Κ. Μητσοτάκης: Τα αδικήματα στο Μάτι κρίθηκαν με το ευμενέστερο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ – Οι κρίσεις μπορούν να επανεξεταστούν, δεν είναι τελεσίδικες

by admin
0 views

Για ιστορική τομή απέναντι σε ένα διαχρονικό πρόβλημα έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης».

Η γρήγορη απονομή δικαιοσύνης είναι αναπόσπαστο στοιχείο της φιλελεύθερης Δημοκρατίας, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός. Όπως είπε το ν/σ αποτελεί όχι μόνο για μια σημαντική μεταρρύθμιση αλλά για μια ιστορική τομή απέναντι σε ένα διαχρονικό πρόβλημα. Στόχος είναι οι δικαστικές αποφάσεις να εκδίδονται πιο γρήγορα κατά 30% είπε ακόμα ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι όταν μια απόφαση κάνει 4- 5 χρόνια για να βγει η ίδια αυτή η καθυστέρηση γίνεται και επιχείρημα σε όσους καραδοκούν να αμφισβητήσουν το κράτος Δικαίου.

«Θα πετύχουμε μεγαλύτερη ταχύτητα και οι υποθέσεις θα μοιράζονται σε περισσότερους δικαστικούς λειτουργούς καθώς 1.000 πρώην ειρηνοδίκες αναβαθμίζονται σε πρωτοδίκες και αυξάνουμε τη δεξαμενή των ετοιμοπόλεμων δικαστών 2100» ανέφερε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το θεμέλιο του νέου δικαστικού χάρτη είναι η ενοποίηση των δυο βαθμών. «Αφήνουμε πίσω τη λογική του 1950 ή του 1960 όταν δικαστήρια ιδρυόντουσαν με βάση οδικές ή ακτοπλοϊκές συνδέσεις ή τις πιέσεις των κομματαρχών. Ερχόμαστε στον 21ο και στην Ευρώπη και στο ζήτημα αυτό», υπογράμμισε.

«Μία απλή και μόνο ανάγνωση του νομοσχεδίου διαψεύδει όσα άκουσα από την αντιπολίτευση περί αντιδράσεων. Θα πετύχουμε μεγαλύτερη ταχύτητα. Οι υποθέσεις θα πάψουν να στοιβάζονται και θα μοιράζονται πρακτικά σε περισσότερους λειτουργούς», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή.

«Οι εθνικές τραγωδίες να μην γίνονται κομματικά εργαλεία με δύο μέτρα και δύο σταθμά»

Μιλώντας για το Μάτι σημείωσε μεταξύ άλλων ότι τα αδικήματα κρίθηκαν με βάση ευμενέστερο πλαίσιο το οποίο ίσχυε επί ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα είπε ότι υπήρξε μεγάλη αργοπορία και υπογράμμισε ότι η εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη δεν πρέπει να τραυματιστεί. Επιπλέον σημείωσε ότι οι εθνικές τραγωδίες να μην γίνονται κομματικά εργαλεία με δύο μέτρα και δύο σταθμά.

«Η δικαιοσύνη που αργεί γίνεται άδικη. Μόλις χθες ανέκυψε το ζήτημα για το Μάτι. Ύστερα από 6 χρόνια εν μέσω διαμαρτυριών, καθώς η χρονοτριβή ανοίγει πάντοτε το δρόμο της αμφιβολίας. Θα περιοριστώ σε 3 επισημάνσεις. Πρώτον, τα αδικήματα κρίθηκαν με βάση ευμενέστερο πλαίσιο το οποίο ίσχυε επί ΣΥΡΙΖΑ. Αν κρινόντουσαν με τον πλαίσιο το οποίο εμείς ψηφίσαμε, οι ποινές θα ήταν αυστηρότερες. Δεύτερον, πράγματι υπήρξε μεγάλη αργοπορία. Τρίτον, η εμπιστοσύνη δεν πρέπει να τραυματιστεί. Οι κρίσεις για το Μάτι δεν είναι οριστικές, ούτε τελεσίδικες. Μπορούν, εφόσον η δικαιοσύνη το κρίνει , να επανεξεταστούν. Θα πρέπει να περιμένουμε με τη σκέψη οι εθνικές τραγωδίες να μη γίνονται κομματικά εργαλεία με δύο μέτρα και δύο σταθμά», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Τα διδάγματα από το Μάτι δεν έχουν μόνο ποινική διάσταση. Έπρεπε να έρθει αυτή η κυβέρνηση για να επανιδρύσει την πολιτική προστασία και να θέσει σε λειτουργία το 112 οργανώνοντας για πρώτη φορά τη θωράκιση και τις εκκενώσεις και προτάσσοντας τη διάσωση ανθρώπινων ζωών», υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι αυτές οι ρυθμίσεις δίνουν ώθηση στο κράτος δικαίου και σε πολλά επίπεδα. «Μιλώ για 21 ορόσημα τα οποία θέσαμε μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 11 από τα οποία έχουν επιτευχθεί. Σε πείσμα όλων όσοι εμφανίζουν την Ελλάδα περίπου σαν χούντα, αναγνώρισε πρόσφατα και η αρμόδια επίτροπος κα Γιούροβα. Αυτά δεν αναδείχθηκαν από την αντιπολίτευση που επιμένει να δυσφημεί τη χώρα στο εξωτερικό φτάνοντας μέχρι και στο σημείο να ζητά περικοπή ευρωπαϊκών κονδυλίων», συμπλήρωσε.

«Διαπιστώνω ξανά την άρνηση της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει παγίως όχι σε όλα , ναι στο τίποτα. Μιλάει για τη δημοκρατία όταν ξέχασε να καταθέσει υπόμνημα κατά των διαδόχων του φασισμού. Εξακολουθεί να μοιράζει ακοστολόγητες υποσχέσεις. Μόλις τις τελευταίες ημέρες ο αρχηγός σας φρόντισε να φορτώσει τον προϋπολογισμό με καμιά 15 δισ. το χρόνο. Φανταστείτε που θα φτάσει ο λογαριασμός μέχρι τις εκλογές.. Δεν μας λέτε πόσους φόρους συνεπάγονται όλα αυτά. Κρύβετε ότι αυτός ο απολιτικός λαϊκισμός που λανσάρετε οδηγεί τη χώρα σε νέα χρεοκοπία», συνέχισε.

Για τον κ. Ανδρουλάκη αναρωτήθηκε «πόσο αγκυλωμένο και οπισθοδρομικό αποδεικνύεται ένα κόμμα που θέλει να είναι προοδευτικό». «Τώρα ένα νέο όχι σε κάτι που όλοι αναγνωρίζουμε ότι είναι βασικό ζητούμενο», ανέφερε. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον αριθμό των εγγραφών στην επιστολική ψήφο και είπε πως είδε με χαρά τα κόμματα που την καταψήφισαν να κάνουν καμπάνια υπέρ της επιστολικής ψήφου. «Όταν θα έρθει στην ολομέλεια η δυνατότητα να αξιοποιήσουμε την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές το 2027, δεν θα είστε αντίθετοι, έτσι δεν είναι;», συμπλήρωσε.

Επιστολική ψήφος και στις εθνικές εκλογές

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επιστολική ψήφο και εξέφρασε την ικανοποίησή του που πάνω από 200.000 πολίτες ενεγράφησαν στη σχετική πλατφόρμα αξιοποιώντας τον θεσμό. Τα κόμματα που καταψήφισαν την επιστολική ψήφο είδα ότι έκαναν καμπάνια υπέρ της επιστολικής ψήφου και καλά κάνατε, τόνισε και απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση είπε «Φαντάζομαι όταν έρθει σύντομα στην Ολομέλεια η δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τον θεσμό της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές του 2027 δεν θα είστε αντίθετοι, έτσι δεν είναι;».

Πηγές: ertnews.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ