Για το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός που εξελίσσεται στη πόλη του Βόλου, συγκεκριμένα για την έκθεση της συλλογή Bellasi στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο, μίλησε στην εκπομπή Ennitime is a good time του Sport fm 89,5, o κος Δημήτρης Δερβένης, συντονιστής της έκθεσης και βασικός συντελεστής της ανεκτίμητης αυτής δωρεάς προς το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Η μοναδική συλλογή για την Ελλάδα περιλαμβάνει διακόσια ένα σημαντικά έργα χαρακτικής και έντυπης τέχνης, διεθνώς καταξιωμένων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, σημαντικού εύρους, καλλιτεχνικής ποιότητας και αισθητικής. Όπως επισήμανε ο κος Δερβένης, μελλοντικά η συλλογή που εκτός των εικαστικών έργων, περιλαμβάνει και 3000 τόμους βιβλιογραφικού υλικού, θα στεγαστεί μόνιμα στο χώρο του κτιρίου Τσικρίκη.
Ακούστε την συνέντευξη
Η έκθεση διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Επιτροπή Διαχείρισης και Αξιοποίησης της Συλλογής Pietro Bellasi και Κατερίνας Παπαγεωργίου Bellasi. Θα διαρκέσει μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2025, με επισκέψιμες ώρες από τις 10:00 έως τις 14:00 και από τις 18:00 έως 21:00 και με ελεύθερη είσοδο. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης υπάρχει δυνατότητα ξεναγήσεων στα εκθέματα για ομάδες σχολείων.
Η Έκθεση αποτελεί ένα μοναδικό ταξίδι σε θησαυρούς της μοντέρνας τέχνης και τόπο αισθητικής απόλαυσης και παιδείας. Έργα διεθνώς αναγνωρισμένων μεγάλων δημιουργών που έχουν, ήδη, ενταχθεί στην ιστορία της τέχνης του μοντερνισμού διεθνώς, όπως οι: Max Ernst, Giorgio de Chirico, Max Klinger, Lucio Fontana, Jean Tinguely, Marino Marini, Arman Fernandez, César (Baldaccini), Victor Vasarely, Hans Hartung, Alberto Burri, Max Bill, κ. α. καθώς και έργα καταξιωμένων Ελλήνων καλλιτεχνών όπως οι: Δημήτρης Γαλάνης, Γιάννης Μόραλης, Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας, Γιάννης Τσαρούχης, Γιάννης Σπυρόπουλος, Αλέκος Κοντόπουλος, περιλαμβάνονται στην Έκθεση.
Επιπλέον, η έκθεση παρουσιάζει το εύρος των τεχνικών χαρακτικής και έντυπης τέχνης, καθώς και την εκφραστική ιδιαιτερότητα της εκάστοτε εφαρμοσμένης τεχνικής, όπως η ξυλογραφία, η χαλκογραφία, η τονική οξυγραφία (aquatinta), η λιθογραφία, η μεταξοτυπία, το κολάζ, κ.α., με έμφαση σε χαρακτικές μεθόδους και τεχνικές, όπως τις χρησιμοποιούν οι σύγχρονοι καλλιτέχνες. Παρουσιάζονται έργα σημαντικών διεθνών εκπροσώπων της χαρακτικής τέχνης, όπως οι Yvette Balif, Angela Colombo, Diana Pietro, Gianfranco Ferroni, Dante Maffei, Sandro Martini, Giulia Napoleone, Ugo Nespolo, Walter Valentini, Vladimir Velickovic, Karel Demel, Kunito Nagaoka, Endre Szász, Dorothea Wight, κ.α. καθώς και Ελλήνων καλλιτεχνών που έχουν ταυτιστεί με την ιστορία της χαρακτικής στην Ελλάδα, όπως οι: Αλέξανδρος Κορογιαννάκης, Άγγελος Θεοδωρόπουλος, Πέτρος (Παπαβασιλείου), Βάσω Κατράκη, Τάσσος (Αλεβίζος), Βούλα Μασούρα κ.α. Πολλοί από τους παραπάνω καλλιτέχνες παρουσιάζονται στον Βόλο για πρώτη φορά.
Η επιμέλεια της Έκθεσης επικεντρώνεται, κυρίως, στην ανάδειξη των επιλογών των συλλεκτών, προσπαθώντας να διαγράψει, για τους θεατές, τη “βιογραφία” μιας Συλλογής που ξεκίνησε να διαμορφώνεται κατά την δεκαετία του 1970, στην Ιταλία και φωτίζει τη διαδρομή αυτής της μοναδικής, διεθνούς εμβέλειας Συλλογής που επιλέχθηκε να δωριστεί στους πολίτες του Βόλου, τόπου καταγωγής της δωρήτριας κας Κατερίνας Παπαγεωργίου Bellasi.
Pietro Bellasi
Η επιμέλεια της έκθεσης έχει γίνει από φοιτήτριες και φοιτητές του Τμήματος Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών (ΤΠΔΜΒ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υπό την επίβλεψη των ιστορικών της τέχνης Σωτήρη Μπαχτσετζή, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών και της Φανής Παραφόρου, Μέλος Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού του Τμήματος Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών, καθώς και της ίδιας της συλλέκτριας κας Κατερίνας Παπαγεωργίου Bellasi. Η έκθεση συνοδεύεται από κατάλογο των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Θεσσαλίας.