Με εντατικούς ρυθμούς η προετοιμασία γα το άνοιγμα των σχολείων στην Θεσσαλία

by admin
8 views

Με στόχο το άνοιγμα των σχολείων την προσεχή  Δευτέρα στη Θεσσαλία συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς οι εργασίες αποκατάστασης. Από τα 1036 σχολεία, αναμένεται να ανοίξουν σχεδόν όλα, ενώ 30 από αυτά θα στεγαστούν σε άλλα κτίρια.

Οι ζημιές στις σχολικές μονάδες ήταν σημαντικές και οι αρμόδιοι καθαρίζουν τους χώρους από τη λάσπη, απομακρύνουν κατεστραμμένα αντικείμενα και προχωρούν σε απολυμάνσεις. Πρόβλημα υπάρχει με τα σχολεία στην περιοχή της Φαρκαδόνας (Γυμνάσιο και ΕΠΑΛ), των Τρικάλων αλλά και στα σχολεία της Καλαμπάκας, εξαιτίας του ότι γέφυρες έχουν καταρρεύσει και δεν υπάρχει πρόσβαση.

«Υπήρξε ένα κλιμάκιο του υπουργείου Παιδείας στην περιοχή και της ΚΤΥΠ. Από τα 1036 σχολεία θα ανοίξουν σχεδόν όλα, πλην 30, τα οποία δεν ήταν δυνατόν να ανοίξουν. Ο υπουργός θα βρεθεί και την επόμενη εβδομάδα εκεί. Καταβλήθηκε τιτάνια προσπάθεια… οι ζημιές στις υποδομές ήταν σημαντικές και στις σχολικές μονάδες…» ανέφερε ο υπουργός στο πρωθυπουργό Θ. Κοντογεώργης.

Τα σχολεία που δεν θα ανοίξουν για την περιφερειακή ενότητα για την Λάρισα είναι εκείνα που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές στην Γιάννουλη και συγκεκριμένα το δημοτικό και το νηπιαγωγείο καθώς και το γυμνάσιο και λύκειο Φαλάνης. Οι καταστροφές που έχουν συντελεστεί εδώ είναι πολύ μεγάλες.

Τα παιδιά από αυτές τις περιοχές θα μοιραστούν σε άλλα σχολεία ανάλογα βέβαια και από τον τόπο στον οποίο φιλοξενούνται. Κάποια για παράδειγμα φιλοξενούνται σε συγγενικά τους πρόσωπα στον Τύρναβο κάποια στην Λάρισα.

Κανονικά θα λειτουργήσουν από την Δευτέρα γυμνάσια και Λύκεια στον Παλαμά Καρδίτσας, ωστόσο το πρώτο κουδούνι ενδέχεται να καθυστερήσει λίγο ακόμα για σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς κάποια κτήρια, έχουν υποστεί ζημιές. Τα δημοτικά σχολεία σε Ιτέα, Φύλλο και Προάστιο είναι έτοιμα να λειτουργήσουν.

Ο Σύλλογος των εκπαιδευτικών, ζητά η πολιτεία σε συνεργασία με τους δήμους να αποκαταστήσουν άμεσα τις ζημιές που έχουν υποστεί τα διδακτήρια και παράλληλα για να διαφυλάξουν και τη δημόσια υγεία, να προσχωρήσουν στην απολύμανση όλων των σχολικών μονάδων.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΔΩΡΑ ΜΗΤΡΑ, ΕΛΙΝΑ ΚΟΛΥΒΑ, ΕΛΠΙΔΑ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΗ

www.ertnews.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ