Μαγνησία: Την Άνοιξη ξεκινούν τα έργα αποκατάστασης των υποδομών στις περιοχές που επλήγησαν από τις θεομηνίες

by admin
5 views

Δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στις προδιαγραφές τους ως προς την ανθεκτικότητα, αναμένεται να ξεκινήσουν την ερχόμενη Άνοιξη τα μεγάλα έργα υποδομών στις περιοχές της Μαγνησίας και ευρύτερα της Θεσσαλίας, που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου. Ο δε, σχετικός προϋπολογισμός θα είναι έτοιμος μέχρι τα Χριστούγεννα.

Τα παραπάνω δήλωσε ο υφυπουργός Υποδομών, κ. Νίκος Ταχιάος που μαζί με τους συναδέλφους του, στην κυβέρνηση, αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκο Παπαθανάση και υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, καθώς και άλλους κυβερνητικούς παράγοντες και επιστημονικούς φορείς, πήραν μέρος στην ημερίδα που διοργάνωσε στον Άγιο Γεώργιο Πηλίου, ο Δήμος Νοτίου Πηλίου μαζί με τις Επιτροπές, Πολιτικής Προστασίας και Ορεινών Δήμων της ΚΕΔΚΕ.

Όπως τόνισε ο κ. Παπαθανάσης, στόχος και προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση των οδικών και σιδηροδρομικών υποδομών, όπως επίσης και των δικτύων ύδρευσης που καταστράφηκαν στη Θεσσαλία. Οι πόροι που πρέπει να διατεθούν, με μια πρώτη εκτίμηση ανέρχονται στο ποσό των 3,3 δις ευρώ, για ολόκληρη την Περιφέρεια, εκ των οποίων 2.3 δις είναι για τις υποδομές.

Μαγνησία: Την Άνοιξη ξεκινούν τα έργα αποκατάστασης των υποδομών στις περιοχές που επλήγησαν από τις θεομηνίες

Ο κ. Παπαθανάσης επισήμανε ότι η πολιτεία αποδείχθηκε έτοιμη να παρέμβει υπό πρωτοφανείς συνθήκες ως προς το δημοσιονομικό κομμάτι και τους πόρους, είτε μέσω διαθέσιμων πόρων, είτε με την ανακατεύθυνση πόρων από τα ευρωπαϊκά ταμεία, ενώ ταυτόχρονα, ένας συμπληρωματικός προϋπολογισμός ανέβασε από 300 σε 750 εκατ. ευρώ για το 2024 τη δυνατότητα του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υποδομών, κ. Ταχιάος, θέλοντας να δείξει το μέγεθος της καταστροφής, τόνισε πως “δεν φτάνει ένα ολόκληρο ευρωπαϊκό ΕΣΠΑ για να αποκατασταθούν οι ζημιές”. Όπως είπε, το υπουργείο θα δώσει βαρύτητα στις οδικές υποδομές και τα σχολεία και θα ανατεθούν οι εργολαβίες ανάταξης . Μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε προϋπολογισμό για τα έργα στη Μαγνησία, ενώ τα έργα θα αρχίσουν την άνοιξη . 

Αναφερόμενος στην Κάρλα δήλωσε πως απαντήσεις αναμένονται από τον Φεβρουάριο, ενώ τον Ιανουάριο αναμένεται να επαναλειτουργήσει, σε μονή γραμμή, το δρομολόγιο του του τρένου Βόλος-Λάρισα, ενώ ταυτόχρονα θα ξεκινήσουν τα έργα για να λειτουργήσει μέσα στον Δεκέμβριο το ιστορικό τρενάκι του Πηλίου.

Μαγνησία: Την Άνοιξη ξεκινούν τα έργα αποκατάστασης των υποδομών στις περιοχές που επλήγησαν από τις θεομηνίες

Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, αναφερόμενος στο θέμα των ενισχύσεων στους πλημμυροπαθείς, επισήμανε ότι όσον αφορά στην πρώτη αρωγή, η διαδικασία προχωράει βάσει προγραμματισμού. Το κόστος έχει ξεπεράσει τα 120 εκατ. ευρώ που έχουν διαταθεί σε περισσότερους από 33.000 πλημμυροπαθείς. Παράλληλα, όπως είπε, οι αυτοψίες συνεχίζονται, καθώς και οι διασταυρώσεις στοιχείων.

Δεδομένου ότι, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις πληγέντων, οι αιτήσεις των οποίων έχουν κάποια ζητήματα, τις επόμενες μέρες, οι πολίτες αυτοί θα λάβουν ενημερώσεις για παρεμβάσεις ή τροποποιήσεις ή διορθώσεις που πρέπει να γίνουν στις αιτήσεις τους, ενώ παράλληλα αναμένονται στοιχεία από τον ΕΛΓΑ και την Περιφέρεια για να συνεχιστούν οι καταβολές της πρώτης αρωγής στους αγρότες και τις επιχειρήσεις.

Μαγνησία: Την Άνοιξη ξεκινούν τα έργα αποκατάστασης των υποδομών στις περιοχές που επλήγησαν από τις θεομηνίες

Ο κ. Τριαντόπουλος έκανε εξάλλου γνωστό ότι την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα της αρωγής εκ νέου, έτσι ώστε οι πολιτες, αφού λάβουν την ενημέρωση, να προβούν στις απαραίτητες τροποποιήσεις, μέσα στον Δεκέμβριο, προκειμένου να διευθετηθούν όλες οι περιπτώσεις

Την εκτίμηση ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο συντονισμού μεταξύ τοπικών, περιφερειακών και κεντρικών φορέων, έτσι ώστε να μπορέσουμε γρήγορα να επαναφέρουμε την περιοχή στην προτέρα κατάσταση εξέφρασε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, κ. Ευθύμιος Λέκκας, απαντώντας σε κάποιες εύλογες διαμαρτυρίες που υπάρχουν σε σχέση με τους ρυθμούς αποκατάστασης των ζημιών, με το το παράδειγμα του τσουνάμι στην Ασία: “στα τσουνάμι της Ασίας, το 2011, που είναι ένα φαινόμενο αντίστοιχο της πλημμύρας, η ανάκαμψη της περιοχής τέλειωσε το 2017. Διήρκησε δηλαδή, 6 χρόνια, μέσα όμως, από ένα συντεταγμένο σχέδιο, που στόχευε στην ανθεκτικότητα των νέων υποδομών 7κι αυτό πρέπει να είναι το ζητούμενο” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μαγνησία: Την Άνοιξη ξεκινούν τα έργα αποκατάστασης των υποδομών στις περιοχές που επλήγησαν από τις θεομηνίες

Αναφερόμενος ειδικότερα στην περιοχή του Πηλίου, με τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, τόνισε ότι η μορφολογία στο Πήλιο έχει αλλάξει και πλέον, θα πρέπει να επανασχεδιαστούν οι χάρτες μετά από όλα αυτά που συνέβησαν.

“Θεωρώ ότι είμαστε σε ένα καλό επίπεδο, αφού περάσαμε το βραχυπρόθεσμο στάδιο των άμεσων παρεμβάσεων, βρισκόμαστε τώρα, σε ένα ενδιάμεσο στάδιο, κατά το οποίο προσπαθούμε να κατανοήσουμε πως εξελίσσονται τα φαινόμενα, έτσι ώστε οι όποιες παρεμβάσεις και έργα γίνουν, να έχουν την ανθεκτικότητα που πρέπει σε ενδεχόμενα μελλοντικά τέτοια φαινόμενα”, επισήμανε ο κ. Λέκκας.

Ο διοργανωτής της ημερίδας, δήμαρχος Νοτίου Πηλίου, κ. Μιχάλης Μιτζικός αναφέρθηκε στις δραματικές ώρες που βίωσε η περιοχή, ιδιαίτερα κατά την πρώτη θεομηνία: «Θρηνήσαμε ζωές, σώσαμε ανθρώπους, απεγκλωβίσαμε 300 συνανθρώπους μας, που βρέθηκαν μεταξύ ζωής και θανάτου. Θα πρέπει να δούμε όμως τα επόμενα βήματα, τα επόμενα στάδια αποκατάστασης των ζημιών σε επίπεδο υποδομών και κατά δεύτερο λόγο, όσον αφορά στους ιδιώτες που επλήγησαν και πρέπει να ορθοποδήσουν».

Μαγνησία: Την Άνοιξη ξεκινούν τα έργα αποκατάστασης των υποδομών στις περιοχές που επλήγησαν από τις θεομηνίες
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ