Μοντάνα: Η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που απαγόρευσε το TikTok

by admin
8 views

Ο κυβερνήτης της Μοντάνα επικύρωσε νόμο που απαγορεύει την πλατφόρμα TikTok στην πολιτεία, γεγονός που σηματοδοτεί την απαρχή νομικής μάχης που μάλλον θα φθάσει μέχρι την Ουάσινγκτον.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ήδη απαγορεύσει τη δημοφιλή εφαρμογή για τους δημοσίους υπαλλήλους και εξετάζει την απαγόρευσή της σε όλη τη χώρα, εκτός αν η κινεζική εταιρεία, στην οποία ανήκει, μεταβιβάσει τις μετοχές της σε αμερικανική εταιρεία.
Τι πρόβλημα έχει η Δύση με το TikTok;
«Για να προστατεύσω τα προσωπικά και ιδιωτικά δεδομένα των χρηστών από το κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, απαγόρευσα το TikTok στη Μοντάνα», ανέφερε στο Twitter ο Γκρεγκ Τζιανφόρτε, ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της βορειοδυτικής πολιτείας.
Το TikTok ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance και πολλοί αμερικανοί πολιτικοί καταγγέλλουν ότι η πλατφόρμα συντόμων βίντεο που χρησιμοποιούν 150 εκατ. Αμερικανοί, επιτρέπει στο Πεκίνο να κατασκοπεύει και να χειραγωγεί τους χρήστες.
Η χρήση του έχει απαγορευτεί στις συσκευές των εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στην Ινδία και στις κρατικές υπηρεσίες δυτικών χωρών (Βρετανία, Καναδάς, Νέα Ζηλανδία). Το πολιτειακό Κογκρέσο στη Μοντάνα υιοθέτησε στα μέσα Απριλίου νόμο που διατάσσει τα ηλεκτρονικά καταστήματα εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα (της Apple και της Google) να πάψουν να διαθέτουν την εφαρμογή TikTok από την 1η Ιανουαρίου 2024.
Οι εταιρείες αυτές αντιμετωπίζουν πρόστιμα 10.000 δολαρίων την ημέρα αν παραβιάσουν τον νόμο, πάντως το κείμενο δεν προβλέπει κάτι για τους χρήστες.
Ο νόμος «παραβιάζει τα δικαιώματα των πολιτών της Μοντάνα», όσον αφορά την ελευθερία της έκφρασης, ήταν η αντίδραση μιας εκπροσώπου της πλατφόρμας TikTok.
Η εκπρόσωπος παρέπεμψε στην Πρώτη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος. «Η συνταγματικότητα αυτού του κειμένου θα κριθεί στα δικαστήρια. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε υπέρ των χρηστών και των δημιουργών του TikTok στη Μοντάνα», πρόσθεσε. Πέρα από τα ζητήματα των προσωπικών δεδομένων και της παραπληροφόρησης, αμερικανοί πολιτικοί τονίζουν ότι η χρήση της εφαρμογής βλάπτει την ψυχική υγεία των νεότερων (εξάρτηση, κατάθλιψη).
Ορισμένοι Δημοκρατικοί πολιτικοί αντιτείνουν πως και άλλοι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Instagram, θα πρέπει να υπόκεινται σε έλεγχο για τα ζητήματα αυτά. Η ισχυρή οργάνωση υπεράσπισης των αστικών και πολιτικών δικαιωμάτων ACLU κατηγόρησε τις αρχές της πολιτείας για λογοκρισία.
«Με αυτή την απαγόρευση, ο κυβερνήτης Τζιανφόρτε και το κοινοβούλιο της Μοντάνα καταπατούν την ελευθερία της έκφρασης εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων της πολιτείας που χρησιμοποιούν αυτή την εφαρμογή για να εκφραστούν, για να βρίσκουν πληροφορίες και να προωθούν τις μικρές επιχειρήσεις τους, εν ονόματι του αντικινεζικού αισθήματος», σχολίασε ο Κίγκαν Μεντράνο, στέλεχος της τοπικής οργάνωσης της ACLU στη Μοντάνα. Ο νόμος θα ακυρωνόταν αν η ByteDance εξαγοραζόταν από αμερικανική εταιρεία (ή εταιρεία χώρας που δεν θεωρείται εχθρός των ΗΠΑ).
Ο Λευκός Οίκος έχει απαιτήσει η ByteDance να βρει αυτού του τύπου τη λύση για να της επιτραπεί να συνεχίσει να δραστηριοποιείται στη χώρα. Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν συζητά με το Κογκρέσο διάφορα σχέδια νόμου για να απαγορευτεί η εφαρμογή TikTok, καθώς τα εκτελεστικά διατάγματα που είχε υπογράψει ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ προς τον σκοπό αυτό, δεν είχαν αποτέλεσμα.
Πηγή: Protagon.gr

Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ