Λονδίνο: Αστυνομικοί αρνούνται να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους

Σε ετοιμότητα δηλώνει ο στρατός

by onvolos
2 views

Ο στρατός της Βρετανίας είναι έτοιμος να συνδράμει, αν χρειαστεί, την αστυνομία του Λονδίνου, καθώς πολλά μέλη της αρνούνται να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους, ύστερα από την απαγγελία κατηγοριών για φόνο εναντίον συναδέλφου τους.

 

Η ανακοίνωση του στρατού ήρθε μερικές ημέρες μετά την εμφάνιση ενώπιον της δικαιοσύνης ενός αστυνομικού -η ταυτότητά του δεν έχει αποκαλυφθεί- ο οποίος διώκεται για τον φόνο του Κρις Κάμπα. Πρόκειται για έναν 24χρονο μαύρο νεαρό, ο οποίος σκοτώθηκε με μια σφαίρα στο κεφάλι στη διάρκεια επέμβασης της αστυνομίας.

 

Ο νεαρός άνδρας χτυπήθηκε από σφαίρα μέσα στο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε, επειδή η πινακίδα κυκλοφορίας του αντιστοιχούσε με αυτή ενός οχήματος που είχε εμπλακεί σε περιστατικό με πυροβόλα όπλα μερικές ημέρες νωρίτερα. Λίγες ώρες αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο.

 

Από την πλευρά της, η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν εξέφρασε την «πλήρη στήριξή» της στους αστυνομικούς που φέρουν όπλα και οι οποίοι «διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να εγγυηθούν την ασφάλειά μας». Η ίδια πρόσθεσε ότι οι εν λόγω αστυνομικοί «πρέπει να λαμβάνουν αποφάσεις σε κλάσματα του δευτερολέπτου υπό εξαιρετική πίεση» και «δεν θα πρέπει να φοβούνται ότι θα βρεθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου επειδή έκαναν το καθήκον τους».

Σκότλαντ Γιαρντ: Περισσότεροι από 34.000 αστυνομικοί του Λονδίνου δεν φέρουν όπλα

 

Η Σκότλαντ Γιάρντ από την πλευρά της, έχει επισημάνει ότι θα ζητήσει την υποστήριξη του στρατού στον τομέα της αντιτρομοκρατίας, στην περίπτωση που δεν αρκούν οι αστυνομικοί που διαθέτει. Εκπρόσωπος της Σκότλαντ Γιάρντ δήλωσε πως «πρόκειται για μια έκτακτη υποστήριξη, την οποία δεν θα χρησιμοποιήσουμε παρά σε ιδιαίτερες συνθήκες και εκεί όπου δεν θα είναι διαθέσιμη η προσήκουσα απάντηση για τη διατήρηση της τάξης».

 

Στη συνέχεια, εξήγησε πως οι περισσότεροι από τους 34.000 αστυνομικούς του Λονδίνου δεν φέρουν όπλα. Μεταξύ όσων έχουν όπλο «πολλοί ανησυχούν» για τις ενδεχόμενες συνέπειες που θα έχει αυτή η δίωξη. Πρόσθεσε επίσης πως στη Σκότλαντ Γιαρντ «ανησυχούν» ότι οι διώξεις εναντίον του συναδέλφου τους «θα σηματοδοτήσουν μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο κρίνονται οι αποφάσεις που λαμβάνουν στις πιο δύσκολες συνθήκες».

 

Όσον αφορά τη στάση του υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας, επισημάνθηκε πως έχει δεχθεί να προσφέρει την υποστήριξή του «σε περίπτωση ανάγκης».

Στους δρόμους του Λονδίνου ένοπλοι αστυνομικοί

 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Σκότλαντ Γιαρντ «ένας αριθμός αστυνομικών» αποφάσισαν να σταματήσουν να φέρουν όπλο «μέχρι να σκεφτούν τη θέση τους», συνέχισε ο ίδιος, διευκρινίζοντας ότι «ο αριθμός αυξήθηκε τις τελευταίες 48 ώρες». Το BBC κάνει λόγο για περισσότερους από 100 αστυνομικούς.

 

Λόγω της εξάπλωσης του κινήματος, το Σάββατο το βράδυ αναπτύχθηκαν στους δρόμους του Λονδίνου ένοπλοι αστυνομικοί από τα περίχωρα της βρετανικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο PA.

Η αστυνομία του Λονδίνου διαθέτει «σημαντικό αριθμό» ένοπλων αστυνομικών που είναι ανεπτυγμένοι σε όλη την πρωτεύουσα, σε μέρη όπως το κοινοβούλιο, οι διπλωματικές αποστολές, τα αεροδρόμια. «Προτεραιότητά μας είναι η δημόσια ασφάλεια», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Σκότλαντ Γιαρντ.

 

Το Σάββατο ο επικεφαλής της αστυνομίας του Λονδίνου Μαρκ Ρόουλι δήλωσε ότι συναντήθηκε με 70 αστυνομικούς και εκτίμησε ότι οι ανησυχίες τους είναι «κατανοητές».

 

Η αστυνομία του Λονδίνου διέρχεται μια μεγάλη κρίση εμπιστοσύνης έπειτα από μια σειρά εγκλημάτων που διέπραξαν μέλη της, ανάμεσά τους ο βιασμός και ο φόνος μιας 33χρονης γυναίκας το 2021. Τεράστια επιχείρηση εξυγίανσης του σώματος έχει οδηγήσει στην αποπομπή ή τη μετακίνηση 1.000 αστυνομικών.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ