Μελέτη: Η διαδικασία λήψης αποφάσεων μπορεί να επηρεάζεται από το μικροβίωμα

by admin
0 views

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Εγκεφάλου του Παρισιού και το Πανεπιστήμιο της Βόννης διαπίστωσαν ότι οι αλλαγές στο εντερικό μικροβίωμα επηρεάζουν την αντίληψη που έχουμε για τη δικαιοσύνη και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τους άλλους.

Η εντερική μικροβιακή χλωρίδα ή γαστρεντερικό μικροβίωμα – δηλαδή όλα τα βακτήρια, οι ιοί και οι μύκητες που κατοικούν στον πεπτικό μας σωλήνα – διαδραματίζει έναν καθοριστικό ρόλο στο σώμα μας, πολύ πέρα από την πεπτική λειτουργία. Πρόσφατες έρευνες υπογραμμίζουν την επίδρασή του στη νόηση, το στρες, το άγχος, τα καταθλιπτικά συμπτώματα και τη συμπεριφορά. Ωστόσο, τα ευρήματα αυτά, αν και ελπιδοφόρα, βασίζονται σε μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί μόνο σε ζώα. Οι ερευνητές έχουν ήδη διαπιστώσει μια σχέση μεταξύ της σύνθεσης του μικροβιώματος και των κοινωνικών δεξιοτήτων, αλλά δεν γνωρίζουν ακριβώς πώς το ένα ελέγχει το άλλο.

«Τα διαθέσιμα δεδομένα υποδηλώνουν ότι το εντερικό οικοσύστημα επικοινωνεί με το κεντρικό νευρικό σύστημα μέσω διαφόρων οδών, συμπεριλαμβανομένου του πνευμονογαστρικού νεύρου», εξηγεί η Χίλκε Πλάσμαν, επικεφαλής της ομάδας Control-Interoception-Attention στο Ινστιτούτο Εγκεφάλου του Παρισιού.

«Μπορεί επίσης να χρησιμοποιεί βιοχημικά σήματα που προκαλούν την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών, όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου» προσθέτει.

Για να διαπιστώσουν αν η σύνθεση του μικροβιώματος μπορεί να επηρεάσει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, η ερευνήτρια και οι συνάδελφοί της χρησιμοποίησαν συμπεριφορικά τεστ. Ένα από αυτά ήταν το «παιχνίδι του τελεσίγραφου», ένα διεθνώς διαδεδομένο παιχνίδι διαπραγμάτευσης, το οποίο διερευνά τα κίνητρα της οικονομικής συμπεριφοράς των ανθρώπων. Στο παιχνίδι αυτό, ένας παίκτης λαμβάνει ένα χρηματικό ποσό που πρέπει να μοιραστεί (δίκαια ή άδικα) με έναν δεύτερο παίκτη, ο οποίος μπορεί να αρνηθεί την προσφορά, αν τη θεωρήσει άδικη. Σε αυτή την περίπτωση, κανένας από τους δύο παίκτες δεν λαμβάνει χρήματα.

Οι ερευνητές στρατολόγησαν 101 εθελοντές, από τους οποίους οι 51 έλαβαν συμπληρώματα διατροφής που περιείχαν προβιοτικά (ωφέλιμα βακτήρια) και πρεβιοτικά (θρεπτικά συστατικά που προάγουν τον αποικισμό βακτηρίων στο έντερο), ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν εικονικό φάρμακο. Όλοι συμμετείχαν στο παιχνίδι του τελεσίγραφου στην αρχή και στο τέλος της μελέτης.

Διαπιστώθηκε ότι η ομάδα που έλαβε τα συμπληρώματα ήταν πολύ πιο διατεθειμένη να απορρίψει μια άνιση προσφορά. Αντίθετα, η ομάδα εικονικού φαρμάκου συμπεριφέρθηκε παρόμοια κατά την πρώτη και τη δεύτερη συνεδρία. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες στους οποίους είχε διαπιστωθεί ανισορροπία στο μικροβίωμα παρουσίασαν τις πιο σημαντικές αλλαγή στη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου τους.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης μια απότομη πτώση των επιπέδων τυροσίνης, μιας πρόδρομης ουσίας ντοπαμίνης, μετά την παρέμβαση των επτά εβδομάδων. Οι ερευνητές εκτιμούν πως η σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου μπορεί να επηρεάσει την κοινωνική συμπεριφορά μέσω των πρόδρομων ουσιών της ντοπαμίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που εμπλέκεται στους μηχανισμούς ανταμοιβής του εγκεφάλου.

«Αυτά τα νέα ευρήματα διευκρινίζουν ποια βιολογικά μονοπάτια πρέπει να εξετάσουμε. Η προοπτική της διαμόρφωσης του εντερικού μικροβιόκοσμου μέσω της διατροφής προκειμένου να επηρεάσουμε θετικά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων είναι συναρπαστική. Πρέπει να διερευνήσουμε αυτή την οδό πολύ προσεκτικά», καταλήγει η ερευνήτρια.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «PNAS Nexus».

ΠΗΓΗ: Neuroscience News

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμοςΠερισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ