Μέτρα οικονομικής ενίσχυσης εξήγγειλε ο πρωθυπουργός – Αύξηση προστίμου στα 500 ευρώ

by admin
4 views

Μοιράσου το άρθρο:

Την αύξηση του προστίμου για τους παραβάτες των μέτρων από τα 300 στα 500 ευρώ, την επέκταση της κάλυψης του ενοικίου για πληττόμενους επαγγελματίες για ακόμα ένα μηνα, τον Φεβρουάριο, και των επιδομάτων ανεργίας που έχουν λήξει κατά δύο μήνες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής. Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε επίσης την πρόθεση και την ετοιμότητα της κυβέρνησης να επαναλειτουργήσει η αγορά από την ερχόμενη Δευτέρα με τη μέθοδο του «click away», εφόσον σήμερα οι ειδικοί δώσουν το πράσινο φως, είπε και τόνισε ότι κάθε μήνας lockdown στοιχίζει στην ελληνική οικονομία πάνω από 3 δισ. Τώρα μπορούμε να συζητήσουμε για χαλάρωση των περιορισμών, σημείωσε και υπογράμμισε ότι εμβολιασμός ότι προχωρά ικανοποιητικά και ότι η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει 15.300.000 δόσεις.

Παρακολουθήστε τις εργασίες στη Βουλή σε απευθείας μετάδοση

Ευκαιρία να διαλυθούν μύθοι που συνειδητά η όχι διακινούνται και να περιγραφεί με τη γλώσσα της αλήθειας η κατάσταση που μαζί με το σχέδιο θα μας οδηγήσει στο αύριο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγοντας την συζήτηση, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, στη Βουλή. «Με 424 κενά κρεβάτια στο ΕΣΥ παρέχεται η ασφάλεια να συζητήσουμε περαιτέρω χαλάρωση στα περιοριστικά μέτρα και επαναφορά στην κανονικότητα της οικονομικής ζωής», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός διευκρινίζοντας: «Κάθε μήνας lockdown στοιχίζει στην ελληνική οικονομία πάνω από 3 δισεκατομμύρια, γι’ αυτό και είναι ίσως η ώρα να πάρουμε προσεκτικά, όπως υποδείξουν οι ειδικοί, το ρίσκο της σταδιακής επιστροφής».
Μπορούμε να διαφωνούμε, είπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση αλλά δεν γίνεται να διαφωνούμε για τα δεδομένα, για την πραγματική εικόνα και για το τι έχει συμβεί από τις αρχές Μαρτίου του 2020.
«Σήμερα σύμφωνα με τον χάρτη του ECDC, οι μόνες δύο χώρες που δεν είναι κόκκινες και έχουν και κάποιες πράσινες περιοχές είναι η Ελλάδα και η Φινλανδία» είπε ο Πρωθυπουργός.
«Η απότομη αύξηση στις νοσηλείες, ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου, υπήρξε δραματική, κορυφώθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου και πλέον τώρα αποκλιμακώνεται», είπε και συμπλήρωσε: «Η χώρα μας αθροιστικά βρίσκεται στην 21ή θέση, η 5η που έχει τους λιγότερους θανάτους από τον κορονοϊό ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες».
Είναι πολύ άδικο για τη χώρα μας να παρουσιάζεται από την αντιπολίτευση για λόγους μικροκομματικούς μια εικόνα η οποία δεν ανταποκρίνεται στην πργματικότητα. Γιατί με τη βοήθεια της κοινωνίας και των πολιτών καταφέραμε να πετύχουμε αυτά τα αποτελέσματα, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επέμεινε «στην ανάγκη να πορευτούμε ενωμένοι και συστρατευμένοι». «Είναι αδύνατον να πετύχουμε σε αυτή τη συλλογική ευθύνη αν ο καθένας δεν κάνει αυτό που του αναλογεί», σημείωσε αναφέροντας ότι «η ατομική στάση είναι αδερφή της ελευθερίας».
«Η επιτυχημένη αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος οφείλεται πάνω από όλα στους υγειονομικούς μας, που υπερέβαλλαν τους εαυτούς τους» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επισήμανε πως «αυτή η αποκλιμάκωση στην πορεία της επιδημίας οφείλεται και στο γεγονός πως στην περίοδο των εορτών με λίγες εξαιρέσεις η ελληνική κοινωνία επέδειξε πειθαρχία στις εντολές των ειδικών.
Αν είχε συμβεί κάτι δραματικό τις ημέρες των Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, αυτό θα είχε φανεί στα επιδημιολογικά δεδομένα. Ευτυχώς ξεπεράσαμε τον σκόπελο, χωρίς ιδιαίτερες αναταράξεις, ανέφερε ο πρωθυπουργός και υπενθύμισε την κυβερνητική απόφαση για lockdown αντιμετώπισης των «λογικά αυξημένων επιπτώσεων από τις γιορτές.»
Ωστόσο δεν δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός, όπως έχουν δείξει στοιχεία και σε άλλες χώρες. Κατά συνέπεια τα βήματα επανεκκίνησης είναι προδιαγεγραμμένα και παράλληλα με την αύξηση των εμβολιασμών, τόνισε ο Πρωθυπουργός.
«Αν κάτι έχουμε μάθει, είναι ότι ο ιός συνδέεται με το κύριο χαρακτηριστικό της ανθρώπινης ασυμπεριφοράς, την επικοινωνία. Εκδηλώνεται με διαφορετική ταχύτητα, διαφορετικά φορτία και πρόσφατα διαπιστώθηκε και η μετάλλαξη που δεν τον καθιστά πιο επικίνδυνο, αλλά πιο μεταδοτικό. Σα να οδηγεί κανείς σε έναν άγνωστο δρόμο το βράδυ με πολλές παγίδες, και άλλοτε να πατά φρένο, άλλοτε γκάζι, άλλοτε στρίβει το τιμόνι και συχνά αλλάζει  ταχύτητα. Πρόκειται για στρατηγική συνεχούς προσαρμογής σε μεταβαλλόμενα δεδομένα», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
Εκτάκτως η Πολιτική Προστασία διατηρεί πάντα τη δυνατότητα αν δει έξαρση, να επιβάλλει τοπικά περιοριστικά μέτρα, ανέφερε στη συνέχεια.
Προακαταλαμβάνοντας όπως είπε την κριτική της αντιπολίτευσης τόνισε ότι «αν καταφέρουμε να εμβολιάσουμε 8 εκατομμύρια πολίτες θα μας περισσέψουν παραπάνω από 7 εκατομμύρια εμβόλια. Αν κάθε χώρα διαπραγματευόταν ξεχωριστά τις ποσότητες με τις φαρμακευτικές θα ήταν καλύτερα;», διερωτήθηκε και επεσήμανε ότι αποτέλεσε παράδειγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα εμβόλια «με τον ίδιο αριθμό και την ίδια σειρά ανά χώρα».
Απαντώντας παράλληλα στην πρόταση Τσίπρα για παρασκευή εμβολίων στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης τη χαρακτήρισε έωλη: «Πάλι καλά που δεν μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η Pfizer και η Astra Zeneca με ένα νόμο κι ένα άρθρο! Αυτά είναι αστεία επιχειρήματα, είναι πυροτεχνήματα που είτε δηλώνουν άγνοια για τα διεθνή δεδομένα είτε αφέλεια είτε σκόπιμη παραπλάνηση της κοινής γνώμης», ανέφερε, προσθέτοντας πως «κάποιοι μετά τα λεφτόδεντρα ανακάλυψαν και τα εμβολιόδεντρα».
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πάντως εύλογες τις ανησυχίες για ένα τόσο δύσκολο και περίπλοκο επιχείρημα όπως αυτό των εμβολιασμών και παραδέχθηκε πως μπορεί να υπάρξουν αστοχίες και δυσκολίες. «Το ζήτημα, όμως, είναι να εντοπίζονται γρήγορα και να λύνονται», σημείωσε και υπογράμμισε ότι στη χώρα μας τα προβλήματα είναι μικρά και αντιμετωπίζονται. Κάλεσε δε όλα τα πολιτικά κόμματα να εκπέμψουν το μήνυμα ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά κι επανέλαβε ότι εντός Φεβρουαρίου θα λειτουργήσουν τέσσερα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με τη δυνατότητα να εμβολιάζουν 20.000 πολίτες σε καθημερινή βάση.
«Έως το Μάρτιο θα έχουμε 4.600.000 δόσεις εμβολίων και στο τέλος του πρώτου τριμήνου θα μπορέσουμε να έχουμε εμβολιάσει περίπου 2.000.000 πολίτες. Ο στόχος έως τις αρχές του καλοκαιριού να είναι ασφαλής ο πληθυσμός είναι εφικτός», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, ζητώντας παράλληλα «να πορευτούμε όλοι ενωμένοι και συστρατευμένοι», επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για ατομική υπευθυνότητα, ιδιαίτερα από τη στιγμή που εισερχόμαστε στη φάση της σταδιακής χαλάρωσης των περιορισμών. Τόνισε, ωστόσο, ότι η ατομική υπευθυνότητα δεν αποτελεί άλλοθι για πιθανές κυβερνητικές αστοχίες, απαντώντας έτσι και στην κριτική της αντιπολίτευσης.
Ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος ειδικά, όπως είπε, στην αξιωματική αντιπολίτευση, υπενθύμισε ότι: «παραλάβαμε 557 κρεβάτια στις ΜΕΘ. Επίσης να θυμίσω πως κάθε χειμώνα, όταν είχαμε την εποχική γρίπη, είχαμε αναμονές στις εντατικές, που συχνά έφθαναν έως και τις 30 ημέρες. Σήμερα έχουμε στην διάθεσή μας 1.295 ΜΕΘ, εκτιμούμε πως θα προστεθούν τους επόμενους μήνες τουλάχιστον άλλες 150 χάρη και στην δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Σήμερα έχουμε 424 κενά κρεβάτια στις ΜΕΘ και ως εκ τούτου την πολυτέλεια να συζητούμε για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων». Επίσης, τόνισε ότι ο δείκτης θετικότητας σήμερα είναι κάτω από το 3% και «ευτυχώς τις τελευταίες 10 ημέρες βαίνει μειούμενος».
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα δωρεάν τεστ για τον κορονοϊό, λέγοντας πως «να θυμίσουμε πως είναι ανοικτή η πλατφόρμα testing.gov.gr, για όποιον θέλει να κάνει δωρεάν rapid test» και απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, ζήτησε βοήθεια επισημαίνοντας πως «επειδή η προσφορά δεν είναι ακόμη ικανοποιητική θέλω να πω στην αντιπολίτευση να βοηθήσει και εκείνη ώστε να τονωθεί το ενδιαφέρον των πολιτών».
«Από την πρώτη στιγμή κάναμε πράξη ότι κανείς δεν θα μείνει απροστάτευτος» τόνισε, συνεχίζοντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε:
«Δώσαμε 24 δισ. ευρώ το 2020, σχεδόν το 15% του ΑΕΠ. Σχεδόν 700.000 επωφελήθηκαν από την επιστρεπτέα προκαταβολή. Δεν είδαμε καμία επιβάρυνση στο συνολικό ισοζύγιο της απασχόλησης. δώσαμε προτεραιότητα στην προστασία των θέσεων απασχόλησης, αυτή η πολιτική αποδίδει. Να μην ξεχνάμε πως από την 1/1 πολλά νοικοκυριά θα δουν αύξηση του εισοδήματος τους από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και μείωση ασφαλιστικών εισφορών».
Ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε σύγκρουση μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και επιστημόνων, όπως σε άλλες χώρες. Και δεν πρόκειται να γίνει», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κι έκανε αναφορά στον Σωτήρη Τσιόδρα: «Μπορεί να σχολιάσατε πως κάποτε απευθύνθηκα στον κ. Τσιόδρα με το μικρό του όνομα. Ωστόσο, ποτέ δεν ειπώθηκε ότι τον αγνόησα, είτε αυτόν, είτε την επιτροπή.
Ως προς τα επόμενα βήματα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι είναι προδιαγεγραμμένα: διατήρηση μέτρων προστασίας, προσεκτικό άνοιγμα της οικονομίας, στοχευμένα περιοριστικά μέτρα και η εξέλιξη της διαδικασίας των εμβολιασμών. «Είναι σαν να οδηγείς σε έναν άγνωστο δρόμο με πολλές στροφές και παγίδες το βράδυ. ‘Αλλοτε πατάς γκάζι κι άλλοτε φρένο. Κι όταν χρειαστεί, στρίβεις το τιμόνι. Δεν μένεις εγκλωβισμένος σε μία πορεία, ακολουθώντας την ίδια ταχύτητα», είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας παράλληλα μ’ αυτόν τον τρόπο στο ερώτημα αν υπήρχε άλλος δρόμος, όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε στο σημείο αυτό ότι η διαδικασία λήψης αποφάσεων είναι θεσμοθετημένη πλέον και προβλέπει ότι κάθε Πέμπτη ή Παρασκευή θα συνεδριάζει η υγειονομική επιτροπή που θα λαμβάνει υπόψη της τα επιδημιολογικά στοιχεία και θα εισηγείται και η κυβέρνηση θ’ αποφασίζει, με τις σχετικές ανακοινώσεις να γίνονται κάθε Παρασκευή απόγευμα. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι η Πολιτική Προστασία διατηρεί το δικαίωμα να επιβάλλει έκτακτα τοπικά περιοριστικά μέτρα ανά πάσα στιγμή και όπου διαπιστώνει τοπική αύξηση της διασποράς του ιού, διαθέτοντας πλέον αυτή τη δυνατότητα για μαζικά τεστ και καλύτερη ιχνηλάτηση.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να ξεφύγει από τη συνεχή άρνηση της πραγματικότητας, όπως είπε χαρακτηριστικά, η οποία έρχεται σε αντίθεση με αυτό που θέλει η κοινωνία και είναι η ενότητα και οι δημιουργικές προτάσεις. «Είμαι πάντα έτοιμος ν’ ακούσω και να εφαρμόσω οποιαδήποτε τεκμηριωμένη πρόταση κι έχουμε αποδείξει κι εγώ και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις. Εύχομαι κι ελπίζω να τις ακούσουμε σήμερα και να μη δούμε στα δελτία ειδήσεων τους γνωστούς τίτλους που συνοδεύουν κάθε συζήτηση αρχηγών στη Βουλή και αδικούν την ουσία της», κατέληξε, επικαλούμενος το παράδειγμα των Βαλκανικών Πολέμων το 1913, όταν Έλληνες επιστήμονες μπόρεσαν με το εμβόλιο που παρασκεύασαν να ανακόψουν την εξάπλωση της χολέρας στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στο στράτευμα που πολεμούσε για την υπεράσπιση της πατρίδας και της κυριαρχίας της.www.ert.gr

Μοιράσου το άρθρο:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο