία διαπιστώνει σε σχέση με τη διαβόητη σύμβαση 717 παράνομες πράξεις και παραλείψεις που συνδέονται αιτιωδώς με το δυστύχημα, η κυβέρνηση μέσω της Βουλής παρέχει στον αρμόδιο τότε υπουργό και νυν βουλευτή πλήρη ασυλία. Δεν τον παραπέμπει καν να κριθεί στη Δικαιοσύνη. Εξαιτίας αυτής, στο πρώτο 24ωρο μετά τη μοιραία σύγκρουση δόθηκε κυβερνητική εντολή συγκάλυψης, για την οποία μέχρι και σήμερα κανένας δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, παρ’ όλο που έχει δημοσίως ομολογηθεί».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην έκρηξη που σημειώθηκε κατά την σύγκρουση των τρένων επισημαίνοντας πως «εύφλεκτες και παράνομες ουσίες προκάλεσαν τεράστια έκρηξη που κατέκαψε τους περισσότερους».

«Μέσα σε πέντε ημέρες μετακίνησαν τα συντρίμμια και επιχωμάτωσαν πλήρως τον χώρο. Χάθηκαν χρήσιμα αποδεικτικά στοιχεία ενοχής. Καμία παρέμβαση εισαγγελέα και ανακριτή, παρά 6 μήνες μετά η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, μας προέτρεψε να ζητήσουμε βοήθεια από την Εκκλησία. Βέβαια είναι ήδη γνωστή σε εσάς η αμφισβήτηση της ελληνικής δικαιοσύνης, επειδή η κεφαλή αυτής διορίζεται από την κυβέρνηση», πρόσθεσε.

«Αν δεν λάμψει η αλήθεια, θέμα χρόνου να ξανασυμβεί το κακό»

Η κ. Καρυστιανού υπογράμμισε πως «η διαδικασία της ανάκρισης στην Ελλάδα εξελίσσεται με τρόπο που πλέον έχουμε τη βεβαιότητα ότι η αλήθεια δεν θα λάμψει. Για άλλη μια φορά. Αν όμως δεν λάμψει η αλήθεια, είναι θέμα χρόνου να ξανασυμβεί το κακό.

Εμείς δεν προσδοκούμε από εσάς να γίνετε λαϊκό δικαστήριο».

Επιπλέον, αναφέρθηκε σε «τρία αντικείμενα μείζονος ενωσιακού ενδιαφέροντος:

    Κράτος Δικαίου

    Προστασία της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών

    Ασφάλεια των συγκοινωνιών».

Σημειώνεται πως η κ. Καρυστιανού έκανε λόγο την μεγάλη ευθύνη που φέρει: «Έχω ευθύνη γιατί δεν μιλώ μόνο ως μάνα που έχασε το παιδί της, αλλά και ως εκπρόσωπος των οικογενειών των θυμάτων. Έχω ευθύνη γιατί η φωνή μας γιγαντώθηκε κι έσμιξε με φωνή 1.330.000 πολιτών, που έχουν συνυπογράψει το δίκαιο αίτημά μας».

Σημειώνεται πως η Επιτροπή αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου έκανε δεκτή την αναφορά και το ζήτημα παραπέμπεται για γνωμοδότηση στην Επιτροπή Ελευθεριών και Δικαιοσύνης και στην Επιτροπή Μεταφορών.

Περισσότερα Εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ